Dogodila vam se prometna nezgoda u inozemstvu: Koje korake poduzeti

put_inozemstvoKrenuli ste na dugo planirano putovanje u inozemstvo i s nestrpljenjem iščekujete odmor. Ipak, dobro je znati kako se ponašati i koje korake poduzeti u slučaju prometne nezgode. Pripremili smo vodič.

Provjerite dvaput jeste li ponijeli sve dokumente

Prije odlaska na put svakako pregledajte ispravnost vašeg vozila i provjerite svu obveznu opremu. Ne zaboravite na osnovne dokumente: osobnu iskaznicu, vozačku i prometnu dozvolu, te provjerite njihovu valjanost.

Pored navedenoga, ne zaboravite sljedeće:

  • Zelenu kartu. Međunarodno priznati dokument kojom se u inozemstvu dokazuje posjedovanje osiguranja od automobilske odgovornosti. Obavezno ju morate imati kad putujete u Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Tursku, Izrael, Iran, Makedoniju, Albaniju, BiH, Tunis i Maroko. Provjerite valjanost zelene karte i ispravnost svih podataka navedenih u njoj.
  • Europsko izvješće o nesreći. Obrazac ste dobili uz policu osiguranja od automobilske nezgode prilikom posljednje registracije vozila.
  • Međunarodnu vozačku dozvolu. Ona vam je potrebna ako putujete vozilom hrvatskih registarskih oznaka u svim državama izvan Europe, a u Europi vam je potrebna u sljedećim zemljama: Turskoj, Grčkoj, svim državama bivšeg SSSR-a, zemljama Beneluksa, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španjolskoj, Irskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i skandinavskim zemljama.
  • Na vozilu morate imati međunarodnu oznaku HR propisane veličine (175 x 115 mm)
  • Vozite li tuđi automobil, obavezno trebate punomoć za upravljanje tuđim vozilom. To je međunarodno priznati dokument kojim vlasnik vozila drugoj osobi dozvoljava prelazak granice i upravljanje vozilom u inozemstvu. Možete ju izraditi u Hrvatskom autoklubu.

 U slučaju prometne nezgode postupite na sljedeći način

Ako ste vi skrivili nesreću prometnoj policiji ili drugom sudioniku morate dati duplikat svoje zelene karte i dužni ste odmah obavijestiti svoju osiguravajuću kuću u Hrvatskoj. Zatreba li, možete se obratiti hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu.

  1. Obavijestite prometnu policiju
  1. Zapišite podatke o drugom sudioniku i to: registracijsku oznaku, ime i adresu vozača te vlasnika vozila,  podatke o osiguratelju od automobilske odgovornosti: naziv, adresa, broj i valjanost police osiguranja.
  1. Ako je i drugi sudionik upravljao vozilom stranih registarskih oznaka zapišite podatke iz njegove zelene karte ili zahtijevajte duplikat.
  2. Ako je bilo očevidaca zapišite njihova imena i prezimena, adrese i kontakte. Fotografirajte mjesto nesreće, vozila, dokumente, eventualno i osobu koja je vozila.
  1. Ispunite Europsko izvješće o nesreći i ne potpisujte nikakve izjave ako ne razumijete jezik na kojem su napisane.

Što kada drugi sudionik skrivi nesreću

Ako niste vi skrivili prometnu nezgodu, procedura je sljedeća. U slučaju da imate kasko, odštetni zahtjev podnosite svom osiguravatelju. U protivnom, zahtjev podnosite osiguravatelju drugog sudionika. On će procijeniti štetu na vozilu, uručiti zapisnik o procjeni i uputiti vas na popravak vozila. Odštetni zahtjev možete podnijeti tijekom boravka u inozemstvu ili nakon povratka u Hrvatsku.

Ako je taj vozač osiguran kod osiguravajuće kuće u zemljama Europske Unije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švicarske zahtjev podnosite na hrvatskom jeziku Uredu za naknadu pri Hrvatskom uredu za osiguranje. Niste li sigurni kako postupiti, možete se obratiti Informacijskom centru Hrvatskog ureda za osiguranje.

Kliknite i usporedite cijene auto osiguranja →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber