fbpx

10 savjeta za kupnju novog ili polovnog auta

Ako ove godine planirate kupiti novi ili polovni auto, ponajviše vam treba vrijeme za istraživanje i pronalazak opcije koja vam odgovara.

10 savjeta za kupnju novog ili polovnog auta

Kupovina auta vjerojatno je druga najskuplja kupovina koju ćete napraviti, naravno ako računamo kupovinu novog doma. S obzirom na to, moguće je da će vas krivi odabir učiniti nesretnima, a s ovako dugovoročnom odlukom to jednostavno nije opcija.

Donosimo 10 savjeta koji vam mogu pomoći pri odabiru novog ljubimca.

Savjet #1: Odredite budžet

Iako auti dolaze u raznim cjenovnim okvirima, svejedno su među najskupljim ‘nabavkama’ koje možete obaviti pa je bitno da ga uopće možete i priuštiti.
Dobra mjera je odrediti 25% mjesečnih kućnih prihoda kao maksimalnu granicu za sve aute vašeg kućanstva.
Izračun bi trebao sadržavati mjesečno otplaćivanje auta te operativne troškove poput goriva i auto osiguranja.

Savjet #2: Suzite listu na nekoliko automobila

Sigurno su vam neki oteli pozornost dok ste se vozili ili šetali okolo. Najprije istražite jesu li oni uopće unutar vašeg budžeta.
Posjetite web stranice proizvođača i neovisnih portala s informacijama da biste procijenili karakteristike automobila i dobili ideju za modele dostupne na vašem području.
Prilagodite svoj izbor i mjesečnim troškovima odabranog vozila tako da vam ostane dovoljno resursa za benzin, osiguranje i troškove popravaka i održavanja.

Savjet #3: Odlučite hoćete li kupiti novi, polovni ili preko leasinga

Rang vozila unutar budžeta može biti zbunjujuć, no bez obzira na budžet možete pronaći nove aute koje možete kupiti ili uzeti na leasing ili kupiti polovne  ili certificirane polovne aute. Morate odlučiti koji način želite jer postoje plusevi i minusi svakog.
Najbolju vrijednost možete dobiti kroz kupovinu polovnog auta, iako ćete plaćati veću kamatnu stopu, imati kraći period garancije i nećete znati potpunu povijest automobila.
Možete nabaviti jako luksuzan auto s leasingom, no nećete imati vlasništvo i morat ćete se striktno držati pravila ugovora kako ne biste dobili kaznu.
Kupovina novog auta znači i da ćete dobiti manje dodatne opreme za istu količinu novca, ali ćete imati punu garanciju i niže kamatne stope te besplatno održavanje i putnu asistenciju u nekim slučajevima.
Mnogima je najbolja opcija certificirani polovni auto, odnosno polovni auto koji prodaje proizvođač ili ovlaštena kuća nakon što ga preurede i poprave eventualne nedostatke i štete. Ovi auti su jeftiniji od novih inačica istog modela, ali obično imaju još preostale garancije i moraju zadovoljiti određene kriterije kako bi kupcu bilo osigurano stanje i pouzdanost.

Savjet #4: Zbrojite ukupne troškove vlasništva auta

Kada u rukama imate kratku listu automobila, provjerite ponovo odgovaraju li vašem budžetu kada razmatrate trošak posjeda i operative za svaki pojedinačno.
Trošak može varirati čak i za 2 vozača na istom području jer to isto ovisi o vašoj osobnoj situaciji i potrebama. Koristite brojke da dođete do točnijeg budžeta, ali radite svoje kalkulacije za benzin prema godišnjoj kilometraži i povoljnoj cijeni osiguranja koju će vam Kompare savjetnik rado pomoći pronaći.

10 savjeta za kupnju novog ili polovnog auta

Savjet #5: Sredite financiranje prije posjete dileru

Nemojte se preračunati pa prebrzo otići na testnu vožnju kod dilera.
Dileri vam možda žele prodati i nešto drugo pa čak i dati pozajmicu za auto zbog svoje provizije. Proviziju će dobiti bez obzira je li pozajmica došla od proizvođača ili lokalnog prodavača. Posljedično, dileri koji put obećavaju odličnu kamatnu stopu dok ne dobiju potvrdu nadređenih, što vas može dovesti u neugodnu situaciju ako potpišete ugovor.
Umjesto ovakve opcije, radije provjerite uvjete kreditiranja svoje banke ili usporedite pakete ovdje, a zatim usporedite s ponudom koju vam je dao diler. Provjerite sve opcije za pozajmicu ili kredit koji nude 1-2% niže kamatne stope u prosjeku od konvecionalnih ustanova kao što je banka.

Savjet #6: Akcija proizvođača možda nije najbolja kamatna stopa za vas

Vjerojatno ste vidjeli razno razne načine otplate auta sa skoro 0% kamatne stope i time ste odlučili da je auto unutar vašeg budžeta jer su niska mjesečna plaćanja. Izvjesno je da to nije dobra opcija.
Čak i ako možete dobiti takav ‘deal’, vjerojatno vam je bolje tražiti gotovinski rabat i financirati se putem banke ili druge financijske ustanove.

Savjet #7: Budite svjesni cijene na računu

Iako cijena navedena na web stranici dilera nije u potpunosti točna, dobar je pokazatelj koliko je diler platio svoj auto. Te znamenke pamtite jer će vam dobro doći kod mogućeg cjenkanja za svoj idući auto.
Ako prilikom istraživanja niste gledali cijene novih auta ili cijene polovnih, vratite se na taj korak i zabilježite ih.
Želite doći do cijene koja je blizu tim cijenama prije bilo kakvih apliciranih popusta. Imajte na umu da diler ima puno troškova i mora zaraditi koju tisućicu za pokrivanje tih troškova.

Savjet #8: Pronađite sve moguće popuste unaprijed

Iako proizvođači redovito promoviraju gotovinski povrat rabata za sve kupce, akcije koje se odnose na specifične skupine mogu biti dostupne, ali ne i široko promovirane.
Tražite promo kodove putem njihovih stranica, mobilnih aplikacija, letaka i slično kako biste ostvarili veću uštedu.

10 savjeta za kupnju novog ili polovnog auta

Savjet #9: Ne žurite s testnom vožnjom

Nakon što ste odradili svoje istraživanje, spremni ste za posjet dileru na testnu vožnju. Nazovite i dogovorite termin kada biste htjeli svoju testnu vožnju.
Ako ste odlučili i spremni ste na kupovinu nakon testne vožnje, već ste u kontaktu s nekim tko će vas ipak manje nagovarati na kupovinu.
S obzirom da ćete auto možda zadržati pet i više godina, nemojte se obeshrabriti te tražite više vremena za volanom da potvrdite svoju odluku sviđa li vam se ugođaj vožnje odabranim autom.
Uzmite si i dodatno vrijeme da namjestite sjedala i eksperimentirate s kontrolama, pogledajte i bi li svim putnicima u autu bilo ugodno te stane li uobičajena količina stvari bez problema.

Savjet #10: Pametno pregovarajte!

Kada ste spremni na kupovinu, imajte na umu sve moguće popuste koje ste istražili. Jednostavnije je dobiti najbolju cijenu ako spomenete prodajnu cijenu novog i vrijednost zamjene vašeg starog auta odvojeno, tako da nemojte odmah uračunavati svoj auto kao dio kupovine odmah.
Definitivno pripremite i istražite vrijednost vašeg starog auta unaprijed kako biste odmah znali nudi li vam se dobra i pravedna cijena.

Ista stvar je i s osiguranjem automobila – odlaskom u poslovnicu teško možete znati što i po kojoj cijeni nudi konkurencija, no Kompare je tom problemu doskočio svojom usporedbom cijena osiguranja na tržištu te mogućnosti online ugovaranja polica bez ikakve provizije i skrivenih troškova transakcija.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →