2012. donosi 2% nižu prosječnu plaću

Prosječna plaća za proteklo razdoblje u 2012. godini iznosi 5.788 kuna što je 2% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pribrojimo li neto plaći bonuse i božićnice tada se visina prosječne plaće penje na 5.939 kuna.


Razlika u plaćama muškaraca i žena ove se godine smanjila – muškarci trenutno imaju u prosjeku 13% višu plaću od žena, dok je u 2011. ta razlika iznosila 18%.

Kada se analiziraju plaće po djelatnostima, najbolje su plaćeni zaposlenici u leasing tvrtkama te farmaciji, s plaćama 29% odnosno 28% iznad prosjeka. Zadovoljni mogu biti i zaposleni u Telekomunikacijama s plaćama koje su 27% veće od prosjeka te Informacijskim tehnologijama (IT-u) s plaćama 24% većim od prosjeka.

Najniže plaće zabilježene su u ugostiteljstvu (restoranima, kafićima i barovima), obradi drveta i proizvodnji namještaja te uslužnim djelatnostima.

Najbolje plaćeni interni revizori, a najlošije krojači

Uz rukovodeće pozicije, u 2012. su najbolje plaćeni interni revizori čije su plaće 70% više od prosjeka. Iza njih slijede liječnici s plaćama 61% višim od prosjeka te savjetnici u IT-u s 60% višim plaćama.
Suprotno njima najlošije plaćena zanimanja su krojač s prosječnom plaćom koja je čak 50% niža od prosječne te zaštitar s 43% nižom plaćom od prosjeka.

Najniže plaće u Vukovarsko- srijemskoj županiji, a najviše u Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko- srijemskoj, Bjelovarsko- bilogorskoj te Virovitičko- podravskoj županiji (sve navedene županije imaju plaću 18% nižu od prosjeka).
Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 11% iznad prosjeka. Dok Zagrebačka županija ima plaću jednaku prosjeku, sve ostale županije u Hrvatskoj imaju plaću nižu od prosjeka.

Najviše se isplati raditi u velikim tvrtkama u privatnom vlasništvu
Razlike u visini plaća postoje i s obzirom na vlasničku strukturu tvrtki. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 12% od prosjeka. S druge strane, plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu niže su od prosjeka za 8%. Dok se unutar prosjeka kreću plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi, plaće u državnim tvrtkama su 5% više od prosjeka.
Najniže plaće i dalje imaju zaposleni u udrugama i to 11% manje u odnosu na prosjek.
I ovogodišnja je analiza potvrdila kako se (barem kad je o plaćama riječ) više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 12% ispod prosjeka, dok su u tvrtkama s više od 1.000 zaposlenika plaće 8% veće od prosjeka.

Više obrazovanje i duže radno iskustvo donose plaću veću od prosjeka

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 46% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 98% u odnosu na srednju stručnu spremu. Tek nakon što steknu radno iskustvo duže od 3 godine, zaposlenici imaju šansu zarađivati više od prosjeka. Dok početnici imaju 17% manju plaću od prosjeka, njihova se zarada  nakon godinu do dvije rada ‘penje’ na 9% ispod prosjeka, a s tri do pet godina iskustva za 3% prelazi prosjek. Iskustvo od šest do deset godina donosi plaću koja je 10% viša od prosječne.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber