Za najveću sigurnost, autosjedalicu postavite suprotno od smjera vožnje

Nakon što ste odabrali i uz malo truda naučili pravilno postaviti sjedalicu, vrijeme je da počnete stvarati naviku da obavezno vežete svoje najdraže. I sebe, naravno. Bez obzira na to putujete li do obližnje pekarnice ili radite dva kruga po kvartu da lakše uspavate bebu, od iznimnog je značaja uvijek i bez iznimke koristiti sigurnosni pojas.

autosjedalice

80 posto sudara događa se pri malim brzinama

Naime, stradavanje u prometu vodeći je pojedinačni uzrok smrt djece do 14 godina starosti u Hrvatskoj. Pravilan odabir i upotreba dječjih sjedalica rizik smrti uslijed sudara smanjuje za čak 70 posto. Usto, čak 80 posto sudara događa se upravo pri malim brzinama. Izgovor „neću ga vezati jer se vozimo samo sto metara” zato svakako ne vrijedi.

Majčino krilo? Uvijek, osim u vožnji

Bebe se najsigurnije osjećaju u majčinu krilu. Ipak, majka ih prilikom sudara ne može zaštiti bolje od sjedalice. Ako je dijete teško 5 kilograma, u sudaru pri brzini od samo 25 km/h postaje teže čak 20 puta – dakle oko 100 kilograma.

‘Jaje’ umanjuje rizik 92%

Sjedalice za novorođenčad i bebe do 15 mjeseci starosti, popularno zvana „jaja”, postavljaju se suprotno od smjera vožnje u poluležećem položaju. Tako umanjuju rizik od teških ozljeda za čak 92 posto.

Suprotno je sigurno

Mnogi roditelji skloni su bebu staviti u sjedalicu okrenutu u smjeru vožnje čim joj se razviju mišići koji joj omogućuju uspravno držanje. Koliko god to izgleda „prirodnije”, sa sigurnosnog stajališta predstavlja loš potez. Smjer suprotan od vožnje sigurniji je prvenstveno za kralježnicu i vrat. U slučaju sudara tako nema naglog trzaja uzrokovanog inercijom.

‘Okret’ najranije u trećoj godini

Zbog velikih sila koje pri tom djeluju, i odrasle osobe žrtve su trzajnih ozljeda, a kod mališana situacija je još gora jer nisu razvijeni niti mišići niti kosti. Zato je preporuka držati dijete u smjeru suprotnom od vožnje onoliko dugo koliko mu to dopušta sjedalica. Minimum minimuma bio bi do treće godine starosti. Također, postoje još neki „trikovi” koji će vam osigurati dodatnu sigurnost.

Rodini besplatni pregledi autosjedalica

Vrijedni članovi Udruge Roda često organiziraju akcije, a jedna od njih je i besplatan pregled autosjedalica. Zadnji je bio u veljači ove godine, a savjetujemo vam da ne propustite sljedeći jer ćete dobiti besplatan savjet kako ispravno postaviti autosjedalicu.

U Hrvatskoj se, navode u Rodi, broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od samo 10 do 20 posto, a njihovi volonteri i volonterke ovakvim pregledima nastoje ga povećati.

Osigurajte stražnja vrata

Danas gotovo svako vozilo raspolaže opcijom blokade otključavanja stražnjih vrata iznutra. Doista ne postoji razlog zašto ne koristiti tu tehnološku pogodnost. Radoznali dječji umovi uvijek traže nešto što će stisnuti, a gumbići su neodoljiv mamac.

Nema igranja u automobilu

Automobil je sredstvo koje će nas prevesti od točke A do točke B, ponekad i statusni simbol, izvor zanimanja… No, automobil svakako nije mjesto za fizičku igru, pogotovo za vrijeme putovanja.

Ne ostavljajte djecu u vozilu

Čak ako postoji samo i jedan razlog zbog kojeg ćete ostaviti dijete samo u vozilu,  potrudite se izbjeći ga. Pronađite razlog da ga ne ostavite, jer rizik, koliko god vam se činio mali, bespotreban je.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber