Maštanja o velikom novcu

Toliko različitih, primamljivih, diiiivnih materijalnih stvari oko nas. Pa tko ne bi pomislio barem na trenutak – ahhh, da mi je dobiti na lotu…ili naslijediti bogatstvo dalekog neznanog rođaka. U svojoj mašti već smo napravili cijelu ‘financijsku konstrukciju’ i tako pokupovali: novu veliku kuću, novi auto, novi motor, novi brod, uplatili putovanje oko svijeta. Neki razmišljaju o totalnom makeoveru, estetskoj operaciji, najučinkovitijim programima postizanja fit linije. Prije svega, sjetit ćemo se i onih koji nemaju pa na popis uvrstiti i donacije siromašnima i potrebitima.

Što ako snovi postanu java? Možda ovo pitanje zvuči malo nerealno, jer rijetkima od nas s neba padaju milijuni, ali što učiniti s većom količinom novca kojeg biste mogli posjedovati nakon puno godina štednje i investiranja?

Iskustva govore…

Dobitnica lota koja se nije željela predstaviti izjavila je: ‘Nakon cijele ove strke, želja mi je samo da mogu promijeniti ime, otići nekamo daleko gdje me nitko ne poznaje.’ Majka je troje djece s kojom je živjela u malom stanu i radila čak četiri posla da bi preživjela. Kao u bajci, osvojila je na lutriji 1.3 milijuna dolara. No, novac joj nije donio sreću. Nije napravila ništa ekstravagantno; kupila je kuću, obnovila garderobu za sebe i djecu, dala otkaz na tri posla i radi samo jedan. Ostatak novca je investirala. No, to nije sve. Počela je dobivati razne ponude, od onih bračnih do onih investicijskih, zatim prijetnje, optužbe, zahtjeve za posudbom novca. Oni koji su joj nekad dobrodušno pomagali pretvorili su se u prave neprijatelje i zahtijevali novac. Članovi obitelji pokušali su preuzeti kontrolu nad njenim novcem i voditi njen život.

Zbog ovakvih iskustava, svi oni koji maštaju trebali bi biti svjesni i potencijalnih negativnih posljedica koje dolaze uz veliki novac. To je prije svega – pohlepa naše okoline.

Loto dobitnici mogu biti i pravi pehisti koji nakon financijskog dobitka privuku lošu kob. Najpoznatiji primjer je Andrew Whittaker Jr. koji je 2002. godine osvojio 112 milijuna dolara. Nakon dobitka, umrle su mu unuka i kćer, a osim toga je i nekoliko puta bio opljačkan.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih loto dobitnika je Frano Selak koji je 2002. osvojio sedam milijuna kuna. Od silnih milijuna nije mu ostalo ništa osim

sudskih tužbi kojima pokušava doći do novca koji je posuđivao ‘prijateljima’. Selak je osim na posuđivanje novac potrošio na: nove orgulje za crkvu u makarskom priobalju, nove instrumente za tamburaše, novi automobil Citroen Xsara koji mu je bio preveliki luksuz pa ga je prodao, na njemu izgubio novac i kupio Fiat Uno. Kupio je i kafić kojeg nije mogao ni znao sam voditi pa je i taj posao propao. Novac je izgubio i na ‘investiciji’ u nekretninu: kupio je vikendicu u Senju i prodao je za upola manje novca nakon pola godine jer je ‘tamo stalno puhala bura’ (!?).

Pametni uče na greškama, a mi vam, bez obzira na nesretne primjere želimo da dobijete veliki novac i pametno s njim postupate. Ovo su savjeti koji mogu pomoći:

1. Ne radite ništa i uživajte neko vrijeme: mjesec dana, dva mjeseca, neka se dojmovi slegnu. Zabavljajte se, zaboravite na činjenicu da ste postali milijunaš, posvetite se svojim hobijima, poslu, partneru, djeci. Osim toga, uživajte u samom osjećaju da konačno imate veliki novac, budite ponosni i sretni.

2. Definirajte svoje ciljeve: ako ste si dali vremena, trebale su vam nadoći kvalitetne i prave ideje što želite realizirati u životu. Sad utvrdite koja je svrha vašeg postojanja, po čemu želite da vas prepoznaju, kako sami sebe doživljavate i kako želite da vas drugi dožive.

3. Konzultirajte se sa stručnom osobom: to je osoba koja će razumijeti vaše potrebe i planove, osoba kojoj možete i morate vjerovati, koja pruža objektivan i stručan savjet, osoba koja vaše interese smatra prioritetom. Neophodan kriterij za odabir takve osobe je njeno iskustvo i obrazovanje na tržištu financija.

4. Odredite svrhu svojeg ulaganja: povrat na investiciju mora osigurati ispunjenje vaših trenutnih i prioritetnih želja, ali i zadovoljenje potreba u budućnosti.

Razmišljate li i vi o velikim dobicima? Pišite nam kakve su vaše maštarije i što biste prvo napravili da osvojite veliki dobitak na lotu. Najzanimljivije ćemo objaviti.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber