7 savjeta protiv pregrijanih prijenosnika

Prijenosna računala sve su tanja i manja, a koliko god ih je zbog toga lakše nositi, to je često uzrok i novog problema – pregrijavanja.

Pregrijani-prijenosnici

Ventilatori su prve žrtve sve skučenijeg prostora unutar laptopa, pa je sve manje neobično osjetiti toplinu laptopa ako ga držite u krilu. Pregrijavanje u najgorem slučaju može dovesti do požara, u gorem do oštećenja elektronike, a u boljem do smrzavanja operativnog sustava.

To zna biti posebno nezgodno ako niste snimili dokument na kojem radite ili ste usred rušenja rekorda u omiljenoj video igri. Srećom, postoje načini da barem donekle umanjite pregrijavanje, a da to ne uključuje rastavljanje prijenosnika i ugradnju bakrenih pločica.

1. Restart je kralj

Restartanje laptopa, kompjutera, mobitela, klima uređaja ili perilice rublja prvi je korak u rješavanju svakog elektroničkog problema. Isto je i kod problema s pregrijavanjem. Sustav se ponovno pokreće, a svi procesi koji su prethodno zauzimali memoriju se isključuju.

2. Odmorite ga, zaslužio je

Još bolja opcija je da laptop ostavite isključen neko vrijeme, pogotovo ako je već pregrijan. Neka se malo ohladi prije nego što ga ponovno pokrenete.

3. Uključite klimu

S obzirom na to da se hlađenje svodi na odvođenje vrućeg zraka, osigurajte sve uvjete da taj proces bude protočan. Prostorije s uključenim klima uređajem zato su bolje od prostorija u kojima zrak ne cirkulira.

4. Očistite otvore za zrak

Dobro je provjeriti i jesu li otvori za ventilaciju na laptopu začepljeni zbog prljavštine – ako jesu, pažljivo ih očistite.

5. Držite ga na stolu

Kako biste omogućili protok zraka, prijenosnik nemojte držati u krilu ili na krevetu, nego ga stavite na čvrstu i hladnu podlogu poput stola.

6. Nabavite hladnjak za laptop

Hladnjaci za prijenosnike postavljaju se ispod uređaja, a sadrže ventilator koji raspršuje toplinu s poleđine. Obično se napajaju preko USB porta. Odlučite li ga nabaviti, obratite pažnju na to da ne kupite hladnjak za laptop od 15 inča, a imate onaj od 17 inča.

7. Ažurirajte drivere

Zastarjeli upravljački programi, takozvani driveri, zauzimaju više memorije i procesorske snage, pa znaju biti krivci za pregrijavanje. Srećom, postoje besplatni programi koji redovito vode brigu o vašim driverima, pa si instalirajte jedan. Naša preporuka je Driver Booster.

8. Povećajte RAM memoriju

U posljednje vrijeme sve je manje dijelova laptopa koji se mogu nadograditi, sve se svodi na čvrsti disk i memoriju. Ako vaš laptop ima mogućnost povećanja memorije, a vi imate dovoljno novca, nadogradite je. Jednako tako, ako nemate SSD disk, kupite ga. Osjetit ćete drastično povećanje brzine, ali i produljiti vrijeme trajanja baterije.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber