8K televizori: sve prednosti i mane nove tehnologije

Kada je riječ o televizorima, tehnologija toliko brzo napreduje da možemo očekivati kako će nam televizori uskoro prekrivati cijeli jedan zid dnevnog boravka. Korak u tom pravcu uzeli su i 8K televizori koji polako, ali sigurno osvajaju tržište.

8K televizori

Iz godine u godinu TV ekrani sve su veći, a prikaz je sve kvalitetniji. Televizori koje danas koristimo neusporedivo su tanji, lakši, jeftiniji, pametniji, ali i većih ekrana od onih koje su koristili naši roditelji.

Kada se pojavila 4K razlučivost, to je bilo veliko otkriće. Zamislite tek kako izgleda duplo oštrija i bolja slika 8K razlučivosti.

Koliko piksela imaju 8K televizori

Slika na televizoru sastoji se od mreže koju čine vodoravni i okomiti redovi točkica koje mijenjaju boju, a zovemo ih pikseli. Što je više piksela, to je prikaz detaljniji.

Recimo, kada gledate program koji je u SD standardu, gledate sliku koja se sastoji od 720 piksela u jednom vodoravnom redu i 576 piksela u jednom okomitom redu. Kad ih pomnožimo, dolazimo do oko 400 tisuća piksela, odnosno 0,4 megapiksela. U 8K rezoluciji na ekranu je 33,28 megapiksela. Dakle, gotovo sto puta više!

8K je luksuz koji zbilja košta

Najveća razlika u kvaliteti između 4K i 8K zapisa vidljiva je na ekranima promjera većeg od 150 centimetara, i to s udaljenosti od oko 2 metra. Iako su nam televizori sve veći i veći, oni s ekranom od 150 cm (60 inča) još uvijek su najpopularniji u većini kućanstava.

Naravno, tu je i „sitnica” zvana cijena. Za kvalitetan 8K televizor u ovom trenutku potrebno je izdvojiti najmanje 50 tisuća kuna. To svakako nije iznos koji ćete izdvojiti bez previše razmišljanja, posebice zato što su vremena kada se TV kupovao na kredit odavno iza nas.

8K televizori neće tako brzo u naše domove

S obzirom na to da novi standard zahtijeva novu opremu za proizvodnju sadržaja (8K kamere), nije za očekivati da će 8K tako brzo useliti u naše kuće. U Hrvatskoj se TV programi još uvijek emitiraju u standardnoj rezoluciji. Dakle, još uvijek nije sve u HD rezoluciji.

Međutim, korisnici YouTubea ili streaming servisa poput Netflixa mogu uživati u 4K sadržajima. Osim toga, sve više filmova i serija dostupno je i na 4K Blue Ray diskovima. Planirate li nabaviti 8K televizor, bitna je informacija da postoji mogućnost upscalinga, odnosno „dizanja” 4K zapisa u 8K zapis pomoću umjetne inteligencije.

Dobra vijest? 4K televizori su sada dostupniji

Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da 8K zapis zauzima više mjesta od 4K zapisa. Što to znači? Naime, to znači da će vam za učitavanje nekog sadržaja s YouTubea u 8K rezoluciji trebati puno, puno brži internet.

Kada sve zbrojimo, prednost 8K rezolucije je dodatna kvaliteta. Neminovno je da će s vremenom biti dostupno sve više sadržaja snimljenih upravo u toj rezoluciji.

Ipak, kao najveću prednost 8K formata treba istaknuti nešto drugo. To je veća dostupnost 4K televizora kojima cijena, s obzirom na to da više nisu tako ekskluzivni, drastično pada.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber