NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Što je optički internet? 5 prednosti i dostupnost u Hrvatskoj

Čuli ste za optički internet, no niste sigurni o čemu se točno radi — ili pak razmišljate o ugovaranju optičkog interneta, no ne znate je li to dobar potez? U ovom članku ćemo vam dati sve potrebne informacije!

Prvo ćemo definirati što je optički internet i kako se razlikuje od drugih vrsta interneta, a onda navesti i njegove prednosti te pomoći odlučiti bi li vam bio koristan.

Kablovi za optički internet

Što je optički internet? 

Laički rečeno, optički ili svjetlovodni internet je naziv za internet koji prenosi podatke putem svjetlosnih signala kroz optičke kablove. Upravo je to razlog zašto optički internet, između ostalog, odlikuje odlična brzina.

Optički kablovi su izgrađeni od tankih staklenih ili plastičnih vlakana koja propuštaju svjetlost. Svjetlosni signali pak, mogu putovati izuzetno velikim brzinama (ne koristimo bez veze izraz brzina svjetlosti). Točnije, optički internet može doseći brzinu do čak 2 GB po sekundi kad se radi o preuzimanju podataka.

Osim toga, optički kablovi su i otporniji na lošije vremenske uvjete od tradicionalnih, bakrenih kablova. 
TL;DR: Optički internet je naziv za tehnologiju koja koristi optički kabel za internet (odnosno za prijenos podataka). To korisnicima u prvom redu nudi veću brzinu, ali i niz drugih pogodnosti.

Razlika između optičkog i bakrenog kabla

Dok drugi popularni tipovi interneta koriste bakrene kablove, optički internet oslanja se na – optičke.

Optički internet vs drugi tipovi interneta

Vratimo se korak unatrag. Možda vam nije toliko važno kako optički internet funkcionira, već po čemu se razlikuje od drugih tipova interneta. Stoga ga usporedimo s drugim trenutno najdostupnijim vrstama interneta.

Ako zanemarimo mobilni, danas većina kućanstava koristi optički internet, kabelski internet ili DSL internet.

DSL internet prenosi digitalne podatke kroz bakrene telefonske linije. On je brži od nekad raširenog dial-upa (onog starog interneta kojeg niste mogli koristiti dok netko telefonira), ali je sporiji i od kabelskog i od optičkog interneta. Brzina se kreće od 1 Mbps do 100 Mbps, a dosta ovisi o udaljenosti od telefonske centrale.

Kabelski internet za prijenos podataka koristi koaksijalne kabele slične onima za kabelsku televiziju, pa otuda i naziv. Brži je od DSL-a i može postići brzinu do 1 Gbps, što ga ipak čini sporijim od optičkog interneta. Dosta je stabilan i rasprostranjen, no ipak ima druge mane koje ga čini lošijom opcijom: manje je siguran, lakše mu se gubi signal i ima veći utjecaj na okoliš. 
No, treba imati na umu da ni svaka vrsta optičkog interneta nije jednako dobra.

3 tipa optičkog interneta

Postoje tri glavna tipa optičkog interneta. Oni se razlikuju po tehničkim aspektima, koji posljedično utječu i na druge stvari – prvenstveno brzinu prijenosa podataka.

 • FTTH (Fiber to the Home) je tip optičkog interneta koji omogućuje izravnu vezu između vašeg doma i centralne mreže. Optički kabel za internet je ovdje doveden direktno do vašeg doma pa FTTH nudi najbržu i najstabilniju vezu. 
 • FTTC (Fiber to the Curb) je optički internet kod kojeg kabel ide do najbližeg komunikacijskog ormarića ili stupa (dakle, ne direktno do vašeg doma), a odatle se internetski signal distribuira putem koaksijalnih kabela. Stoga ovo nije pravi optički internet, a brzina će biti slabija nego s FTTH-om.

FTTN (Fiber to the Node or Neighborhood) je najsporiji tip “optičkog interneta”, a niti on nije u potpunosti optički. Zapravo, od sve tri vrste, FTTN ima najmanji udio optike i najveći udio bakra. Optički kablovi idu samo do čvora u vašem susjedstvu, a otuda se signal prenosi bakrenim žicama. Stoga ovaj tip optičkog interneta nudi i najsporiju brzinu.

Ilustrativno prikazana razlika između FTTN, FTTC i FTTH optičkog interneta (koji ide do čvora u susjedstvu, najbližeg komunikacijskog ormarića ili doma)

U idealnom svijetu bismo svi imali FTTH ili čak i sve popularniju FTTD (Fiber to the Desk) vrstu optičkog interneta. Međutim, je li to moguće ovisit će o postojećoj infrastrukturi u okolini. 
Naši agenti vas mogu posavjetovati te besplatno provjeriti dostupnost i brzinu interneta na vašem području.

Optički internet: 5 prednosti 

Sad znate kako se optički internet razlikuje od drugih vrsta interneta po tehničkim aspektima. No, pogledajmo sada detaljnije koje vam pogodnosti pruža spram drugih tehnologija.

1. Veća brzina

Kako smo već spomenuli, optički internet pruža izvanredno visoke brzine prijenosa podataka — zahvaljujući najviše tome što se podaci prenose putem svjetlosnih signala. 

Optički internet će vam stoga omogućiti brzo preuzimanje podataka i glatko korištenje zahtjevnih aplikacija poput streaming servisa (kao što je Netflix). Usto ćete moći i brzo slati podatke, što vam može biti posebno važno ako internet koristite u poslovne svrhe ili samo često šaljete velike datoteke.

Kako bismo ilustrirali brzinu optičkog interneta, uzmimo za primjer preuzimanje (download) datoteke veličine 6.5 GB. Evo koliko bi vam trebalo da preuzmete takvu datoteku s različitim vrstama interneta:

 • Dial-up — 11 dana
 • DSL  — između 1 i 14 sati
 • Kabelski — 1 minuta do 14 sati
 • Optički — ~1 minuta

Pustit ćemo brojeve da govore sami za sebe. ?

Brzini optičkog interneta dodatno doprinosi i njegova propusnost. Naime, optički internet ima veću propusnost od drugih vrsta, pa može podnijeti veći prijenos podataka bez smanjenja brzine. 

Recimo, ako je istovremeno na internet spojeno puno korisnika, optički internet će većinski to opterećenje dobro podnijeti. Podatke će prenijeti više-manje istom brzinom, osim u ekstremnim slučajevima — no, svakako će to učiniti brže nego druge dostupne vrste interneta.
Dakle, optički internet prvenstveno odlikuje velika brzina i mala latencija, odnosno kašnjenje u prijenosu podataka. To je ključno za aplikacije koje zahtijevaju brze odgovore, kao što su online igre i video konferencije.

2. Bolja stabilnost

Optički internet ima izuzetno stabilnu vezu zahvaljujući svjetlovodnim vlaknima. Naime, optički kablovi su manje podložni elektromagnetskim smetnjama i vanjskim utjecajima poput nepovoljnih vremenskih uvjeta. 

Na primjer, prisjetite se samo koliko ste puta izgubili internetsku vezu tijekom oluje. To se često događa s kabelskim ili DSL internetom, no rijetko s optičkim.

Dakle, neovisno o vremenu, moći ćete mirno uživati u gledanju svojih omiljenih serija ili neometano izvršiti poslovne obveze.

3. Manje šanse za gubitak signala

Prvo, treba reći da svaka mreža može izgubiti signal kada ti signali trebaju prijeći veće udaljenosti. To ste sigurno primijetili kad ste se spajali na Wi-Fi — što ste dalje od rutera, to ćete imati slabiji signal i internet će biti sporiji.

Isto vrijedi i za različite tipove optičkog interneta. Na primjer, FTTH optički internet će biti najbrži i najmanje gubiti signal jer se nalazite u blizini centralne infrastrukture. Ako se pak spajate na FTTN optički internet, signal će se više gubiti zbog vaše udaljenosti od čvora.

Međutim, optički signali će se uvijek manje “gubiti” od signala koji se prenose bakrenim kablovima jer mogu putovati većim udaljenostima. Zapravo, prema nekim procjenama, bakreni su kablovi ograničeni na udaljenosti od 100 metara, dok optički kablovi mogu prenositi podatke na udaljenosti do preko 38 kilometara
Ovo je još jedan razlog zašto vam optički internet može pružiti veću brzinu. Osim toga, ovo ga čini i boljom opcijom za ruralna područja gdje signali često moraju prijeći velike udaljenosti.

Usporedba dalekosežnosti prijenosa podataka optičkim i bakrenim kablovima

4. Veća sigurnost

Optički internet teže je hakirati od drugih vrsta interneta. 

 • Signal se prenosi svjetlošću, što otežava neovlašten pristup ili presretanje podataka.
 • Optički signal također ne emitira elektromagnetske valove koji mogu biti podložni prisluškivanju i ometanju. 

Ove značajke vam mogu pružiti dodatan sloj sigurnosti i privatnosti. 

No, osim toga, optički kablovi su sigurniji i u fizičkom smislu. Napuknuta ili oštećena vlakna u optičkim kablovima se mogu prepoznati, dijagnosticirati i riješiti brže nego oštećenja bakrenih kablova. Usto, s optičkim vlaknima nema straha od potencijalnih kratkih spojeva i požara.

5. Manji utjecaj na okoliš

Naposljetku, ne treba zanemariti i da optički internet ima značajno manji utjecaj na okoliš od drugih tipova interneta. Ekološki je prihvatljiviji iz sljedećih razloga:

 • Zahtijeva manje energije za prijenos podataka u usporedbi s drugim tehnologijama. Optički kablovi su napravljeni od materijala s niskom razinom otpornosti na električnu energiju, zbog čega se tijekom prijenosa gubi manje energije. 
 • Postavljanje optičkih kablova zahtjeva manje kopanja od tradicionalnih bakrenih kablova, a to, pak, smanjuje otpad i emisije ugljika. Usto, kako smo već spomenuli, optički signali mogu proputovati veće udaljenosti, što reducira potrebu za gradnjom dodatne infrastrukture.

Naposljetku, optički kablovi zahtijevaju manje održavanja od bakrenih, čime se dodatno smanjuje utjecaj na okoliš.

Optički internet: pokrivenost i dostupnost u Hrvatskoj

Kako smo već spomenuli, hoćete li se moći priključiti i na koju vrstu optičkog interneta uvelike ovisi o postojećoj infrastrukturi. 

 • Mnogi teleoperateri trenutno grade ili planiraju graditi nove svjetlovodne distribucijske mreže na područjima bez pokrivenosti, a o tim planovima izvještavaju na svojim web stranicama. 
 • Osim toga, teleoperateri krajnjim korisnicima daju i mogućnost iskaza interesa za priključenje, što može ubrzati proces izgradnje mreže na određenim područjima.

No, kako trenutno ili bar u bližoj budućnosti stojimo s pokrivenosti i dostupnosti optičkog interneta u Hrvatskoj? 

Zapravo – dosta dobro. Recimo, samo A1 Hrvatska izgradit će do 2025. godine optičku mrežu koja može povezati milijun kućanstava, odnosno njih do 70%, a velik dio te mreže već je realiziran. 
A kako stvar stoji s područjem na kojem se vi nalazite? Neki teleoperateri nude vam mogućnost da to saznate upisivanjem svoje adrese na njihovim web stranicama. No, savjetujemo da ipak koristite naš besplatni kalkulator te zatražite poziv naših agenata.

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi ponude interneta