Način rada na mobitelu: svijetli ili tamni, pitanje je sad

Iako se pojavio tek nedavno, tamni način rada na mobitelu, odnosno dark mode, jako je brzo postao iznimno popularan.

način rada na mobitelu

Riječ je tek o inverziji trenutačnog standarda koji nazivamo svijetli način rada, odnosno light mode. Postoji li neka značajna razlika glede kvalitete ili je tek riječ o prolaznom trendu, saznajte u nastavku.

Dobrodošli na tamnu stranu

Tamni način rada omogućen je na Apple iOS-u od inačice 13, odnosno na Androidu 10 (Android Q). Korisnici iPhonea mogu uživati na tamnoj strani tako da „prošetaju“ do Postavki. Tamo se u rubrici Zaslon i svjetlina krije mogućnost odabira između svijetlog i tamnog načina rada.

Ljubiteljima Androida dostupan je pak kao Dark Theme. Vlasnici novijih Huawei modela mogu ga potražiti u postavkama baterije.

Tamni način rada na mobitelu je ugodan

Kao glavna prednost tamnog načina rada spominje se da je taj način rada oku ugodniji od onog uobičajenog svijetlog. S obzirom na to da prema posljednjim istraživanjima pred ekranima provodimo čak 11 sati dnevno, naravno da je bitno da nam se oči što manje umaraju.

Osim toga, dark mode troši manje energije pa i baterija dulje traje, što svakako nije zanemariv argument.

Tamni način rada na mobitelu štedi bateriju

Upravo iz tih razloga, brojne popularne aplikacije već neko vrijeme imaju svoje dark mode opcije. Sada je pak, čini se, došlo vrijeme da se taj trend proširi i na čitav operativni sustav.

U usporednom testu iPhone modela s OLED ekranom, gdje se ušteda na energiji najviše osjeti, rezultati su prilično zapanjujući. Dok je iPhone koji je koristio light mode potrošio bateriju, baterija iPhonea s dark mode načinom rada ostala je na čak 30%. Dark mode omogućuje, dakle, gotovo za trećinu manju potrošnju energije od trenutnog standarda.

I OLED ekrani pridonose uštedi

Ova velika ušteda energije posljedica je načina rada na koji funkcioniraju OLED ekrani. Naime, do crne boje na OLED ekranima dolazi se tako što se pikseli koji trebaju biti crni jednostavno isključe. Valja napomenuti da i drugačiji ekrani omogućuju uštedu, ali ipak u manjoj mjeri.

Kada ne treba koristiti tamni način rada

Idealno vrijeme za korištenje tamnog načina rada je navečer, odnosno onda kada nema prirodnog izvora svjetla. Tamni način rada najbolje funkcionira kada je tamno. Isto vrijedi i obrnuto – svijetli način rada najbolje funkcionira kada je u okolini svijetlo.

Tamni način rada, dakle, ne treba koristiti kada je svjetlo jako budući da je u takvim situacijama teško pročitati slova koja se nalaze na tamnoj površini.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber