Kako pametno pohraniti (i brzo pronaći) važne podatke i fotke

U digitalno doba nikada nije bilo dostupnije imati kopiju svakog podatka, kontakta, slike ili glazbenog zapisa, ali o sigurnosnim kopijama i njihovoj pohrani najčešće razmišljamo tek nakon havarije.

Kompare_eksterni-disk

Automatizacija

Uz pomoć nekoliko jednostavnih i brzih poteza možete odrediti što ćete pohranjivati i potom automatizirati čitav proces. Procedura je gotovo jednaka, bez obzira na to radi li se o podacima s mobitela ili onima s kompjutera.

Pravilo 3-2-1

Najbitnije datoteke pohranjuju se po pravilu 3-2-1. To znači da trebate imati tri kopije datoteke na dva različita medija, a jedna od tih kopija mora biti offline, dakle nedostupna internetu. Ako ćete se pridržavati pravila 3-2-1, uvelike ćete suziti mogućnost da ostanete bez najvažnijih datoteka. Datoteke je moguće snimiti na DVD, USB stick, čvrste diskove ili ih pohraniti na nekom od cloud servisa.

Cloud servisi

Pravilo 3-2-1 ima i svoja ograničenja. Ako su datoteke koje želite sačuvati velike, primjerice, ako je riječ o video uratcima, izgubit ćete mnogo vremena kopirajući ih. Jedan od načina da to izbjegnete je upotreba cloud servisa. Apple koristi iCloud, Windowsi OneDrive, a Googleov servis zove se Google Drive. Svaki od servisa integriran je u operativni sustav (iOS, Windows, Android), što ga čini iznimno lakim za korištenje i potpuno automatiziranim.

Čuvajte se troškova prijenosa podataka

Potencijalni nedostaci su spori internet i ograničenje u besplatnoj pohrani do određene količine – iCloud i OneDrive nude vam 5 GB, a Google Drive 15 GB. Želite li više od toga, morat ćete platiti. Treba računati i na troškove prijenosa podataka. Ako nemate neograničeni internet, označite opciju da se podaci prenose samo putem WiFi-ja.

Korisnički račun

Svaki operativni sustav traži vas korisnički račun, a čim ga otvorite, ponudit će vas sinkronizaciju raznih vrsta podataka. U tom slučaju, ako zamijenite model mobitela, bit će dovoljno da se s vlastitim korisničkim imenom prijavite na novi model.

Oh, pa to si opet ti!

Operativni sustav prepoznat će vas te vam ponuditi skidanje svih aplikacija i ostalih podataka koje ste imali na prethodnom mobitelu. Imajte na umu da takva sinkronizacija ne vrijedi između različitih operativnih sustava.

Zašto se ne vole Android i iOS?

Ako se prebacujete s Androida na iOS, u praksi ćete sačuvati samo multimediju, dok ćete sve ostalo morati prenijeti „ručno”. Koliko god pohrana i izrada sigurnosnih kopija bila pojednostavljena zahvaljujući tehnologiji, ako znate što točno želite sačuvati, uštedjet ćete i na vremenu i na prostoru.

Usporedi i odaberi najpovoljniju mobilnu tarifu! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38