Kako najefikasnije očistiti prijenosno računalo

Prijenosna računala, kod nas poznatija pod nazivom laptop, danas su alat koji koristimo svakodnevno. Na žalost, nisu imuni na prašinu i ostale vrste prljavštine, pa ako želite da vas dugo služe i ne posramljuju pred drugima, potrebno ih je povremeno očistiti. Uz laptop koji blista od čistoće lakše je provesti vrijeme, a čak je moguće i da će raditi brže, koliko god se to činilo nestvarno.

ciscenje-laptopa

Izvadite bateriju

Laptop možemo čistiti izvana i iznutra, a u oba slučaja najbolje ga je isključiti i izvaditi bateriju. Prilikom vanjskog čišćenja, najbitniji su zaslon (ekran), tipkovnica, utori i kućište.

Tipkovnice ne podnose tekućinu

Tipkovnicu i utore na vanjskom dijelu kućišta najbolje je očistiti zrakom. U specijaliziranim trgovinama postoje sprejevi s komprimiranim zrakom koji se mogu pokazati isplativima, pogotovo jer ćete im lako pronaći primjenu diljem kućanstva. Alternativa su usisavači, make-up kistovi ili četkice druge vrste za teško dostupne površine.

Napomena: Za čišćenje tipkovnice možete koristiti vlažnu krpu, ali budite jako oprezni. Tipkovnice su vrlo osjetljive na tekućinu, što sigurno dobro znate ako ste ikada imali tu nesreću da po njima prolijete sok, kavu ili najobičniju vodu.

Kućišta su zahvalna

Čišćenje vanjskog dijela kućišta najbolje je obaviti krpom za čišćenje prozora i vodom. Za tvrdokorne mrlje smijete umiješati deterdžent za pranje posuđa ali u omjeru 1:5, dakle da na jedan čep deterdženta ide 5 čepova vode. Imajte na umu da deterdžent može nagristi plastiku pa krpa smije biti vlažna, i to ne pretjerano vlažna. Uz kućište, očistite i touchpad.

Zasloni ne vole kemiju

Zaslone čistimo krpom koja se ne linja, dakle onom koja ne pušta dlačice. Najčešće su to krpe od mikrovlakana. Najčešće je dovoljno prebrisati ekran, a one najtvrdoglavije mrlje obrisat ćete kombinacijom vode i octa u jednakom omjeru. Pri tomu pripazite, jer ekrani su, baš poput tipkovnica, vrlo osjetljivi na tekućine. Za čišćenje ekrana ni u kojem slučaju ne koristite deterdžente ili slične kemikalije. Dakako, specijalne kemikalije napravljene isključivo za čišćenje ekrana su dobrodošle.

Unutarnje čišćenje

Nakon dugotrajnog korištenja laptopa, prašina će se uvući u unutarnje dijelove, najčešće oko ventilatora. To dovodi do sporijeg hlađenja, pregrijavanja i, u konačnici, sporijeg rada. Unutarnje čišćenje podrazumijeva rastavljanje laptopa, a to ipak nije posao za svakog. Zahtijeva strpljenje i spretnost, a vrlo često i posebne alate koji nisu lako dostupni.

Svaki iole bolji servis računala “propuhat” će vaš laptop za par stotina kuna, a ako se taj posao odvažite odraditi u vlastitoj režiji, konzultirajte YouTube. Vjerojatno ne postoji niti jedan model laptopa koji nije korak po korak rastavljen i sastavljen na tom popularnom video kanalu. Ako vam se proces učini jednostavan i ako pri tomu ne trebate posebne alate, zašto ne pokušati?

 

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber