Djeca na internetu – savjeti i preporuke za sigurno surfanje

Djeci internet može poslužiti kao veliki izvor znanja, zanimljivo sredstvo učenja i alat za druženje, ali jednako tako može biti i prijetnja. Za zaštitu djeteta više nije dovoljno držati računati spojeno na net na vidljivom mjestu. Na internet se mogu spajati na kućnom računalu i mobitelu, ali i kod prijatelja, u školi i na drugim mjestima gdje ih ne možete nadzirati.

Djeca-na-internetu

Ne budite prestrogi

Kao i u svim ostalim izazovima roditeljstva, bitni su razgovori, zajedničke aktivnosti, što je moguće više međusobnog razumijevanja, ali i pravilno utvrđivanje granica. Imajte na umu da će dijete, ako ste prestrogi i ne vjerujete mu dovoljno, vjerojatno pronaći način da bude online bez vašeg znanja.

Odredite granice

Internet je strašno zabavan. Od najranijeg djetinjstva i dječjih pjesmica uz koje se može plesati čitav dan, sve do tinejdžerske opsjednutosti vršnjačkim celebovima, glavno pitanje roditelja uvijek je isto – koliko vremena dnevno smije provesti surfajući, odnosno gledajući u ekran.

Zajedničko surfanje

Također, internet možete koristiti zajedno, odnosno biti uz dijete kada ga koristi. To je oblik druženja u kojemu, barem dok je dijete mlađe, možete i trebate pomoći da se lakše snalazi te mu istovremeno reći što se ne smije.

Bez ekrana za najmlađe

Prema relevantnim istraživanjima, bebe mlađe od 18 mjeseci ne bi smjele gledati u ekran. One starije od godinu i pol trebaju biti pod nadzorom i gledati program namijenjen isključivo svom uzrastu. Djeca od dvije do pet godina pred ekranom se ne bi smjela zadržati dulje od sat vremena. Naravno, i tu vrijedi pravilo da sadržaj mora biti prilagođen uzrastu.

Internet kao motivacija

Kada vam dijete postane školarac, trebate mu dati i veću samostalnost, odnosno odgovornost. Internet vam tu može poslužiti kao nagrada – ako napišeš zadaću, smiješ surfati sat vremena. Jednako tako, nije zabranjeno vikendima omogućiti dodatno vrijeme, ali i radnim danima ograničiti korištenje navečer radi lakšeg buđenja.

Djeca-i-internet 02

Prvi mobitel i promjena pravila

Dob djeteta u kojoj se kupuje prvi mobitel (ili čak tablet) također sve je niža. Korisna je to spravica koja vam omogućuje neposredni kontakt, no onoga dana kad mališanu omogućite pozive i internet, otvorili ste mu vrata jednog svijeta koja se više ne daju zatvoriti. 

Zaštita osobnih podataka

Što su starija, djeca su pametnija i sve manje sklona slušanju savjeta “staraca”. No, jednako kao što ne bi smjeli ući nepoznatom vozaču u automobil, tako ne bi smjeli niti pričati sa strancima na društvenim mrežama jer ne mogu znati tko se krije s druge strane ekrana. Bitno im je napomenuti (i podsjećati ih) da ne odaju svoje osobne podatke strancima. Jednako tako, djetetu treba reći da vam kaže primijeti li na internetu bilo kakav oblik čudnog ponašanja – ako se netko previše raspituje o osobnim podacima ili jednostavno postavlja neugodna pitanja.

Roditeljska zaštita 

Sadržaj nepodoban za određene uzraste djece danas je klasificiran na svakom mediju, od internetskih tražilica preko streaming servisa. Kada surfamo, nikada ne znamo gdje ćemo završiti. Uvijek je moguće da slučajno nabasamo na scene nasilja. Uz uključenu roditeljsku zaštitu (parental control), dobit ćemo upozorenje da dolazimo do neprikladnog sadržaja, a taj sadržaj bit će moguće vidjeti samo uz određenu šifru, najčešće četveroznamenkasti PIN.

Poslužite se aplikacijama

Naravno, postoje i aplikacije poput Kaspersky Safe Kids koje objedinjuju sve o čemu smo govorili – od ograničavanja vremena koje dijete može provesti pred ekranom (screentime) do filtriranja sadržaja, ali i mogućnosti uvida u njihove razgovore, praćenja lokacije i potrošenosti baterije. Koristite ih uz oprez i bez prešućivanja važnih informacija. Aplikacije ne mogu zamijeniti roditelje, a jednom narušeno povjerenje teško se vraća.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber