Država podiže jamstva za štedne uloge

Od početka 2010. godine pa kroz cijelo recesijsko razdoblje, ulaganje građana u štednju se povećava, odnosno u mjesec dana građani uštede više od milijardu kuna.

S današnje sjednice Vlade u hitnu saborsku proceduru upućene su izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita, kojim se iznos osigurane štednje za koji jamči država za svakog pojedinačnog štedišu podiže sa 400.000 kuna na kunsku protuvrijednost do 100.000 eura

“Ovakvom odlukom dodatno se povećava sigurnost štednih uloga građana u hrvatskim bankama, povjerenje u financijski sutav i jača stabilnostna financijskom tržištu”, poručuje ministar financija Slavno Linić.

Građani svaki mjesec uštede više od milijardu kuna.

To je svakako dobra vijest za hrvatske štediše, koji na štednim računima u hrvatskim bankama drže 142 milijarde kuna. Manje dobra vijest je da su banke kamatne stope na depozite spustile na najniže razine u povijesti.

Prema zadnjim podacima HNB-a, prosječne kamatne stope za građane na kratkoročne depozite u eurima spustile su se na 2,5 posto (sa 2,67 posto koliko su iznosile početkom godine) dok su kamate na dugoročnu štednju u eurima pale na 3,6 posto (sa 3,64 posto početkom godine).

Banke smanjuju kamatne stopa na štednju zbog visoke likvidnosti.

Smanjenje kamatnih stopa rezultat je visoke likvidnosti banaka i nedostatka potražnje za kreditima. Zbog toga se banke više ne natječu u privlačenju depozita kao što je to bio slučaj ranijih godina.

Trenutno važeće uvjete na štednju, zajedno sa pripadajućim kamatnim stopama možete provjeriti OVDJE.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Politika obrade osobnih podataka Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38