Rabljena vozila moći će se darovati tek nakon registracije

Tijekom prve polovice ove godine u Hrvatskoj je darovano više automobila nego tijekom čitave prošle godine, a rabljena vozila služila su kao izlika za neplaćanje upravne pristojbe.

rabljena vozila

Podatak je to koji je upalio alarm kod Porezne uprave Ministarstva financija, uvijek budnih čuvara državnog proračuna.

Rabljena vozila izbila 64.000.000 kn

Hrvatski su građani lukavo iskoristili rupu u zakonu vezanu za (ne)plaćanje upravne pristojbe na rabljena vozila. Vrijedni poreznici izračunali su da su uz pomoć darovnih ugovora građani u godinu i pol dana iz državnog proračuna “izbili” 64 milijuna kuna.

Iz poreza u pristojbu

Naime, početkom 2018. godine poseban porez na stjecanje automobila u iznosu od pet posto vrijednosti vozila zamijenjen je upravnom pristojbom. Osim drukčijeg naziva, namet je uvelike umanjen. Štoviše, u pojedinim slučajevima gotovo je prepolovljen.

Dovitljivi građani

No, dovitljivi hrvatski građani pronašli su rupu u zakonu koja im je omogućila da uštede kompletan iznos upravne pristojbe koja se plaća kada fizička osoba kupuje rabljeno vozilo od druge fizičke osobe u Hrvatskoj.

Daruj čim kupiš

Ukratko, zakon vam omogućava da rabljeno vozilo darujete čim ga kupite, a ako ga darujete članovima obitelji, oslobođeni ste plaćanja upravne pristojbe.

Taj se namet računa prema starosti i snazi automobila, a možete ga izračunati na našem kalkulatoru troškova.

Registracija prije darovanja

Prema novom zakonu, koji bi na snagu trebao stupiti početkom iduće godine, i dalje ćete moći darovati automobil rodbini, uz jednu „sitnicu”.

Samo, dakle, ako ste već uplatili upravnu pristojbu. Drugim riječima, vozilo ćete moći darovati tek nakon što ga registrirate.

Povrat preplaćene upravne pristojbe

Vrijedi spomenuti još jedan dodatak zakonu, a to je da ćete ubuduće imati pravo na povrat plaćene ili više plaćene upravne pristojbe, i to u roku od 90 dana nakon što uplate.

Zahtjev za povrat pristojbe podnosit će se u nadležnim ispostavama Ministarstva financija.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber