Koliko nas košta kartica?

Konačno ju imate! Nakon što ste ispunili zahtjev, predali svu dokumentaciju, dobili odobrenje i zadovoljavajući limit, kartica (ili nekoliko njih?) je konačno u vašem novčaniku, spremna za prve potrošačke pohode.

No, jeste li potpuno upoznati s načinom i posljedicama korištenja kartice? Iskustva govore da je većini najvažnije dobiti karticu sa što većim limitom. Nakon što ju koriste nekoliko mjeseci, dolazi do prvih nesporazuma – račune ipak treba plaćati. Osim toga, kartičarska kuća nažalost nije karitativna ustanova i svoje će usluge redovito naplatiti. Donosimo nekoliko najosnovnijih troškova koji dolaze s karticom, a na vama je da još jednom (ili prvi put?) pročitate opće uvjete i ugovor koji ste potpisali s izdavateljem kartice i otkrijete sami koji su vaši konkretni troškovi na koje možete računati svakog mjeseca.

1. Upisnina: upisnina se plaća jednokratno, prilikom izdavanja kartice i kreće se od 125 kuna pa naviše, ovisno o vrsti kartice. Dobro je znati da kartičarske kuće često imaju promotivne akcije u kojima nude karticu bez troška upisnine.

2. Godišnja članarina: članarina se plaća jednom godišnje, uredno ćete je dobiti obračunatu na svaku godišnjicu izdavanja kartice. I u ovom slučaju postoje akcije, no najčešće su ograničene. Naime, akcije podrazumijevaju oslobađanje plaćanja članarine samo za prvu godinu. Imajte na umu da članarinu svaku iduću godinu morate platiti i raspitajte se koji će to točno biti iznos. Trošak godišnje članarine obično se kreće od 250 kuna pa naviše, ovisno o vrsti kartice. Također, studenti ili neke druge kategorije potrošača mogu imati posebne pogodnosti i biti oslobođeni plaćanja godišnje članarine.

3. Podzanje gotovine s bankomata: ako već do sada niste znali, ovo je važno – podizanje gotovine s bankomata putem kreditne kartice košta. Trošak se kreće najčešće od 2,5 – 6% podignutog iznosa, a minimalno će vam naplatiti 20 do 30 kuna.

4. Kamate na pozajmice: bilo da se radi o revolving kartici ili „običnoj“ kreditnoj kartici, kamate za obročnu kupnju ne možete izbjeći. Kreću se obično od 12% pa naviše. Ako je nominalna kamatna stopa 12%, efektivno ćete kamatu platiti i preko 12,5%.

5. Skupljanje nagradnih bodova: da, nagradni bodovi vesele svakoga od nas. No, prije nego im se poveselite, raspitajte se plaćate li dodatno mogućnost sudjelovanja u nagradnom programu i koje su točno nagrade – ako vam ne trebaju reklamni kišobrani, torbe i šalice, možda vam se sudjelovanje u nagradnom programu i ne isplati, naročito plaćate li ga 10 kuna mjesečno.

6. Naknada za obročnu kupnju: iako na svim prodajnim mjestima stoji – beskamatno do 6 rata (ili nešto slično), neki „mali“ trošak ipak postoji. Naime, izdavatelj kartica najčešće će obročnu beskamatnu kupovinu ipak na neki način naplatiti, obično jednokratno i u iznosu od oko 1 – 1,5% od cjelokupnog iznosa koji uzimate na rate.

Je li vam ovo dovoljno naknada? Nekima i previše, no ima ih još. Kako biste znali kamo svakog mjeseca „curi“ vaš novac, uvijek se odgovorno i dobro informirajte o stvarnim troškovima koje plaćate. Kartice zaista mogu spasiti mnoge životne situacije i život čine jednostavnijima, transakcije dostupnijima. No, samo ako vi gospodarite svojim karticama i troškovima, a ne oni vama.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber