Ovisnost o mobitelu može se riješiti pomoću – mobitela

Mobitel je već odavno neizostavan dio naše svakodnevice. Ne samo da je dio naše svakodnevice, nego smo gotovo svi razvili ovisnost o mobitelu.

ovisnost o mobitelu

Mailove provjeravamo u hodu, na društvenim mrežama aktivni smo čak i za volanom (u boljim slučajevima samo na crvenom na semaforu)… Krenemo li negdje bez mobitela, nervozni smo i imamo osjećaj kao da smo krenuli bez dijela sebe.

Kako prestati biti rob mobitelu i kako provoditi manje vremena, pročitajte u nastavku.

Ovisnost o mobitelu šteti odnosu s prijateljima

Istraživanja pokazuju da nas cjelodnevni boravak na internetu i tipkanje po mobitelu čine manje sretnima. Zbog toga trpi naš stvarni svijet, naši odnosi s prijateljima i obitelji. Budući da je upravo to ono što je realno i bitno, možda biste mogli katkada namjerno „zaboraviti“ mobitel i internet kako biste se družili s ljudima koji su vam zaista bitni.

Nemojte da postanete akter onog vica koji kaže: „Ostao sam bez interneta pa sam sjeo s obitelji. Fini neki ljudi“.

Previše buljenja znači izgubljeno vrijeme

Vrijeme provedeno na mobitelu može biti produktivno. Produktivno će biti ako ga koristimo za posao, za razgovor s obitelji i prijateljima (koji su daleko!) i sl. Naravno, ako je moguće bilo što od toga obaviti uživo, svakako obavite.

Ako mobitel pak koristite isključivo za „prepucavanje“ na društvenim mrežama, igrice i slično, onda zbilja vrijeme potrošeno na to možete smatrati izgubljenim. Najgore od svega što previše vremena na mobitelu može biti i pogubno. I to ne samo za vaše oči, nego i po život pogubno.

Slikanje selfieja na opasnim mjestima, tipkanje u vožnji tek su neke od stvari koje su postale svakodnevne, a poprilično su štetne i za nas i za našu okolinu.

kamera na mobitelu

Postoje i “mobitel-free” popusti

Tržište je, koliko god zvuči nevjerojatno, prepoznalo „mobitel-free” nišu pa tako pojedini proizvođači nude modele koji imaju samo funkciju poziva i slanja SMS-a. Baš kao u dobra stara vremena. Koliko ljudi zapravo sve više uviđa prednosti života s manje mobitela, pokazuje i činjenica da neki hoteli nude obiteljske popuste za sve one koji tijekom odmora ne koriste svoje mobilne uređaje.

Ovisnosti o mobitelu riješite se pomoću aplikacija

Ovisni smo o mobitelima više nego što želimo priznati. Srećom, te se ovisnosti možemo riješiti, i to upravo pomoću mobitela. Aplikacije za odvikavanje od ovisnosti o mobitelu blokirat će vam tako pristup određenim internetskim stranicama i aktivnostima.

Postoje i one koje će vam ograničiti vrijeme korištenja mobilnog uređaja. Pomoću njih vi sami možete odrediti koje doba dana želite provesti bez mobitela.

No, najprije si postavite “dijagnozu”

Kako biste dobili što jasniji uvid u vlastito korištenje mobitela, isprobajte YourHour, aplikaciju koja prati koliko dugo vremena provodite uz pojedinu. Nakon jednotjednog korištenja, aplikacija će vam izračunati razinu vaše ovisnosti – od opsjednutosti do ispravnog korištenja. Sukladno rezultatima, predložit će vam mjere oporavka i to na prilično zanimljiv i izazovan način.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →