HZZO stavio Sumamed na B listu lijekova

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prebacio je 111 lijekova s osnovne na dopunsku listu lijekova za koje se plaća doplata, a među njima je i Sumamed za čije standardno pakiranje od 3×500 miligrama ćete od sad, ako nemate Dopunsko, morati platiti 25,53 kune.

Javnim nadmetanjem za utvrđivanje cijena u HZZO-u uspjeli su sniziti cijene za 754 pakiranja lijekova s osnovne liste te za 185 pakiranja lijekova s dopunske liste. Pravilnikom o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko propisano je prebacivanje na dopunsku listu za lijekove kojima ponuđač ne uskladi cijenu s ponuđenom na javnom nadmetanju.

Nova osnovna i nova dopunska lista lijekova HZZO-a u primjeni su od 31. ožujka 2015. Što se tiče lijekova prebačenih na dopunsku listu, iz HZZO-a napominju da tih 111 pakiranja lijekova ima na osnovnoj listi svoje generičke verzije, istog sastava i djelovanja, što znači da osiguranici mogu i dalje besplatno dobiti odgovarajući lijek. Poznate marke lijekova češće se uzimaju od generičkih zbog utjecaja promotivnih kampanja u medijima, no apelira se na građane da potraže generičke lijekove s A liste koje neće dodatno plaćati, a imat će isto djelovanje kao i popularnije verzije lijekova.

Među tim lijekovima nalaze se lijekovi za liječenje probavnog sustava (inhibitori protonske pumpe) i kardiovaskularnog sustava (antihipertenzivi, beta-blokatori, blokatori kalcijevih kanala i hipolipemici), te dermatici (za kožne bolesti), pripravci za liječenje mokraćnog sustava, lijekovi za bolesti štitnjače, sustavni antiinfektivi, antiastmatici, sustavni antihistaminici (za alergije) i oftalmicini (za oči).

Na dopunskoj listi od sada se nalazi i Klavocin (14×1 gram) te Controloc za želudac od 20 miligrama, oba s nadoplatom od 17,42 kune. Na dopunsku listu prešao je i lijek za dijabetičare Glucophage.

Na osnovnoj su listi sada i elastični zavoji i komprese. U HZZO-u tvrde da ovim promjenama ostvariti uštede koje će im omogućiti dodavanje novih lijekova na listu i povećanje prava pacijenata.
Ako odaberete pravo dopunsko zdravstveno osiguranje nećete morati plaćati lijekove s B liste. Usporedite cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja i izaberite najbolju ponudu na kompare.hr

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber