Mirovinska reforma: 10.000 umirovljenika bez dopunskog zdravstvenog

Mirovinska reforma i nije donijela puno boljih stvari. Deset tisuća hrvatskih umirovljenika ostalo je bez dopunskog zdravstvenog osiguranja zbog izvanrednog povećanja najnižih mirovina, prenosi riječki dnevnik Novi list.

mirovinska reforma

Za vrijeme mirovinske reforme Vlada se hvalila i time kako je za dodatnih 3,13 posto povećala primanja za 253.000 umirovljenika kojima je određena najniža mirovina.

No, kako ističu u Novom listu, to dodatno povećanje od prosječno pedesetak kuna mnogim je umirovljenicima značilo da raspolažu s manje novca.

Mirovinska reforma povećala granicu prihoda

Umirovljenici su zbog toga prešli granicu prihoda koja im je jamčila da će država za njih plaćati dopunsko osiguranje. Viša mirovina znači i odvajanje od 70 kuna za dopunsko osiguranje. Zbog toga za njih povećanje mirovine znači gubitak, pojašnjava Novi list.

Umirovljeničke udruge upozoravale su i kod prijašnjih usklađivanja na taj apsurd. Ministri su pak odgovarali da će pokušati pronaći rješenje za problem. Rješenje problema trebalo je biti podizanje dohodovnog cenzusa.

Bez povećanja dohodovnog cenzusa

No, samci koji primaju više od 1.939,39 kuna mirovine ili oni koji žive u kućanstvu gdje je prihod po članu obitelji veći od 1.516,32 kn i dalje moraju plaćati policu dopunskog osiguranja.

To znači da su umirovljenici, koji su prešli taj prag i za pet kuna, izgubili pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

mirovinska reforma

Izmjene nisu u planu

Takvo će stanje ostati do kraja mandata sadašnje Vlade. Naime, u Planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstava zdravstva nema Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

Poziv ministru

U Sindikatu umirovljenika Hrvatske izračunali su da će nakon drugog ovogodišnjeg usklađivanja još desetak tisuća umirovljenika izgubiti pravo na besplatno zdravstveno osiguranje.

Zato pozivaju ministra zdravstva Milana Kujundžića da odobri hitno utvrđenje prihodovnog cenzusa u visini hrvatske linije siromaštva od 2.496,5 kuna za samca.

Kliknite i ugovorite svoju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Politika obrade osobnih podataka Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

Radimo punom parom 08-20h
01 555 0666

#ostanidoma

ZATVORI