HAKOM od 2020. uveo nova pravila, ali i brži internet

Nova godina, nova pravila. Barem ako je pitati Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM).

HAKOM

Nakon rješavanja korisničkih sporova i prigovora, ali i temeljem uočenih problema tijekom analize tržišta, HAKOM je donio dopune i izmjene propisa o načinu rada operatera koji je na snagu stupio 1. siječnja 2020.

Novi rok za otkazivanje ugovora iznosi tri dana

Novosti iz HAKOM-a tiču se sklapanja i raskida ugovora, ali i skraćivanja, odnosno definiranja rokova u kojima operateri trebaju realizirati zahtjeve korisnika.

Tako, recimo, nakon potpisivanja ugovora u poslovnici, korisnik ima rok od tri dana da otkaže ugovor bez penala. Ako je korisnik zajedno s ugovorom dobio i uređaj, mora ga vratiti zapakiranog.

Što se tiče roka za sklapanje ugovora putem sredstava daljinske komunikacije, on i dalje ostaje 14 dana. Međutim, smanjen je rok za raskid ugovora. Sada on umjesto 12 iznosi pet dana za fiksne, odnosno jedan dan za pokretne mreže. Drugačiji je i rok za promjenu operatera u nepokretnoj mreži koji je s 45 dana smanjen na maksimalno 30.

Kako smo i ranije pisali, nova pravila HAKOM-a za cilj imaju korisnicima učiniti sklapanje ugovora još sigurnijim.

Korisnici zahtjeve podnose i usmeno i pismeno

Promijenjen je i rok za prijenos ugovora s jedne osobe na drugu te se on sada mora obaviti u tri radna dana. Kada je riječ o privremenom isključenju usluga, ono se mora obaviti u najviše pet radnih dana, ali pod uvjetom da korisnik nije zatražio kasniji datum privremenog isključenja.

Što se tiče dostavljanja informacija, operator je obvezan bez odgode najkasnije u roku od dva radna dana korisniku dostaviti informaciju o iznosu dugovanja. Prilikom toga, korisnik mora dobiti i informaciju o iznosu ostvarenih popusta na proizvode i usluge, ali i informaciju o mjesečnim naknadama za ostatak razdoblja obveznog trajanja pretplatničkog ugovora. Zahtjev korisnika može biti podnesen usmeno ili pismeno.

Rok za otklon kvarova sada je 15 dana

Do promjena je došlo i u pogledu prava korisnika u dijelu koji se tiče kvarova. Tako rok za otklon kvarova na opremi više nije pet, nego maksimalno 15 dana. U slučaju da kvar nije otklonjen nakon 15 dana, korisnik ima pravo na naknadu u iznosu od 240 kuna po svakom danu kašnjenja.

Naravno, postoje tu i neka ograničenja. Naime, ovo pravilo vrijedi samo ako kvar nije bio uzrokovan višom silom ili krivnjom korisnika.

Socijalno ugrožena skupina dobiva popust

Kada je riječ o univerzalnoj usluzi, 2020. je donijela povećanje brzine pristupa internetu. Tako sada minimalna brzina, umjesto 1 Mbps, iznosi 4 Mbps. Osim toga, socijalno ugrožena skupina krajnjih korisnika sada ima 50 posto popusta na paket MAXnet mini.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber