Mladi vozači odsad i u jačim automobilima

Vlada RH uputila je po hitnom postupku u Sabor prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se mladim vozačima napokon omogućava upravljanje vozilima čija snaga motora prelazi 80 kilovata (kW). U Saboru je izglasan prekid diskriminacije domaćih mladih vozača, te je ova stavka Zakona izbrisana, a izmjene su stupile na snagu 11.06.2015.

MUP je tijekom 2014. godine zbog vožnje u snažnijem autu kažnjavao i turiste, odnosno mlade Nijemce, Talijance, Slovence i druge. Time je izravno prekršio EU Direktivu o vozačkim dozvolama (2006/126/EC) koja propisuje da se na vlasnika vozačke iz druge države članice mogu primijeniti nacionalna ograničenja, no samo ako ovaj u toj državi ima uobičajeno prebivalište, odnosno boravi više od 185 dana godišnje, što automatski isključuje turiste iz drugih zemalja.

Ustavnom sudu predana je statistika koja pokazuje da je MUP, ujednačeno primjenjujući ograničenja za mlade vozače, prošle godine protuzakonito kaznio strance, točnije Čeha, dva Kosovara, Turčina, tri Nijemca, Mađara, Austrijanca, Talijana, pa i jednog Kineza. Međutim, od 5.101 postupanja, odnosno upozorenja, kazne na mjestu počinjenja prekršaja te isključivanje vozača iz prometa, čak 5.070 slučajeva odnosilo se na hrvatske državljane, a tek 31 na strance. Izradu statistike naložio je Ustavni sud, nakon što je još u prosincu 2013. osporio niz zakonskih odredbi o sigurnosti prometa vezanih uz vozače mlađe od 24 godine, a opstanak ovakvog ograničenja uvjetovao tek ujednačenom primjenom.

Krajem 2013. ograničenje je ukinuto tek za profesionalne vozače, ali i za sve one kojima su do 17. lipnja 2008. prestala vrijediti dvogodišnja ograničenja za mlade propisana Zakonom o sigurnosti na cestama iz 2004.

Konkretno, mladi vozači od sredine lipnja mogu voziti automobile snage preko 108,8 konjskih snaga (KS) ili 80 kW bez straha da će ih policija za to kazniti s 1.000 kuna. Zakonske promjene stupile su na snagu zbog odluke Vlade da promijeni zakon koji nije moguće jednako primjenjivati na domaće i strane vozače protivno odredbama Europske unije. Vjerujemo da je Sabor usvojio prijedlog ovako brzo kako ne bi bilo problema s nadolazećim mladim turistima tijekom ljetnih mjeseci.

Policija vas sada više neće financijski kažnjavati za jači automobil, no to ne znači da ne možete još uštediti. Usporedite i ugovorite najpovoljnije auto osiguranje.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber