Mudro kroz proljetna slavlja – prve pričesti i krizme

Ono što roditeljima može predstavljati problem, djeci obično predstavlja zadovoljstvo. Tako je najčešće i s raznim proslavama. Iako su se prve pričesti i krizme nekada slavile skromno i isključivo u krugu obitelji, zadnjih godina ovo su prilike za prave male svečanosti i raskošna slavlja. Ovisno o kućnom budžetu, odaberite ono što si možete priuštiti. Obavezno imajte na umu i financijske mogućnosti gostiju koje pozivate na slavlje. A prvenstveno imajte na umu – važno je da se vaš slavljenik osjeća zadovoljno i opušteno.

Razgovor prije svega

Prije same organizacije, porazgovarajte i stavite sve karte na stol. S partnerom unaprijed dogovorite budžet i budite oko njega složni. Jer, osim što je važno da je vaše dijete sretno, važna je i vaša sreća.  Uvažite želje vašeg prvopričesnika ili krizmanika i utvrdite da je to ono što zaista želi i u čemu će zaista uživati. Česte su situacije kada se klinci ugledaju jedni na druge i požele imati baš onakvo slavlje kakvo će imati „Petra iz 6.c razreda“. Problem nastaje ako ste vi zamislili skromno slavlje, a Petra slavi u restoranu sa 70 uzvanika. Probajte objasniti svom djetetu da nemate financijskih mogućnosti za takvo slavlje. No, ponudite mu kompromis: organizaciju skromnijeg slavlja sa 70 uzvanika (u vlastitoj režiji, u dvorištu obiteljske kuće vaših prijatelja) ili drugo skromnije slavlje u restoranu, ali sa samo 10 uzvanika. Kao bonus, ponudite djetetu nešto originalno, nešto što će mu puno značiti i zbog čega će zanemariti „Petrino slavlje“.  Važno je da dijete shvati da mu pružate mogućnost izbora. Evo nekoliko mogućih verzija proslave.

1. Kućna zabava: malo novca, puno zabave i veselja. Za ovakvu proslavu potrebno je puno dobre volje, dobrih prijatelja i dobre organizacije. Ako nemate svoj veliki prostor u kojem biste primili sve goste, potražite ga u svom susjedstvu ili zamolite prijatelje i rođake da vam ustupe svoj. Dogovorite s njima pravila korištenja prostora i preuzmite na sebe sve moguće štete, čišćenje, spremanje i uređivanje prostora. Ovisno o financijskim mogućnostima, jednostavna jela pripremite sami ili dogovorite s uzvanicima da svatko donese neki svoj „specijalitet“. Isto se odnosi i na zabavu. Zamolite prijatelje da ponesu neki instrument koji sviraju, organizirajte karaoke ili pak natjecanje u sviranju gitare i bubnjeva na Play Stationu. Svima koji aktivno sudjeluju u ovoj proslavi posebno zahvalite i dogovorite s njima da ne donose poklone – oni su već dovoljno darovali svojim trudom. Tako će vam sigurno mnogi gosti koji i sami muče muku s besparicom biti zahvalni što ste ih riješili velikih financijskih izdataka.

2. Catering: dobar omjer uloženo – dobiveno. Financijske mogućnosti vam ne dozvoljavaju preveliki trošak, ali imate prostor i htjeli biste na dan slavlja biti opušteni i uživati sa svojim gostima? Dobar izbor može biti angažiranje catering usluge, koja će za vas i vaše goste pripremiti, dopremiti i servirati hranu i piće, biti na raspolaganju tokom cijele proslave te na kraju sve lijepo pospremiti i odnijeti. Osim što nemate puno brige, vaš slavljenik će sigurno uživati i biti će mu super što na taj dan ima konobara koji se brine samo za njega i njegovo društvo. Prije angažiranja, obavezno degustirajte ponudu cateringa. Jelovnik i njegovu cijenu prilagodite svojim potrebama i mogućnostima, jer cijene se kreću od 80 pa čak i do 200 kuna po osobi. Piće može biti posebna stavka, pa dogovorite hoćete li ga nabavljati sami (u tom slučaju ipak plaćate posluživanje tog pića) ili ćete koristiti piće cateringa.

3. Restoran: raskošno i rastrošno. Naravno, postoje povoljniji ali i skuplji restorani, a njihova se ponuda jelovnika za ovakva slavlja kreće od 120 pa do 400 kuna, ovisno o specijalitetima koji se nalaze u ponudi. Osim jela, u restoranima je moguće organizirati i ples uz muziku, što i nije rijetkost na ovakvim slavljima. Važno je da restoran ima sadržaje za sve uraste – ponajprije za slavljenika i njegovo društvo, a potom i za goste. Slavljenik bi možda radije slušao muziku Justina Biebera, Rozge ili Lady Gage, umjesto nekog „benda uživo“ po vašem izboru. Ako ste odabrali restoran prema preporuci, obavezno ga provjerite i sami – barem dva tjedna ranije dogovorite degustaciju njihovih specijaliteta, kako biste bili sigurni da ćete biti zadovoljni ponudom. Ne zaboravite na kolače i slavljeničku tortu!

Pokažite razumijevanje za sve goste. To se prvenstveno odnosi na one koje možda pozivate iz udaljenijih krajeva (imaju trošak putovanja) ili one koji su trenutno u težoj financijskoj situaciji zbog otkaza ili nekih drugih okolnosti. „Zabranite“ kupovanje raskošnih poklona i uputite ih na praktične sitnice do maksimalno 50 ili 100 kuna. I na kraju, opustite se na slavlju i uživajte u njemu. Samo tako ćete sebi, svojem djetetu ali i svim uzvanicima priuštiti lijepu uspomenu.

Imali ste lijepo (ili ružno) iskustvo sa slavlja prve pričesti ili krizme? Imate svoje ideje za idealno slavlje? Javite nam!

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber