Dvoboj uštede: platnene vs plastične vrećice

Pravila distribucije plastičnih vrećica u Lijepoj našoj mijenjala su se nekoliko puta. Jedno su vrijeme bile besplatne zbog toga što su bile u funkciji promocije određenog proizvoda ili lanca trgovina. Trenutna je situacija takva da se vrećice – naplaćuju. No, unatoč zabrani da se na vrećicama jasno ističu imena trgovačkih lanaca, oni su tome mudro doskočili. Tako se sada na vrećicama šepure korporativne boje i uistinu nije nikakav problem raspoznati koji se trgovački lanac krije iza palete boja na vrećicama.

Pitali smo se: koliko zapravo možemo uštedjeti ako koristimo platnene vrećice ili rabljene plastične vrećice? Većinom se desi ovaj scenarij: svakodnevna kupovina namirnica razljuti nas kad zaboravimo ponijeti platnenu vrećicu i onih 30 ili više lipa koliko platimo za novu vrećicu na blagajni tako nam teško pada.
Naši čitatelji nailaze i na situacije gdje su im u trgovinama u kojima su vrećice bile besplatne počeli postavljati pitanje: „A želite li možda čvršću vrećicu?“ Naravno, čvršća znači i ne-besplatna.
Evo naših argumenata protiv kupovanja plastičnih vrećica:
1. Brojke govore da godišnje potrošimo oko 400 kuna samo na plastične vrećice. Ovdje smo uračunali gotovo svakodnevni trošak od 30 lipa, ali i veće izdatke za vrećice prilikom većih nabavki (primjerice tjedni odlazak u nabavku gdje uzimamo više „čvrstih“ vrećica ili nabavka kozmetike i sredstava za čišćenje u drogerijama). Mnogi od nas komentirati će kako to i nije veliki iznos, uzmemo li u obzir razdoblje od godine dana. No, pribrojimo li tome i druge načine za uštede, možemo doći do puno većeg iznosa. Uostalom, nije li bolje za četiristototinjak kuna uživati primjerice u wellnesu, kupiti dobru knjigu, otići na koristan seminar  ili uživati u jednodnevnom izletu?
2. Plastičnim vrećicama zatrpavamo naš životni prostor i uništavamo prirodu. Platnene vrećice zauzimaju manje životnog prostora i manje onečišćuju okoliš. Samo ih uvijek moramo imati uza sebe i život će nam biti čišći i jednostavniji. Naša suradnica pospremajući stan susrela se s neugodnim iznenađenjem – sakupila je cijelu hrpu raznoraznih vrećica. Neke od njih moći će iskoristiti kao alternativu vrećama za smeće. No, neke vjerojatno nikada neće ponovno iskoristiti i na kraju će također završiti u smeću. To zasigurno ne pomaže njenom kućnom budžetu, a nije baš ni korisno za prirodu. Krenite i vi u potragu – možda naiđete na skriveno „blago“ vrećica.
3. Oduprite se trgovačkim lancima i prestanite biti hodajuća reklama, a da vas za to ne plaćaju. Ionako plaćamo sve namirnice koje kupujemo kod njih, zašto bismo još plaćali da ih reklamiramo kada bi trebalo biti obrnuto? Ako to već morate ili želite, učinite s platnenom vrećicom.
4. Na platnenim vrećicama možete reklamirati sebe: izradite sami svoju platnenu vrećicu i na taj način prezentirajte svoj modni ukus ili neko drugo uvjerenje. Time ćete uštedjeti novac a uvijek biti originalni. Modna i ekološka osviještenost se u ovom slučaju podrazumijevaju.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber