Inzulin uz dopunsko zdravstveno osiguranje?

Objavljeno je da inzulin Aspart (NovoMix 30) kojeg proizvodi Novo Nordisk ide na B listu te da se isto odnosi i na inzulin Detemir (Levemir) istog proizvođača, međutim došlo je do pogreške u HZZO-vom programskom rješenju za ljekarne, koja je u međuvremenu otklonjena.
 
 
Nakon intervencija liječnika i Hrvatskog saveza udruga dijabetičara (HSUD), HZZO je objavio da se oba inzulina vraćaju na osnovnu listu A nakon što su krajem veljače pogreškom završili na list B u programskom rješenju za ljekarne.
 

 
Odlukom na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a, dijabetičari tipa 1 kojima su greškom naplaćeni inzulini nakon 28. veljače, kada je HZZO objavio nove liste osnovnih i dopunskih lijekova, mogu tražiti povrat novca za inzulin. Oboljeli od dijabetesa 1 i dalje imaju pravo na besplatni inzulin. Onima kojima je proteklih dana naplaćena doplata mogu, uz račun, ostvariti povrat novca u ljekarni u kojoj su preuzeli inzulin.
 
Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj oko 235.000 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. S obzirom na ranija istraživanja prema kojima u Hrvatskoj preko 40% oboljelih osoba još uvijek nema postavljenu dijagnozu, procjene govore o gotovo 400.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću. Drugim riječima, svaka deseta odrasla osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest. Više od 50% ljudi u Hrvatskoj umire od bolesti srca i krvnih žila, a one se dovode u direktnu vezu upravo s metaboličkim sindromom i šećernom bolesti. Kao najčešći uzročnici  dijabetesa navode se: pretilost, fizička neaktivnost, genetska sklonost dijabetesu, visoki krvni pritisak te srčane bolesti.
 
Poznato je da se energičnom promjenom načina života, koja uključuje fizičku aktivnost i zdrav način prehrane uz značajno smanjenje tjelesne težine, može dovesti do normalizacije metabolizma i sprječavanja, odnosno prestanka bolesti. Upravo zbog moguće prevencije, HSUD svake godine organizira aktivnosti s naglaskom na edukaciju povodom Svjetskog dana šećerne bolesti.
 
Usporedite sva dopunska zdravstvena osiguranja u Hrvatskoj i odaberite najbolje na kompare.hr.

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38