NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Kako pripremiti motocikl za zimu

Snijeg, led i kiša uobičajeni su zimski uvjeti zbog kojih većina motorista vožnju motociklom odgađa za proljeće.

Ako ste svoj motocikl odlučili ostaviti da mirno spava zimski san, dobro je da ga prije toga pripremite. Time ćete izbjeći situacije poput pražnjenja akumulatora, hrđanja rezervoara za gorivo ili pak nešto ozbiljnija oštećenja na vašem omiljenom dvokotaču.

1. Topla garaža za bezbrižnu zimu

Kada pričamo o idealnim uvjetima u kojima bi vaš ljubimac na dva kotača mogao provesti zimu, onda bi to zasigurno bila suha, topla, prozračna i sigurna garaža. Ako niste u mogućnosti osigurati ove uvjete, ne očajavajte. Kako biste izbjegli skupe popravke u proljeće, potrebno je zadovoljiti minimalne uvjete za održavanje vašeg motocikla.

2. Ne odgađajte servis

U proljeće često nastaju gužve u servisima motocikala. Izbjegnite ih tako da velike servise obavite zimi. Prije zime svakako provjerite sve ključne mehaničke komponente, neovisno o tome kad ponovno planirate vožnju.

3. Čist motor, duga ljubav

Prije no što spremite svoj motor u garažu, potrebno ga je temeljito oprati. Prljavština, insekti te masnoće mogu naštetiti pojedinim dijelovima. Plastične i metalne dijelove možete operite sredstvima za skidanje i zaštitu od prljavštine.

Postoje specijalizirana sredstva za otklanjanje masnoće te za zaštitu od prašine. Ona će najbolje očistiti vaš motor i zaštititi ga od zimskih uvjeta. Ako pak čistite svoj motor običnim šamponom ili običnim deterdžentom, budite oprezni da ga ne oštetite. Izbjegavajte direktno prskanje tekućine u auspuhu, a naročito budite oprezni kod ‘elektronike’.

Metalne dijelove očistite sredstvom predviđenim za to, a za kraj sve obojane dijelove i one od kroma premažite voskom. Nakon što dobro očistite svoj motor, preporučuje se zadnja vožnja koja će ga zagrijati na njegovu radnu temperaturu. To je bitno kako bi se ostaci vlage kondenzirali iz motora i auspuha.

Nakon što ste završili s vožnjom te se motor ohladio, skinite svjećice i ulijte 25 mililitara čistog motornog ulja koje inače koristite za cilindre. Provozajte motor bez paljenja i pritom ga ubacite u najviši stupanj prijenosa. Potom vratite svjećice na mjesto. Tako ste stvorili jednu vrstu zaštitne opne od ulja.

4. Promijeniti ulje ili ne promijeniti – pitanje je sad

Mišljenja oko promjene ulja su podijeljena te ovise o preferencijama servisera, ali i vozača. Tako jedni tvrde da će se nakon određene kilometraže ulje onečistiti te tako onečišćeno ostati u motoru, što uzrokuje stvaranje taloga tijekom mirovanja. Drugi tvrde da ga nije loše promijeniti kako biste novu sezonu vožnje mogli početi bez odlaska na servis i promjene ulja. Za one koji odluče promijeniti ulje, svakako to odradite kada s motorom postignete njegovu radnu temperaturu. Nemojte zaboraviti niti provjeriti razinu ulja u kočnicama, što možete činiti i više puta godišnje. Ipak vam takva savjesnost omogućava sigurniju i ugodniju vožnju.

5. Spriječite taloženje nečistoća

Ispraznite rezervoar za gorivo te poprskajte njegovu unutrašnjost sredstvom protiv korozije. Ako imate model za ubrizgavanje goriva, rezervoar možete napuniti do zatvarača gorivom. Za sve one koji su sigurni da motor neće voziti duže od 3 mjeseca, možete isprazniti rezervoar i zatvoriti sve ventile za dovod. U suprotnom, gorivo može stvoriti talog koji bi mogao zagušiti dovode. Prilikom dodavanja stabilizatora sprječavate da se takav scenarij dogodi vašem motoru, ali i da se vlaga akumulira u spremniku goriva.

6. Pobrinite se za akumulator

Za vrijeme zimskog sna vašeg motora, preporučuje se skinuti akumulator posebno ako temperature padaju ispod nule. S vremena na vrijeme, možete upaliti akumulator kako bi se nadopunio. Ako pak nemate vremena za to, postoje pametni punjači koji kontroliraju napon i po potrebi pune akumulator.

7. Prekontrolirajte sustav hlađenja

Kako biste mirno spremili motor u garažu tijekom zimskog razdoblja, redovito kontrolirajte rashladne tekućine i antifriz. Rashladna tekućina bi se trebala mijenjati jednom godišnje, kako bi se motor zaštitio od zamrzavanja, spriječila korozija unutar rashladnog sustava te hladnjaka.

8. Prekrijte motor

Nakon pravilne pripreme motora za zimu, poželjno je prekriti ga odgovarajućim pokrivalom. Cerade za motore dostupne su u brojnim trgovinama, a motor štite od kiše, prašine, vlage te stvaranja hrđe i pljesni koje bi mogle uzrokovati oštećenja. Impregnirano ili pamučno platno nisu dobra zamjena za ceradu jer zadržavaju vlagu. Posljedica zadržavanja vlage je hrđanje i pojavljivanje pljesni, što bi bilo dobro izbjeći.

Bitno je da se vaš motor nalazi na suhoj površini. Na betonu ili prirodnoj podlozi može doći do kondenzacije iz podloge koju cerada zadržava, što može dovesti do hrđanja materijala. Ako postoji ta mogućnost, najbolje bi bilo motor staviti na specijalizirani stalak.

9. Razmišljajte i o sigurnosti

Vaš motocikl možda spava zimski san, ali lopovi su budni. Neki od načina zaštite motocikla su stavljanje disk lokota, alarma ili specijalnog lanca. Skidanje akumulatora također će otežati krađu vašeg motora. Ako ste poduzeli sve korake, vaš bi motor trebao dočekati novu sezonu spreman za nove vožnje!

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →