NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Kako odabrati i pravilno postaviti dječju autosjedalicu

Auto_sjedalica_odabir

Najbolja autosjedalica za vaše dijete je ona koja se koristi pravilno. Važno je odabrati onu koja odgovara djetetovom uzrastu te je postaviti u skladu s uputama proizvođača.

Autosjedalice spašavaju život i smanjuju ozbiljne ozljede i do 70%!

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, djeca do 12 godina moraju biti vezana na stražnjem sjedalu, a ono do 5 godina mora biti vezano u odgovarajućoj autosjedalici postavljenoj na stražnje sjedalo. Kada kupujete autosjedalicu trebate odgovoriti na sljedeća pitanja:

Može li pružiti djetetu maksimalnu udobnost?

Je li prikladne veličine i vrste?

Može li se ispravno postaviti u automobila?

Mogu li se pojasevi u njoj jednostavno pričvrstiti?

Postoje četiri osnovne vrste dječjih autosjedalica:

1. Autosjedalice za bebe

Djeca koja su mlađa od godinu dana i imaju manje od 10 kilograma, u autosjedalicama moraju biti na stražnjem sjedalu, ali okrenuta tako da gledaju prema natrag. Kada je beba okrenuta tako, u poluležećem položaju, glava, vrat i trup su zaštićeni naslonom autosjedalice. Taj je položaj stoga, u slučaju sudara, najsigurniji.

2. Autosjedalica za djecu stariju od godinu dana

Za djecu stariju od godinu dana, te težine između 10 i 20 kilograma, odaberite autosjedalicu u kojoj će gledati prema naprijed.  

3. Prilagodljive autosjedalice

Prilagodljiva vrsta autosjedalica u prvo je vrijeme okrenuta tako da dijete gleda prema naprijed, a kada napuni godinu dana i/ili ima 10 kilograma, sjedalica se okreće tako da dijete može gledati naprijed. U tom je položaju možete koristiti do djetetovih 20 kilograma težine i/ili visine 110 centimetara.

4. Autosjedalica za veću djecu

Djecu koja ne stanu u spomenute autosjedalice, možete smjestiti u autosjedalice za veću djecu. Iako se nekim mališanima žuri upravo u takve, nemojte nagliti.  Sjedalice za manju djecu pružaju puno veću sigurnost. U autosjedalici za veću djecu ona mogu biti dok ne budu teška između 30 i 35 kilograma.

Rabljene autosjedalice također mogu biti sigurne za vaše dijete, ali pripazite na sljedeće:

  • Nikada nemojte koristiti sjedalicu koja se nalazila u nekom vozilu u vrijeme prometne nesreće!
  • Nedostaju li dijelovi ili je sjedalica vidljivo oštećena, nije sigurna za korištenje i vožnju vašeg djeteta!
  • Provjerite starost autosjedalice. Preporuka je da ne kupujete modele starije od 10 godina!

Kako znati koji je model autosjedalice najbolji

HAK u suradnji s partnerima iz europskih autoklubova redovito provodi testiranje dječjih autosjedalica. Ove su godine testirali čak 42 sjedalice. Najbolju ocjenu, vrlo dobar, ovog puta nije dobila niti jedna sjedalica. 24 modela ocijenjena su dobrima, a 10 ih može zadovoljiti. Čak 5 dječjih sjedalica na ovom je testu palo, odnosno ocijenjene su nesigurnima za korištenje.

Najvažnije je autosjedalicu pravilno postaviti

Prema pisanju udruge Roda, u Hrvatskoj se čak 90% autosjedalica ne koristi pravilno! Jednom kad ste odabrali idealnu autosjedalicu, važno je da je dobro postavite u automobil.

Ako možete, autosjedalicu montirajte na srednje mjesto jer je to najsigurnija pozicija. Ako ne, sjedalicu montirajte na mjesto iza vozača ili suvozača. Istraživanja pokazuju da stavljanje djeteta na stražnje sjedalo smanjuje mogućnost ozljede i smrti za više od 30%.

 – Provjerite je li sjedalica dobro učvršćena sigurnosnim pojasom. Pokušajte je pomaknuti i ako se na dijelu gdje je uglavljena pojasom za automobil miče za više od nekoliko centimetara (2-3) trebate je još zategnuti. Koljenom pritisnite sjedalicu prema sjedalu u autu i zategnite pojas.

 – Provjerite jesu li pojasevi na sjedalici dobro zategnuti. Ako ih možete staviti između prstiju dok je dijete vezano, znači da su labavi. Regulirajte pojaseve u odnosu na količinu odjeće koje dijete ima na sebi.

 – Uvijek prekontrolirajte je li kopča na autosjedalici pravilno zakopčana.

Kroz projekt Sigurno u autosjedalici, Udruga Roda želi podići svijest o važnosti dječjih autosjedalica te njihovoj važnosti pri sprječavanju ozljeda i smrti djece u slučaju prometne nezgode. Rode pružaju roditeljima pravilne informacije o korištenju dječjih autosjedalica, te konkretne savjete. Njihov je moto – Autosjedalica, uvijek i bez iznimke, s čime s u potpunost slažemo!