Koliko nas košta kartica?

Konačno ju imate! Nakon što ste ispunili zahtjev, predali svu dokumentaciju, dobili odobrenje i zadovoljavajući limit, kartica (ili nekoliko njih?) je konačno u vašem novčaniku, spremna za prve potrošačke pohode.

No, jeste li potpuno upoznati s načinom i posljedicama korištenja kartice? Iskustva govore da je većini najvažnije dobiti karticu sa što većim limitom. Nakon što ju koriste nekoliko mjeseci, dolazi do prvih nesporazuma – račune ipak treba plaćati. Osim toga, kartičarska kuća nažalost nije karitativna ustanova i svoje će usluge redovito naplatiti. Donosimo nekoliko najosnovnijih troškova koji dolaze s karticom, a na vama je da još jednom (ili prvi put?) pročitate opće uvjete i ugovor koji ste potpisali s izdavateljem kartice i otkrijete sami koji su vaši konkretni troškovi na koje možete računati svakog mjeseca.

1. Upisnina: upisnina se plaća jednokratno, prilikom izdavanja kartice i kreće se od 125 kuna pa naviše, ovisno o vrsti kartice. Dobro je znati da kartičarske kuće često imaju promotivne akcije u kojima nude karticu bez troška upisnine.

2. Godišnja članarina: članarina se plaća jednom godišnje, uredno ćete je dobiti obračunatu na svaku godišnjicu izdavanja kartice. I u ovom slučaju postoje akcije, no najčešće su ograničene. Naime, akcije podrazumijevaju oslobađanje plaćanja članarine samo za prvu godinu. Imajte na umu da članarinu svaku iduću godinu morate platiti i raspitajte se koji će to točno biti iznos. Trošak godišnje članarine obično se kreće od 250 kuna pa naviše, ovisno o vrsti kartice. Također, studenti ili neke druge kategorije potrošača mogu imati posebne pogodnosti i biti oslobođeni plaćanja godišnje članarine.

3. Podzanje gotovine s bankomata: ako već do sada niste znali, ovo je važno – podizanje gotovine s bankomata putem kreditne kartice košta. Trošak se kreće najčešće od 2,5 – 6% podignutog iznosa, a minimalno će vam naplatiti 20 do 30 kuna.

4. Kamate na pozajmice: bilo da se radi o revolving kartici ili „običnoj“ kreditnoj kartici, kamate za obročnu kupnju ne možete izbjeći. Kreću se obično od 12% pa naviše. Ako je nominalna kamatna stopa 12%, efektivno ćete kamatu platiti i preko 12,5%.

5. Skupljanje nagradnih bodova: da, nagradni bodovi vesele svakoga od nas. No, prije nego im se poveselite, raspitajte se plaćate li dodatno mogućnost sudjelovanja u nagradnom programu i koje su točno nagrade – ako vam ne trebaju reklamni kišobrani, torbe i šalice, možda vam se sudjelovanje u nagradnom programu i ne isplati, naročito plaćate li ga 10 kuna mjesečno.

6. Naknada za obročnu kupnju: iako na svim prodajnim mjestima stoji – beskamatno do 6 rata (ili nešto slično), neki „mali“ trošak ipak postoji. Naime, izdavatelj kartica najčešće će obročnu beskamatnu kupovinu ipak na neki način naplatiti, obično jednokratno i u iznosu od oko 1 – 1,5% od cjelokupnog iznosa koji uzimate na rate.

Je li vam ovo dovoljno naknada? Nekima i previše, no ima ih još. Kako biste znali kamo svakog mjeseca „curi“ vaš novac, uvijek se odgovorno i dobro informirajte o stvarnim troškovima koje plaćate. Kartice zaista mogu spasiti mnoge životne situacije i život čine jednostavnijima, transakcije dostupnijima. No, samo ako vi gospodarite svojim karticama i troškovima, a ne oni vama.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber