Kako pametno pohraniti (i brzo pronaći) važne podatke i fotke

U digitalno doba nikada nije bilo dostupnije imati kopiju svakog podatka, kontakta, slike ili glazbenog zapisa, ali o sigurnosnim kopijama i njihovoj pohrani najčešće razmišljamo tek nakon havarije.

Kompare_eksterni-disk

Automatizacija

Uz pomoć nekoliko jednostavnih i brzih poteza možete odrediti što ćete pohranjivati i potom automatizirati čitav proces. Procedura je gotovo jednaka, bez obzira na to radi li se o podacima s mobitela ili onima s kompjutera.

Pravilo 3-2-1

Najbitnije datoteke pohranjuju se po pravilu 3-2-1. To znači da trebate imati tri kopije datoteke na dva različita medija, a jedna od tih kopija mora biti offline, dakle nedostupna internetu. Ako ćete se pridržavati pravila 3-2-1, uvelike ćete suziti mogućnost da ostanete bez najvažnijih datoteka. Datoteke je moguće snimiti na DVD, USB stick, čvrste diskove ili ih pohraniti na nekom od cloud servisa.

Cloud servisi

Pravilo 3-2-1 ima i svoja ograničenja. Ako su datoteke koje želite sačuvati velike, primjerice, ako je riječ o video uratcima, izgubit ćete mnogo vremena kopirajući ih. Jedan od načina da to izbjegnete je upotreba cloud servisa. Apple koristi iCloud, Windowsi OneDrive, a Googleov servis zove se Google Drive. Svaki od servisa integriran je u operativni sustav (iOS, Windows, Android), što ga čini iznimno lakim za korištenje i potpuno automatiziranim.

Čuvajte se troškova prijenosa podataka

Potencijalni nedostaci su spori internet i ograničenje u besplatnoj pohrani do određene količine – iCloud i OneDrive nude vam 5 GB, a Google Drive 15 GB. Želite li više od toga, morat ćete platiti. Treba računati i na troškove prijenosa podataka. Ako nemate neograničeni internet, označite opciju da se podaci prenose samo putem WiFi-ja.

Korisnički račun

Svaki operativni sustav traži vas korisnički račun, a čim ga otvorite, ponudit će vas sinkronizaciju raznih vrsta podataka. U tom slučaju, ako zamijenite model mobitela, bit će dovoljno da se s vlastitim korisničkim imenom prijavite na novi model.

Oh, pa to si opet ti!

Operativni sustav prepoznat će vas te vam ponuditi skidanje svih aplikacija i ostalih podataka koje ste imali na prethodnom mobitelu. Imajte na umu da takva sinkronizacija ne vrijedi između različitih operativnih sustava.

Zašto se ne vole Android i iOS?

Ako se prebacujete s Androida na iOS, u praksi ćete sačuvati samo multimediju, dok ćete sve ostalo morati prenijeti „ručno”. Koliko god pohrana i izrada sigurnosnih kopija bila pojednostavljena zahvaljujući tehnologiji, ako znate što točno želite sačuvati, uštedjet ćete i na vremenu i na prostoru.

Usporedi i odaberi najpovoljniju mobilnu tarifu! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber