Prva plaća troši se na šoping!

Svi još pamtimo taj osjećaj samostalnosti i ponosa nakon primitka prve plaće, no sjećamo li se što smo si priuštili za svoj prvi zarađeni novac? Portal MojPosao otkrio je odgovor na to pitanje u anketi provedenoj na gotovo 500 ispitanika.

Većina ispitanika (37%) dio svoje prve plaće potrošila je na šoping kako bi razveselili sebe, ali i svoje najmilije. Tako su se među luksuznim ‘sitnicama’ kupljenim od prve plaće našli: nakit, sat, mobitel, ali i „sitnice potrebne za posao, primjerice nova košulja“.
Neki su si napokon priuštili ono što su do tada mogli samo promatrati u izlogu: “Kupila sam si torbu koju sam jako dugo ‘snimala’” istaknula je jedna ispitanica dok je druga odlučila razveseliti svoju obitelj: „Kupila sam sebi i obitelji sitnice koje prije nisam mogla.“

Malo više od petine ispitanika (23%) uložilo je zarađeni novac u štednju. Neki su se na to odlučili kako bi sačuvali što više novca koji su zaradili sezonskim poslom, a drugi su odabrali štednju za dijete. Postoje i savjesni ispitanici koji ističu kako dugoročno planiraju štednju: „Imam neki 10-godišnji plan“ istaknuo je jedan od njih.

Prvom plaćom 19% ispitanika je podmirilo dugove i račune koji su se nagomilali u doba nezaposlenosti, dok je 11% ispitanika zarađeni novac uložilo u edukaciju.
Dio ispitanika novac je potrošilo na vozačku dozvolu, tečaj engleskog ili njemačkog jezika, obrazovanje za turističkog vodiča, a neki i za doktorat.

Putovanje na more ili vikend u dvoje priuštilo si je 7% ispitanika.

Među ostale stvari koje si je priuštilo 3% ispitanika ubrajaju se npr. perilica za suđe, računalo, televizor, fotoaparat i akumulator. Neki od ispitanika svoju su prvu plaću iskoristili kako bi počastili prijatelje, organizirali tulum ili kupili kartu za koncert. A bilo je i onih koji su, poput jedne ispitanice, prvu plaću iskoristili kako bi ispunili davno obećanje: „Kupila sam bicikl mlađoj sestri! Obećala sam joj dok je još bila jako mala.“

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38