Mentalno zdravlje: zašto je važno očuvati ga

Mentalno je zdravlje puno više od odsustva mentalnih problema i poremećaja. Svatko može poduzeti neke naizgled male korake koji održavaju i doprinose pozitivnom mentalnom zdravlju. Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) od 1992. godine 10. listopada obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. Na taj dan podsjeća se na važnost ulaganja u sustav podrške mentalnom zdravlju i destigmatizaciju osoba narušenog mentalnog zdravlja.

Prošle je godine Svjetska zdravstvena ogranizacija povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja (SZO) upozorila na izazove vezano uz mentalno zdravlje posljedično COVID-19 pandemiji. Pandemija COVID-19 pogoršala je mentalno zdravlje pojedinaca u većini zemalja, povećavajući incidenciju psihičkih smetnji i pogoršavajući postojeće. Važnost mentalnog zdravlja za cjelokupno zdravlje kao i zaštitnih čimbenika pojedinca i zajednice koji pomažu očuvanju dobrobiti izraženi su danas možda više nego ikada, naglasila je SZO, te istaknula važnost i potrebu za većim ulaganjem u mentalno zdravlje, odnosno programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog istog. Posebno je važno ulaganje u programe zaštite i unaprjeđenja zdravlja djece i mladih.

Ove godine sloganom „Briga o mentalnom zdravlju za sve: neka bude stvarnost“, SZO nastavlja osvještavanje potrebe da se unaprjeđuje dostupnost i kvaliteta različitih usluga u području mentalnog zdravlja. Također, potiče na isticanje pozitivnih priča u brizi za mentalno zdravlje stanovništva te sama nudi u svojim materijalima alate koji mogu pomoći u brizi za mentalno zdravlje i pružanje podrške drugima.

Što pomaže u očuvanju mentalnog zdravlja?

Povezanost s prijateljima, obitelji i zajednicom pruža nam potporu. Podržavajući socijalni odnosi mogu povećati sreću i samopouzdanje te umanjiti utjecaj stresa, stoga je poželjno uložiti vrijeme u razvijanje odnosa s ljudima koji nas okružuju. Pričanje o vlastitim osjećajima može biti način nošenja s problemima. Spoznaja da nas netko sluša može pomoći u tome da se osjećamo podržanima i manje usamljenima, a otvaranje drugima može potaknut i druge da učine isto. Također, redovita fizička aktivnost pozitivno djeluje na fizičko zdravlje, a može pomoći i da se osjećamo bolje, povećati samopouzdanje, koncentraciju i povoljno djelovati na san. Uključite fizičku aktivnost u kojoj uživate u svoje svakodnevne aktivnosti, ali i dovoljno sna! Naposljetku, kao tjelovježba i san, prehrana je važna kako za fizičko zdravlje, tako i za mentalno.

Budući da je mentalno zdravlje neodvojivo od tjelesnog, važno je posvetiti mu pažnju koju zaslužuje i učiniti ga prioritetnim. Čuvajte svoje zdravlje, te ugovorite policu dodatnog zdravstvenog osiguranja već danas! Za sva vaša pitanja dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na 01 555 0666 ili dzo@kompare.hr.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber