2012. donosi 2% nižu prosječnu plaću

Prosječna plaća za proteklo razdoblje u 2012. godini iznosi 5.788 kuna što je 2% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pribrojimo li neto plaći bonuse i božićnice tada se visina prosječne plaće penje na 5.939 kuna.


Razlika u plaćama muškaraca i žena ove se godine smanjila – muškarci trenutno imaju u prosjeku 13% višu plaću od žena, dok je u 2011. ta razlika iznosila 18%.

Kada se analiziraju plaće po djelatnostima, najbolje su plaćeni zaposlenici u leasing tvrtkama te farmaciji, s plaćama 29% odnosno 28% iznad prosjeka. Zadovoljni mogu biti i zaposleni u Telekomunikacijama s plaćama koje su 27% veće od prosjeka te Informacijskim tehnologijama (IT-u) s plaćama 24% većim od prosjeka.

Najniže plaće zabilježene su u ugostiteljstvu (restoranima, kafićima i barovima), obradi drveta i proizvodnji namještaja te uslužnim djelatnostima.

Najbolje plaćeni interni revizori, a najlošije krojači

Uz rukovodeće pozicije, u 2012. su najbolje plaćeni interni revizori čije su plaće 70% više od prosjeka. Iza njih slijede liječnici s plaćama 61% višim od prosjeka te savjetnici u IT-u s 60% višim plaćama.
Suprotno njima najlošije plaćena zanimanja su krojač s prosječnom plaćom koja je čak 50% niža od prosječne te zaštitar s 43% nižom plaćom od prosjeka.

Najniže plaće u Vukovarsko- srijemskoj županiji, a najviše u Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko- srijemskoj, Bjelovarsko- bilogorskoj te Virovitičko- podravskoj županiji (sve navedene županije imaju plaću 18% nižu od prosjeka).
Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 11% iznad prosjeka. Dok Zagrebačka županija ima plaću jednaku prosjeku, sve ostale županije u Hrvatskoj imaju plaću nižu od prosjeka.

Najviše se isplati raditi u velikim tvrtkama u privatnom vlasništvu
Razlike u visini plaća postoje i s obzirom na vlasničku strukturu tvrtki. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 12% od prosjeka. S druge strane, plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu niže su od prosjeka za 8%. Dok se unutar prosjeka kreću plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi, plaće u državnim tvrtkama su 5% više od prosjeka.
Najniže plaće i dalje imaju zaposleni u udrugama i to 11% manje u odnosu na prosjek.
I ovogodišnja je analiza potvrdila kako se (barem kad je o plaćama riječ) više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 12% ispod prosjeka, dok su u tvrtkama s više od 1.000 zaposlenika plaće 8% veće od prosjeka.

Više obrazovanje i duže radno iskustvo donose plaću veću od prosjeka

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 46% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 98% u odnosu na srednju stručnu spremu. Tek nakon što steknu radno iskustvo duže od 3 godine, zaposlenici imaju šansu zarađivati više od prosjeka. Dok početnici imaju 17% manju plaću od prosjeka, njihova se zarada  nakon godinu do dvije rada ‘penje’ na 9% ispod prosjeka, a s tri do pet godina iskustva za 3% prelazi prosjek. Iskustvo od šest do deset godina donosi plaću koja je 10% viša od prosječne.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber