Prazan akumulator: Kako upaliti automobil na kleme ili na guranje

guranje-auta

Okrenuli ste ključ i čuli samo klik. Vaš automobil zbog ispražnjenog akumulatora ne želi upaliti i morat ćete posegnuti za kablovima. Posebice kad temperature padnu ispod nule.

Vozite li stariji automobil, uvijek bi uz ostalu obveznu opremu u svojem prtljažniku trebali imati kablove za paljenje na struju.

 

Kako upaliti automobil uz pomoć kablova:  

  1. Trebat će vam, naravno, automobil s punim akumulatorom pored vas. Najlakše je spojiti kablove kad su automobili parkirani jedan prema drugome. Pazite da se ne dodiruju.  
  2. Kablove izravnajte. Imate po dvije crvene i dvije crne kleme. Skinite čepove s akumulatora.
  3. Pričvrstite jednu crvenu klemu na pozitivan terminal praznog akumulator. Taj terminal je označen znakom + i veći je od negativnog, tako da ne možete pogriješiti. Klemu uvijek prvo stavljate na prazan akumulator.
  4. Drugu crvenu klemu spojite na napunjeni akumulator na isti način.
  5. Crnu klemu spojite na negativni terminal napunjenog akumulatora. Drugom stranom crne kleme sad trebate napraviti uzemljenje. Priključite je na bilo koji metalni dio motora, na automobilu s praznim akumulatorom.
  6. Kablovi će vjerojatno zaiskriti, što je u redu, ali pazite da ne dodirujete metalne dijelove.
  7. Nakon što vozilo upalite, nekoliko minuta držite lagani gas na tek upaljenom automobilu. Kleme, odnosno kablove, skinite redoslijedom obrnutim od stavljanja.

Zapamtite: Plus uvijek ide na plus, minus uvijek na minus! 

 

Kako upaliti automobil na guranje

Ako se nađete u situaciji da vam se isprazni akumulator, a nemate pored sebe kleme, pokušajte ga upaliti na guranje. Čak i ako niste na nizbrdici, nađete li nekoga tko vas je voljan ‘pogurati’ na ravnom dijelu ceste, trebali biste moći upaliti automobil.

Najvažnija stvar kod pokušaja paljenja automobila ‘na guranje’ je znati ima li motor zupčasti remen ili lanac. Ako je u igri ovo posljednje, možete ga upaliti na guranje. Ako pak imate zupčasti remen, pri naglom kretanju mogli biste oštetiti ventile i cilindre. Automobil ćete na guranje upaliti na sljedeći način:

  1. Dajte ‘kontakt’.
  2. Mjenjač stavite u drugu brzinu
  3. Osoba koja je u automobilu treba držati pedalu kvačila, a kad automobil dobije na brzini (momentum) lagano je pustiti i postepeno dodavati gas.

U oba slučaja – paljenje kablovima i na guranje – automobil bi trebao krenuti. Možete nastaviti svoj put, ali preporučeno – do najbližeg servisa u kojem ćete ustanoviti kvar.

 

Kliknite i usporedite cijene auto osiguranja →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber