Prehlada i auto ne idu skupa: Ne vozite kad ste bolesni

prehlada-voznja

Automobil koji se kreće brzinom od 90 km/h u jednoj sekundi prođe 25 metara. Ako ste pritom kihnuli, u dvije sekunde koliko niste gledali, prošli ste otprilike 60 metara. Za to vrijeme niste vidjeli što se oko vas i iza vas događa.

 

Lijekovi protiv prehlade mogu vas usporiti

Većinom se govori o tome kako je opasno voziti umoran i pod utjecajem alkohola. No, što je s lijekovima koje uzimamo kako bismo smanjili simptome prehlade?

Rijetko tko će zbog kašljanja i kihanja sam sebe proglasiti nesposobnim za vožnju automobila. Ne pomišljamo da bi prehlada mogla biti otežavajući faktor u vožnji. Ali, ako pogledamo koliko vremena treba na vađenje maramica, kihanje i slično, stvari postaju jasnije.

 

Čak i najslabija prehlada otežava vožnju

Znanstvenici iz Walesa proučavali su paralelno ljude s prehladom i one zdrave. Osim što su svim prehlađenima, logično, reakcije u vožnji bile usporene, padala im je koncentracija i bili su nervozniji.

Također, ovim istraživanjem je zaključeno kako jačina prehlade nije važna. Već i oni s najslabijim simptomima bili su za trećinu neoprezniji od zdravih vozača.

Konkretno, ta trećina znači kako pri brzini od 50 kmh prehlađenom vozaču treba metar više da zakoči. Taj jedan metar može značiti da nećete na vrijeme stići zakočiti na semaforu ili na pješačkom prijelazu.

Ipak, neće vas svi lijekovi usporiti. Liječnici opće prakse kažu kako su za vožnju sigurni lijekovi poput Voltarena i Neofena, dok Coldrex, Maxfluu ili Caffetin mogu izazvati mučnine i pospanost.

 

Kliknite i usporedite cijene auto osiguranja →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Politika obrade osobnih podataka

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38