Mobilni ili fiksni internet? Evo koje su razlike

Današnji život nezamisliv je bez interneta. Više nije pitanje hoćemo li surfati ili ne jer surfati se mora. Pitanje je hoće li nam brže surfanje osigurati mobilni ili fiksni internet.

mobilni ili fiksni internet

I jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane, ali i specifične situacije koje će ponajviše utjecati na naš odabir. Evo koje su to.

Mobilni ili fiksni internet? Brzinom bolji fiksni

Osnovna prednost fiksnog interneta je stabilnost veze, brzina i manja latencija, što je bitno ako ste ljubitelj online igara. Na fiksni internet spajamo se putem parice, optike ili koaksijalnog kabla, a upravo nam to omogućuje stabilnost i brzinu.

Međutim, jedna od najvećih mana takvog načina spajanja je nedostupnost infrastrukture. U Hrvatskoj je i dalje najzastupljenija parica koja ujedno predstavlja najstariju tehnologiju. Osim toga, kao što mu sam naziv kaže – fiksan je. Dakle, ne možete ga prebaciti u vikendicu. Najdalje što može „dobaciti“ je onoliko koliko mu dopušta WiFi signal ili mrežni kablovi.

Stoga, želite li fiksni internet, najbolje je prethodno provjeriti je li vam dostupan, odnosno koliku brzinu veze možete postići. Bitno je znati da se kroz ugovor definira minimalna brzina, a u slučaju neisporuke iste, neki operateri će vam omogućiti raskid usluge bez penala – ako se na nju odlučite.

Fiksna veza vam također nudi i cjelovitu ponudu pa tako uz internet, možete ugovoriti i fiksni telefon, kao i IPTV.

Mobilni internet dostupan i izvan države

Mobilni internet pak ne treba žicu za prijenos signala. Možete ga staviti u džep i odnijeti gdje god želite, čak i izvan granica države. Nije toliko stabilan kao fiksni internet, a brzina ovisi i o jačini signala. Koristite li ga u pokretu, recimo u vožnji automobilom, vjerojatno će vam „štekati” čim se maknete iz urbanog područja.

Želite li pak koristiti mobilni internet kod kuće, brzina i stabilnost također će vam varirati ovisno o signalu, ali i opterećenosti mreže. Moguće je da ćete u popodnevnim satima, kad čitavo susjedstvo zasurfa, osjetiti da je veza usporena. Imajte na umu da u ovakvim situacijama nema garancije minimalne brzine, stoga na temelju toga raskid ugovora neće biti moguć.

Idealan odabir za ruralne krajeve

Iako smo spomenuli da je brzina prednost fiksne veze, to ne znači da su mobilne veze spore. Hrvatska je, naime, u mobilnim vezama pri samom EU vrhu, što znači da je kvalitetno „pokrivena” 4G signalom što vam omogućuje brzine do 150 Mbit/s.

Dodatna prednost mobilnog interneta je jednostavnija instalacija, odnosno veća dostupnost. Dok vam za fiksni internet treba dodatni uređaj, za mobilni internet ne treba vam ništa osim SIM kartice i mobitela ili tableta. Stoga, mobilni internet može predstavljati idealno rješenje za ruralna područja koja su slabije pokrivena telekom infrastrukturom.

Neovisno o tome za koju uslugu se odlučite, usluga je jeftinija uz ugovornu obvezu sklopljenu na dvije godine – tako mobilni internet možete ugovoriti već za 174,00 kn/mj, dok je fiksni internet dostupan za 169,90 kn/mj.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber