NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Kako odabrati najbolje naočale za vožnju

Ako vam je dosadilo povlačiti auto-sjenilo svaki puta kada sjednete za upravljač, vrijeme je za adekvatniju zaštitu od sunčanih zraka i neugodnosti koje donose. No, prije nego što se mašite novčanika i na benzinskoj crpki kupite prve naočale za vožnju na koje naletite, obratite pažnju na detalje koji će vam biti od velike pomoći.

naocale-za-voznju

Antirefleksivni sloj

Leće s antirefleksivnim slojem dat će vam oštriju sliku događaja u prometu dok vozite i manje odsjaja u noćnoj vožnji, a i čuvat će vam oči od raznih oštećenja. Suzdržite se od odabira sunčanih naočala s jako ispoliranim lećama ili lećama bez antirefleksivnog premaza.

Izbjegavajte tamne nijanse naočala za vožnju

Kada vozite, želite imati što više svjetla. Prozirne leće propustit će od 80 do 100% svjetlosti, dok će kroz one najtamnije proći tek između 3 i 8%. Preporuka je da se u vožnji ne koriste naočale koje propuštaju manje od 20% svjetlosti.

Anti-scratch premaz

Želite li izbjeći ogrebotine, upotrebljavajte staklene leće jer su najotpornije. Plastične leće dvostruko su lakše, no obavezno uzmite one s anti-scratch premazom koji ih štiti od grebanja. Ogrebotine na lećama skretat će vam pogled s bitnog, a i dovest će do neugodnog svjetlucanja koje ometa u vožnji.

Izbjegavajte zeleno i plavo

Upravo o boji leća ovisi koliko će se svjetlosti probiti do vašeg vozačkog oka, ali i hoćete li moći uspješno raspoznavati prometne znakove i ostale prometne detalje. Preporučuje se izbjegavanje zelenih, plavih i ružičastih leća jer je s njima vrlo teško vidjeti crveno svjetlo. Ako već inzistirate na tim bojama, uzmite ih u svijetlim nijansama. Ako ste u prilici, isprobajte ih prije kupnje.

Neutralne boje

Najbolje je odabrati leće u smeđim sivim ili ostalim neutralnim nijansama, jer se te boje ne miješaju s drugim bojama. Žuta i boja jantara također su čest izbor jer poboljšavaju kontraste.

Izbjegavajte ‘debele’ okvire

Kod naočala koje koristite pri vožnji najbitnija je funkcionalnost – estetika i modni izričaj neka vam bude prioritet pri odabiru naočala za plažu. Naočale s „debelim” okvirima nezgodne su jer onemogućuju periferni vid, što ponekad može imati dramatične posljedice.

Dopunsko zdravstveno osiguranje

S obzirom da su određene leće i okviri za naočale na popisu pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nije zgorega konzultirati se s oftalmologom prilikom redovnog pregleda, odnosno nabavke novih očnih pomagala.

Odaberi, usporedi i ugovori najpovoljnije ponude! →