Kupovina prvog automobila – detalji na koje vrijedi pripaziti

Kupovina prvog automobila, bez obzira na to je li riječ o novom ili rabljenom, iskeširanom ili na rate, jedan je od događaja koji ćete pamtiti čitav život. Potrudite se da vam ostane u dobrom sjećanju.

Kupovina prvog automobila

Odredite realan budžet

Zlatno pravilo svakog većeg ulaganja, a kupovina automobila svakako pripada toj  kategoriji, jest odrediti realan budžet. Ako za kupovinu automobila izdvojite više nego što si možete priuštiti, vožnja će vam se, umjesto u užitak, pretvoriti u neugodu.

Pravilo desetine

Bankari vam neće odobriti kredit ako vam je rata veća od trećine mjesečnih primanja, pa neka vam to bude osnova. Ali, za život vam ne treba samo vozilo, treba vam i prostor za stanovanje, pa i uređaji kojim ćete ga opremiti. Općenito, pravilo je da za automobil ne izdvajate više od desetine onoga što imate. Bez obzira na to je li riječ o plaći ili o ušteđevini. Ipak, budući da su plaće u Hrvatskoj dosta male, a takva je i ušteđevina, “pravilo desetine” mnogima će u startu biti neostvarivo. Ali, dobro ga je znati i koristiti kao početnu osnovu.

Keš, kredit ili leasing

Ako ćete kupovati novi automobil, gotovo je sigurno da ćete ga kupovati uz pomoć kredita ili leasinga. Dugoročno financiranje kupovine dostupno vam je i ako kupujete rabljeno vozilo. Auto-kuće ponudit će vam leasing, a s obzirom na vrijeme niskih kamata, jedna od opcija je i nenamjenski kredit. U svakom slučaju, čuvajte se sitnih slova i ne promatrajte iznose kroz rate, nego kroz ukupnu cifru koju ćete otplatiti. Rate znaju zavarati.

Nov ili polovan

Novi automobili imaju taj poseban miris, garanciju i veću vjerojatnost da se neće pokvariti. Ali, čim se odvezete iz auto-salona, vaš automobil više nije nov, nego je rabljen, a i izgubio je na vrijednosti.

Povedite stručnu pratnju

Ako ste odlučili kupiti polovan automobil, a venama vam teče krv, a ne ulje gradacije 5W-30, u razgledavanje idite s automehaničarom. Nemojte se izgovarati da ga nemate, potražite ga u susjedstvu, na poslu ili među rodbinom.

Planirajte kilometražu

Ako vam automobil treba za otići do trgovine i nazad, a samac ste, onda uzmite gradski auto. Vjerojatno vam ne treba karavan ili SUV. Ako do posla imate 50 kilometara, a u automobilu prosječno provodite najmanje dva sata dnevno, novi automobil ili rabljeni s malo kilometara mogao bi vam se isplatiti. Prelazite li jako puno kilometara, od 40 tisuća naviše, razmislite o plinu kao pogonskom gorivu. Pogotovo s obzirom na to da dizel postaje gorivo koje se sve češće zabranjuje.

Istražite tržište

Jednom kada ste odredili budžet, odlučili hoćete li uzeti novog ili rabljenog limenog ljubimca, benzinca ili dizelaša, kompakta ili mini-kombi, vrijeme je za istraživanje tržišta. Neka vam ne bude teško obići najmanje tri lokacije, auto-salone ili privatne prodavače. Upoznajte se s ponudom i usporedite konkretne modele, njihovu osnovnu i dodatnu opremu, odnosno stanje nakon određene kilometraže.

Vodite se intuicijom

Kupujete li automobil od ovlaštenih prodavača, nemojte ignorirati njihovu bezvoljnost ili dužinu čekanja na red. Ako im niste na prvom mjestu, ako se ne osjećate dobro u komunikaciji s njima ili ako jednostavno osjetite neku lošu vibru, poslušajte osjećaj. Vi niste krivi ako oni ne vole svoj posao, a svakako ne želite da vam automobil proda netko tko za vas uopće nema vremena.

Uživajte u kupovini

I ne zaboravite – koliko god ćete uz racionalnu kupovinu uštedjeti, kupnja prvog automobila nešto je pri čemu je nemoguće izbjeći emocije. Automobil je nešto u čemu se želite osjećati dobro i to je detalj kojeg ne smijete zanemariti.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber