8K televizori: sve prednosti i mane nove tehnologije

Kada je riječ o televizorima, tehnologija toliko brzo napreduje da možemo očekivati kako će nam televizori uskoro prekrivati cijeli jedan zid dnevnog boravka. Korak u tom pravcu uzeli su i 8K televizori koji polako, ali sigurno osvajaju tržište.

8K televizori

Iz godine u godinu TV ekrani sve su veći, a prikaz je sve kvalitetniji. Televizori koje danas koristimo neusporedivo su tanji, lakši, jeftiniji, pametniji, ali i većih ekrana od onih koje su koristili naši roditelji.

Kada se pojavila 4K razlučivost, to je bilo veliko otkriće. Zamislite tek kako izgleda duplo oštrija i bolja slika 8K razlučivosti.

Koliko piksela imaju 8K televizori

Slika na televizoru sastoji se od mreže koju čine vodoravni i okomiti redovi točkica koje mijenjaju boju, a zovemo ih pikseli. Što je više piksela, to je prikaz detaljniji.

Recimo, kada gledate program koji je u SD standardu, gledate sliku koja se sastoji od 720 piksela u jednom vodoravnom redu i 576 piksela u jednom okomitom redu. Kad ih pomnožimo, dolazimo do oko 400 tisuća piksela, odnosno 0,4 megapiksela. U 8K rezoluciji na ekranu je 33,28 megapiksela. Dakle, gotovo sto puta više!

8K je luksuz koji zbilja košta

Najveća razlika u kvaliteti između 4K i 8K zapisa vidljiva je na ekranima promjera većeg od 150 centimetara, i to s udaljenosti od oko 2 metra. Iako su nam televizori sve veći i veći, oni s ekranom od 150 cm (60 inča) još uvijek su najpopularniji u većini kućanstava.

Naravno, tu je i „sitnica” zvana cijena. Za kvalitetan 8K televizor u ovom trenutku potrebno je izdvojiti najmanje 50 tisuća kuna. To svakako nije iznos koji ćete izdvojiti bez previše razmišljanja, posebice zato što su vremena kada se TV kupovao na kredit odavno iza nas.

8K televizori neće tako brzo u naše domove

S obzirom na to da novi standard zahtijeva novu opremu za proizvodnju sadržaja (8K kamere), nije za očekivati da će 8K tako brzo useliti u naše kuće. U Hrvatskoj se TV programi još uvijek emitiraju u standardnoj rezoluciji. Dakle, još uvijek nije sve u HD rezoluciji.

Međutim, korisnici YouTubea ili streaming servisa poput Netflixa mogu uživati u 4K sadržajima. Osim toga, sve više filmova i serija dostupno je i na 4K Blue Ray diskovima. Planirate li nabaviti 8K televizor, bitna je informacija da postoji mogućnost upscalinga, odnosno „dizanja” 4K zapisa u 8K zapis pomoću umjetne inteligencije.

Dobra vijest? 4K televizori su sada dostupniji

Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da 8K zapis zauzima više mjesta od 4K zapisa. Što to znači? Naime, to znači da će vam za učitavanje nekog sadržaja s YouTubea u 8K rezoluciji trebati puno, puno brži internet.

Kada sve zbrojimo, prednost 8K rezolucije je dodatna kvaliteta. Neminovno je da će s vremenom biti dostupno sve više sadržaja snimljenih upravo u toj rezoluciji.

Ipak, kao najveću prednost 8K formata treba istaknuti nešto drugo. To je veća dostupnost 4K televizora kojima cijena, s obzirom na to da više nisu tako ekskluzivni, drastično pada.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber