Mladi vozači odsad i u jačim automobilima

Vlada RH uputila je po hitnom postupku u Sabor prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se mladim vozačima napokon omogućava upravljanje vozilima čija snaga motora prelazi 80 kilovata (kW). U Saboru je izglasan prekid diskriminacije domaćih mladih vozača, te je ova stavka Zakona izbrisana, a izmjene su stupile na snagu 11.06.2015.

MUP je tijekom 2014. godine zbog vožnje u snažnijem autu kažnjavao i turiste, odnosno mlade Nijemce, Talijance, Slovence i druge. Time je izravno prekršio EU Direktivu o vozačkim dozvolama (2006/126/EC) koja propisuje da se na vlasnika vozačke iz druge države članice mogu primijeniti nacionalna ograničenja, no samo ako ovaj u toj državi ima uobičajeno prebivalište, odnosno boravi više od 185 dana godišnje, što automatski isključuje turiste iz drugih zemalja.

Ustavnom sudu predana je statistika koja pokazuje da je MUP, ujednačeno primjenjujući ograničenja za mlade vozače, prošle godine protuzakonito kaznio strance, točnije Čeha, dva Kosovara, Turčina, tri Nijemca, Mađara, Austrijanca, Talijana, pa i jednog Kineza. Međutim, od 5.101 postupanja, odnosno upozorenja, kazne na mjestu počinjenja prekršaja te isključivanje vozača iz prometa, čak 5.070 slučajeva odnosilo se na hrvatske državljane, a tek 31 na strance. Izradu statistike naložio je Ustavni sud, nakon što je još u prosincu 2013. osporio niz zakonskih odredbi o sigurnosti prometa vezanih uz vozače mlađe od 24 godine, a opstanak ovakvog ograničenja uvjetovao tek ujednačenom primjenom.

Krajem 2013. ograničenje je ukinuto tek za profesionalne vozače, ali i za sve one kojima su do 17. lipnja 2008. prestala vrijediti dvogodišnja ograničenja za mlade propisana Zakonom o sigurnosti na cestama iz 2004.

Konkretno, mladi vozači od sredine lipnja mogu voziti automobile snage preko 108,8 konjskih snaga (KS) ili 80 kW bez straha da će ih policija za to kazniti s 1.000 kuna. Zakonske promjene stupile su na snagu zbog odluke Vlade da promijeni zakon koji nije moguće jednako primjenjivati na domaće i strane vozače protivno odredbama Europske unije. Vjerujemo da je Sabor usvojio prijedlog ovako brzo kako ne bi bilo problema s nadolazećim mladim turistima tijekom ljetnih mjeseci.

Policija vas sada više neće financijski kažnjavati za jači automobil, no to ne znači da ne možete još uštediti. Usporedite i ugovorite najpovoljnije auto osiguranje.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber