Prazan akumulator: Kako upaliti automobil na kleme ili na guranje

guranje-auta

Okrenuli ste ključ i čuli samo klik. Vaš automobil zbog ispražnjenog akumulatora ne želi upaliti i morat ćete posegnuti za kablovima. Posebice kad temperature padnu ispod nule.

Vozite li stariji automobil, uvijek bi uz ostalu obveznu opremu u svojem prtljažniku trebali imati kablove za paljenje na struju.

 

Kako upaliti automobil uz pomoć kablova:  

  1. Trebat će vam, naravno, automobil s punim akumulatorom pored vas. Najlakše je spojiti kablove kad su automobili parkirani jedan prema drugome. Pazite da se ne dodiruju.  
  2. Kablove izravnajte. Imate po dvije crvene i dvije crne kleme. Skinite čepove s akumulatora.
  3. Pričvrstite jednu crvenu klemu na pozitivan terminal praznog akumulator. Taj terminal je označen znakom + i veći je od negativnog, tako da ne možete pogriješiti. Klemu uvijek prvo stavljate na prazan akumulator.
  4. Drugu crvenu klemu spojite na napunjeni akumulator na isti način.
  5. Crnu klemu spojite na negativni terminal napunjenog akumulatora. Drugom stranom crne kleme sad trebate napraviti uzemljenje. Priključite je na bilo koji metalni dio motora, na automobilu s praznim akumulatorom.
  6. Kablovi će vjerojatno zaiskriti, što je u redu, ali pazite da ne dodirujete metalne dijelove.
  7. Nakon što vozilo upalite, nekoliko minuta držite lagani gas na tek upaljenom automobilu. Kleme, odnosno kablove, skinite redoslijedom obrnutim od stavljanja.

Zapamtite: Plus uvijek ide na plus, minus uvijek na minus! 

 

Kako upaliti automobil na guranje

Ako se nađete u situaciji da vam se isprazni akumulator, a nemate pored sebe kleme, pokušajte ga upaliti na guranje. Čak i ako niste na nizbrdici, nađete li nekoga tko vas je voljan ‘pogurati’ na ravnom dijelu ceste, trebali biste moći upaliti automobil.

Najvažnija stvar kod pokušaja paljenja automobila ‘na guranje’ je znati ima li motor zupčasti remen ili lanac. Ako je u igri ovo posljednje, možete ga upaliti na guranje. Ako pak imate zupčasti remen, pri naglom kretanju mogli biste oštetiti ventile i cilindre. Automobil ćete na guranje upaliti na sljedeći način:

  1. Dajte ‘kontakt’.
  2. Mjenjač stavite u drugu brzinu
  3. Osoba koja je u automobilu treba držati pedalu kvačila, a kad automobil dobije na brzini (momentum) lagano je pustiti i postepeno dodavati gas.

U oba slučaja – paljenje kablovima i na guranje – automobil bi trebao krenuti. Možete nastaviti svoj put, ali preporučeno – do najbližeg servisa u kojem ćete ustanoviti kvar.

 

Kliknite i usporedite cijene auto osiguranja →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber