Direktiva o autorskim pravima na internetu – cenzura ili zaštita?

Direktiva o zaštiti autorskih prava na internetu, izglasana u Europskom parlamentu u rujnu ove godine, još uvijek nije stubokom promijenila internet. No, prepirke koje je izazvala i dalje traju.

autorska prava 01

Kočnica kreativnoj industriji

Direktorica YouTubea Susan Wojcicki nedavno je pozvala na bitku protiv Direktive, tvrdeći da je kočnica kreativnoj ekonomiji. S druge su strane pak “proizvođači sadržaja”, poput medijskih izdavača i novinara. Oni smatraju da će upravo Direktiva spriječiti zlouporabu prijenosa sadržaja zaštićenog autorskim pravima, odnosno osigurati naplatu korištenja takvog sadržaja.

Cenzura interneta

Suočeni s odgovornošću za postavljeni sadržaj, giganti poput Googlea i Facebooka mogli bi jednostavno prestati linkati sadržaje zaštićene autorskim pravima, što bi moglo dovesti do posvemašnje cenzure interneta, upozoravaju protivnici Direktive. Istovremeno, Wojcicki napominje da je YouTube svjestan važnosti prava na pravednu kompenzaciju nositelja autorskih prava, i da to čine putem sustava Content ID. Sporna Direktiva tek se treba implementirati u zakone država EU, a potom treba pričekati i sudsku praksu.

Sporiji unos

Iz tog razloga internet kakvog poznajemo još uvijek se nije promijenio. No, uskoro bi moglo doći do drukčijeg načina na koji ćemo prenositi sadržaj na društvene mreže. Kada god poželite učitati (uploadati) sadržaj na neku internetsku platformu, taj proces trajat će onoliko dulje koliko će biti potrebno za provjeru autorskih prava. Neovisno o tomu želite li komentirati neku vijest, učitati multimedijski sadržaj poput video snimka, zvučnog zapisa ili slično, prije objave morat ćete proći provjeru.

Što se to čuje u pozadini?

Pri tomu, veća je vjerojatnost da će tom prilikom doći do greške jer će sustavi u vašem sadržaju pronaći sličnosti sa sadržajem zaštićenim autorskim pravima. Moglo bi vam se, primjerice, dogoditi da snimite svoje dijete koje pleše, igrom slučaja, na neku popularnu stranu pjesmu koja se čuje u pozadini. Ako je ta pjesma zaštićena autorskim pravom, dijete će vam plesati “na zrak” jer će glazbena pozadina biti uklonjena.

Nema linkanja!

Ako zakonodavci odu predaleko, što nije nimalo stran slučaj u Hrvatskoj, moglo bi se dogoditi da se digitalna autorska prava čuvaju prerevno. Pa da se, primjerice, niti jedna vijest ne smije linkati bez dopuštenja nositelja autorskog prava. To bi, u konačnici, moglo dovesti do drastičnog pada čitanosti medija, što sasvim sigurno nije namjera EU parlamenta.

Usporedi i odaberi najpovoljniju mobilnu tarifu! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber