Način rada na mobitelu: svijetli ili tamni, pitanje je sad

Iako se pojavio tek nedavno, tamni način rada na mobitelu, odnosno dark mode, jako je brzo postao iznimno popularan.

način rada na mobitelu

Riječ je tek o inverziji trenutačnog standarda koji nazivamo svijetli način rada, odnosno light mode. Postoji li neka značajna razlika glede kvalitete ili je tek riječ o prolaznom trendu, saznajte u nastavku.

Dobrodošli na tamnu stranu

Tamni način rada omogućen je na Apple iOS-u od inačice 13, odnosno na Androidu 10 (Android Q). Korisnici iPhonea mogu uživati na tamnoj strani tako da „prošetaju“ do Postavki. Tamo se u rubrici Zaslon i svjetlina krije mogućnost odabira između svijetlog i tamnog načina rada.

Ljubiteljima Androida dostupan je pak kao Dark Theme. Vlasnici novijih Huawei modela mogu ga potražiti u postavkama baterije.

Tamni način rada na mobitelu je ugodan

Kao glavna prednost tamnog načina rada spominje se da je taj način rada oku ugodniji od onog uobičajenog svijetlog. S obzirom na to da prema posljednjim istraživanjima pred ekranima provodimo čak 11 sati dnevno, naravno da je bitno da nam se oči što manje umaraju.

Osim toga, dark mode troši manje energije pa i baterija dulje traje, što svakako nije zanemariv argument.

Tamni način rada na mobitelu štedi bateriju

Upravo iz tih razloga, brojne popularne aplikacije već neko vrijeme imaju svoje dark mode opcije. Sada je pak, čini se, došlo vrijeme da se taj trend proširi i na čitav operativni sustav.

U usporednom testu iPhone modela s OLED ekranom, gdje se ušteda na energiji najviše osjeti, rezultati su prilično zapanjujući. Dok je iPhone koji je koristio light mode potrošio bateriju, baterija iPhonea s dark mode načinom rada ostala je na čak 30%. Dark mode omogućuje, dakle, gotovo za trećinu manju potrošnju energije od trenutnog standarda.

I OLED ekrani pridonose uštedi

Ova velika ušteda energije posljedica je načina rada na koji funkcioniraju OLED ekrani. Naime, do crne boje na OLED ekranima dolazi se tako što se pikseli koji trebaju biti crni jednostavno isključe. Valja napomenuti da i drugačiji ekrani omogućuju uštedu, ali ipak u manjoj mjeri.

Kada ne treba koristiti tamni način rada

Idealno vrijeme za korištenje tamnog načina rada je navečer, odnosno onda kada nema prirodnog izvora svjetla. Tamni način rada najbolje funkcionira kada je tamno. Isto vrijedi i obrnuto – svijetli način rada najbolje funkcionira kada je u okolini svijetlo.

Tamni način rada, dakle, ne treba koristiti kada je svjetlo jako budući da je u takvim situacijama teško pročitati slova koja se nalaze na tamnoj površini.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber