Gluten – što učiniti protiv (opasnog) ljepila u hrani?

Depositphotos_18339921_original_resized

Do prije nekoliko godina gluten je bio potpuna nepoznanica. Danas ćemo često čuti: „Mislim da sam alergična na gluten…“ Je li i gluten još samo jedna od pomodnih stvari prehrambene industrije? Vrijeme će pokazati. U međuvremenu, naučite kako se obraniti od ovog opasnog ljepila koje se nalazi u ogromnom broju namirnica koje većina nas svakodnevno konzumira.

Što je uopće gluten?

Naziv gluten dolazi od engleske riječi glue – ljepilo. Gluten je ljepljiva bjelančevinasta tvar koja tijestima i ostalim proizvodima daje elastičnost. U većim koncentracijama nalazimo ga u proizvodima od pšenice, ječma i ražino u mnogim drugim namirnicama nalazi se u tragovima – dovoljno da u našem organizmu izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Ma što govorila piramida zdrave prehrane, žitarice nikako ne mogu biti temelj čovjekove prehrane na koju je genetski prilagođen. Istina je da su se žitarice jele i prije, ali ne u tolikim količinama kao danas i ne tako tretirane kao danas – GMO sjeme, herbicidi, aditivi u obradi žitarica i brašna.

Valja razlikovati tri različita tipa osjetljivosti na gluten. To su: celijakija, alergija na pšenicu i necelijakijska osjetljivost na gluten, a čak i najblaži uzrokuju bolove u trbuhu, nadutost, proljev, zatvor, grčeve.

Celijakija je autoimuna bolest prilikom koje dolazi do uništavanja crijevnih resica. Zbog toga je smanjena apsorpcija nutrijenata u tankom crijevu i organizam pati od nedostatka hranjivih tvari. Najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, proljev, naglo mršavljenje, anemija.

Kod alergije na pšenicu simptomi su alergijski: kožne reakcije te respiratorne i gastrointestinalne reakcije.

Necelijakijska osjetljivost na gluten dovodi do ozbiljnih autoimunih bolesti kao što su lupus, hashimoto, psorijaza, dijabetes tipa 1 i ostale.

Kako dijagnosticirati pravo stanje?

Najlakši ali ne i najsigurniji način utvrđivanja osjetljivosti na gluten je provođenje testa intolerancije na hranu koji će pokazati jesmo li i u kolikoj mjeri osjetljivi na gluten.

Na portalima za grupnu kupovinu cijene testa intolerancije na hranu kreće se od 379 kn (za 349 namirnica i začina) do 479 kn (za 500 namirnica, začina, konzervansa, aditiva, gluten, laktozu i teške metale). Puna cijena testiranja intolerancije na hranu koju provode privatne poliklinike iznosi oko 3.200,00 kuna i obuhvaća 250 namirnica. Nalazi se čekaju oko mjesec dana, a na testiranje morate doći natašte ili barem 4 – 5 sati nakon konzumiranja hrane jer se testiranje provodi iz analize krvi. Test možete obaviti i besplatno, uz uvjet da imate ugovorenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Postoji podatak da su testovi intolerancije na hranu relevantni i vjerodostojni u samo 30% slučajeva.  Čak i nakon napravljenog testa može se dogoditi da nam ne bude dijagnosticirana preosjetljivost na gluten iako ona postoji. Ponekad opsežne pretrage zahtijevaju i nalaz biopsije crijeva po kojemu će se ustanoviti osjetljivost na gluten koji se pokazuje kao oštećenje crijevne stjenke. O relevantnosti samih testiranja intolerancije na hranu dovoljno govori podatak da su u svijetu testovi razvijeni u tolikoj mjeri da obuhvaćaju testiranje 24 različite komponente iz pšenice i drugih glutenskih žitarica. Zbog toga, ne vjerujte – provjerite. 

Depositphotos_68411837_original_resized

Zdravlje bi trebalo biti najveći prioritet u životu svakog pojedinca. Zbog toga ovom koraku pristupite odgovorno i bez puno emocija – zdravlje je najvažnije i nikakva hrana ne može biti ispred njega. Informirajte se o prehrani koja sadržava veći udio proteina i masnoća, svježe domaće povrće i voće. Izbjegavajte hranu s polica supermarketa i jedite ono što bi vaše bake prepoznale kao hranu. Uvijek dajte prednost hrani koju ste pripremili sami u kuhinji i industrijske namirnice svedite na minimum ili ih u potpunosti izbacite iz prehrane.

Sve tegobe na koje sumnjate, provjerite sa svojim obiteljskim liječnikom koji će vas uputiti na specijalistke preglede – ukoliko su isti potrebni. Podsjetimo, za sve koji imaju ugovorenu policu dopunskog osiguranja sve usluge u sustavu javnog zdravstva (testiranja, pregledi, pretrage, liječenje, lijekovi i sl.) su potpuno besplatne. Ne čekajte da se bolest dogodi, reagirajte na vrijeme.

Za više informacija o najboljoj polici dopunskog osiguranja kliknite ovdje ili nazovite 01 555 0666.

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Politika obrade osobnih podataka Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38