Kako pametno pohraniti (i brzo pronaći) važne podatke i fotke

U digitalno doba nikada nije bilo dostupnije imati kopiju svakog podatka, kontakta, slike ili glazbenog zapisa, ali o sigurnosnim kopijama i njihovoj pohrani najčešće razmišljamo tek nakon havarije.

Kompare_eksterni-disk

Automatizacija

Uz pomoć nekoliko jednostavnih i brzih poteza možete odrediti što ćete pohranjivati i potom automatizirati čitav proces. Procedura je gotovo jednaka, bez obzira na to radi li se o podacima s mobitela ili onima s kompjutera.

Pravilo 3-2-1

Najbitnije datoteke pohranjuju se po pravilu 3-2-1. To znači da trebate imati tri kopije datoteke na dva različita medija, a jedna od tih kopija mora biti offline, dakle nedostupna internetu. Ako ćete se pridržavati pravila 3-2-1, uvelike ćete suziti mogućnost da ostanete bez najvažnijih datoteka. Datoteke je moguće snimiti na DVD, USB stick, čvrste diskove ili ih pohraniti na nekom od cloud servisa.

Cloud servisi

Pravilo 3-2-1 ima i svoja ograničenja. Ako su datoteke koje želite sačuvati velike, primjerice, ako je riječ o video uratcima, izgubit ćete mnogo vremena kopirajući ih. Jedan od načina da to izbjegnete je upotreba cloud servisa. Apple koristi iCloud, Windowsi OneDrive, a Googleov servis zove se Google Drive. Svaki od servisa integriran je u operativni sustav (iOS, Windows, Android), što ga čini iznimno lakim za korištenje i potpuno automatiziranim.

Čuvajte se troškova prijenosa podataka

Potencijalni nedostaci su spori internet i ograničenje u besplatnoj pohrani do određene količine – iCloud i OneDrive nude vam 5 GB, a Google Drive 15 GB. Želite li više od toga, morat ćete platiti. Treba računati i na troškove prijenosa podataka. Ako nemate neograničeni internet, označite opciju da se podaci prenose samo putem WiFi-ja.

Korisnički račun

Svaki operativni sustav traži vas korisnički račun, a čim ga otvorite, ponudit će vas sinkronizaciju raznih vrsta podataka. U tom slučaju, ako zamijenite model mobitela, bit će dovoljno da se s vlastitim korisničkim imenom prijavite na novi model.

Oh, pa to si opet ti!

Operativni sustav prepoznat će vas te vam ponuditi skidanje svih aplikacija i ostalih podataka koje ste imali na prethodnom mobitelu. Imajte na umu da takva sinkronizacija ne vrijedi između različitih operativnih sustava.

Zašto se ne vole Android i iOS?

Ako se prebacujete s Androida na iOS, u praksi ćete sačuvati samo multimediju, dok ćete sve ostalo morati prenijeti „ručno”. Koliko god pohrana i izrada sigurnosnih kopija bila pojednostavljena zahvaljujući tehnologiji, ako znate što točno želite sačuvati, uštedjet ćete i na vremenu i na prostoru.

Usporedi i odaberi najpovoljniju mobilnu tarifu! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber