Dogodila vam se prometna nezgoda u inozemstvu: Koje korake poduzeti

put_inozemstvoKrenuli ste na dugo planirano putovanje u inozemstvo i s nestrpljenjem iščekujete odmor. Ipak, dobro je znati kako se ponašati i koje korake poduzeti u slučaju prometne nezgode. Pripremili smo vodič.

Provjerite dvaput jeste li ponijeli sve dokumente

Prije odlaska na put svakako pregledajte ispravnost vašeg vozila i provjerite svu obveznu opremu. Ne zaboravite na osnovne dokumente: osobnu iskaznicu, vozačku i prometnu dozvolu, te provjerite njihovu valjanost.

Pored navedenoga, ne zaboravite sljedeće:

  • Zelenu kartu. Međunarodno priznati dokument kojom se u inozemstvu dokazuje posjedovanje osiguranja od automobilske odgovornosti. Obavezno ju morate imati kad putujete u Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Tursku, Izrael, Iran, Makedoniju, Albaniju, BiH, Tunis i Maroko. Provjerite valjanost zelene karte i ispravnost svih podataka navedenih u njoj.
  • Europsko izvješće o nesreći. Obrazac ste dobili uz policu osiguranja od automobilske nezgode prilikom posljednje registracije vozila.
  • Međunarodnu vozačku dozvolu. Ona vam je potrebna ako putujete vozilom hrvatskih registarskih oznaka u svim državama izvan Europe, a u Europi vam je potrebna u sljedećim zemljama: Turskoj, Grčkoj, svim državama bivšeg SSSR-a, zemljama Beneluksa, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španjolskoj, Irskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i skandinavskim zemljama.
  • Na vozilu morate imati međunarodnu oznaku HR propisane veličine (175 x 115 mm)
  • Vozite li tuđi automobil, obavezno trebate punomoć za upravljanje tuđim vozilom. To je međunarodno priznati dokument kojim vlasnik vozila drugoj osobi dozvoljava prelazak granice i upravljanje vozilom u inozemstvu. Možete ju izraditi u Hrvatskom autoklubu.

 U slučaju prometne nezgode postupite na sljedeći način

Ako ste vi skrivili nesreću prometnoj policiji ili drugom sudioniku morate dati duplikat svoje zelene karte i dužni ste odmah obavijestiti svoju osiguravajuću kuću u Hrvatskoj. Zatreba li, možete se obratiti hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu.

  1. Obavijestite prometnu policiju
  1. Zapišite podatke o drugom sudioniku i to: registracijsku oznaku, ime i adresu vozača te vlasnika vozila,  podatke o osiguratelju od automobilske odgovornosti: naziv, adresa, broj i valjanost police osiguranja.
  1. Ako je i drugi sudionik upravljao vozilom stranih registarskih oznaka zapišite podatke iz njegove zelene karte ili zahtijevajte duplikat.
  2. Ako je bilo očevidaca zapišite njihova imena i prezimena, adrese i kontakte. Fotografirajte mjesto nesreće, vozila, dokumente, eventualno i osobu koja je vozila.
  1. Ispunite Europsko izvješće o nesreći i ne potpisujte nikakve izjave ako ne razumijete jezik na kojem su napisane.

Što kada drugi sudionik skrivi nesreću

Ako niste vi skrivili prometnu nezgodu, procedura je sljedeća. U slučaju da imate kasko, odštetni zahtjev podnosite svom osiguravatelju. U protivnom, zahtjev podnosite osiguravatelju drugog sudionika. On će procijeniti štetu na vozilu, uručiti zapisnik o procjeni i uputiti vas na popravak vozila. Odštetni zahtjev možete podnijeti tijekom boravka u inozemstvu ili nakon povratka u Hrvatsku.

Ako je taj vozač osiguran kod osiguravajuće kuće u zemljama Europske Unije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švicarske zahtjev podnosite na hrvatskom jeziku Uredu za naknadu pri Hrvatskom uredu za osiguranje. Niste li sigurni kako postupiti, možete se obratiti Informacijskom centru Hrvatskog ureda za osiguranje.

Kliknite i usporedite cijene auto osiguranja →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber