Mjesec borbe protiv ovisnosti

Svake godine pa tako i ove, od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se mjesec borbe protiv ovisnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, posebno droga. Nastoji se potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspjeh protiv ozbiljnog problema današnjih generacija.

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Većinski se odnosi na alkohol, droge, cigareta, ali u zadnje vrijeme sve više se kao ovisnost spominju i korištenje Interneta, video igrice, klađenje pa čak i hrana.

Alkoholna ovisnost u Hrvatskoj predstavlja veliki problem, jer prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije procijenjena je potrošnja alkohola po svakom Hrvatu 2009. godine iznosila 12,8 litara. Ne čudi što su zbog toga kronična bolest jetara i ciroza jetre kod muškaraca jedna od deset vodećih dijagnoza koje dovode do smrti pacijenta. 2011. je umrlo 1.351 ljudi radi posljedica kronične bolesti jetara i poremećaja nastalih zloupotrebom alkohola.

Kako bi se riješio globalni problem zlouporabe droga i ovisnost o njima, potrebno je provesti složene programe prevencije, edukacije, liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije te ponovne integracije u društvu uz potporu i doprinos cijelog društva i državnih tijela.

Promocija zdravog stila života, podizanje razine svijesti o štetnosti vezano za zdravlje ili društvene veze kao posljedica ovisnosti pomaže do neke mjere, no u ovakav neslužbeni projekt moraju biti uključeni svi jer nikad ne znate kada netko od bližnjih može posustati zbog loših životnih situacija i utjehu pronaći upravo u nekoj od ovisnosti koja će mu kratkoročno podignuti raspoloženje, no na duge staze uništiti život.

Pomognite nekome dizanjem svijesti o ovom ozbiljnom problemu – za ovisnike, ali i njihove najmilije. Pomoći možete i preporukom ugovaranja dopunskog osiguranja koje pokriva i psihijatrijsku pomoć ukoliko dolazi po preporuci liječnika nakon pregleda pacijenta.

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →