HZZO stavio Sumamed na B listu lijekova

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prebacio je 111 lijekova s osnovne na dopunsku listu lijekova za koje se plaća doplata, a među njima je i Sumamed za čije standardno pakiranje od 3×500 miligrama ćete od sad, ako nemate Dopunsko, morati platiti 25,53 kune.

Javnim nadmetanjem za utvrđivanje cijena u HZZO-u uspjeli su sniziti cijene za 754 pakiranja lijekova s osnovne liste te za 185 pakiranja lijekova s dopunske liste. Pravilnikom o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko propisano je prebacivanje na dopunsku listu za lijekove kojima ponuđač ne uskladi cijenu s ponuđenom na javnom nadmetanju.

Nova osnovna i nova dopunska lista lijekova HZZO-a u primjeni su od 31. ožujka 2015. Što se tiče lijekova prebačenih na dopunsku listu, iz HZZO-a napominju da tih 111 pakiranja lijekova ima na osnovnoj listi svoje generičke verzije, istog sastava i djelovanja, što znači da osiguranici mogu i dalje besplatno dobiti odgovarajući lijek. Poznate marke lijekova češće se uzimaju od generičkih zbog utjecaja promotivnih kampanja u medijima, no apelira se na građane da potraže generičke lijekove s A liste koje neće dodatno plaćati, a imat će isto djelovanje kao i popularnije verzije lijekova.

Među tim lijekovima nalaze se lijekovi za liječenje probavnog sustava (inhibitori protonske pumpe) i kardiovaskularnog sustava (antihipertenzivi, beta-blokatori, blokatori kalcijevih kanala i hipolipemici), te dermatici (za kožne bolesti), pripravci za liječenje mokraćnog sustava, lijekovi za bolesti štitnjače, sustavni antiinfektivi, antiastmatici, sustavni antihistaminici (za alergije) i oftalmicini (za oči).

Na dopunskoj listi od sada se nalazi i Klavocin (14×1 gram) te Controloc za želudac od 20 miligrama, oba s nadoplatom od 17,42 kune. Na dopunsku listu prešao je i lijek za dijabetičare Glucophage.

Na osnovnoj su listi sada i elastični zavoji i komprese. U HZZO-u tvrde da ovim promjenama ostvariti uštede koje će im omogućiti dodavanje novih lijekova na listu i povećanje prava pacijenata.
Ako odaberete pravo dopunsko zdravstveno osiguranje nećete morati plaćati lijekove s B liste. Usporedite cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja i izaberite najbolju ponudu na kompare.hr

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38