Tablet ili laptop – kako odabrati prema vlastitim potrebama

Ne tako davno smo se pri kupovini uređaja obično dvoumili između laptopa i kućnog računala (desktopa), a onda se na sceni pojavio novi igrač – tablet. Sada ipak živimo brže, putujemo češće, a tipkovnice koristimo sve manje. Upravo zato danas najčešće biramo između laptopa i tableta, a odabir prvenstveno ovisi o namjeni uređaja.

tablet, laptop

1. Cijena

Cijene vrhunskih laptopa mogu dosegnuti i preko 20 tisuća kuna, dok tableti neće premašiti trostruko niži iznos. Jednako tako, novi i kvalitetan tablet može se naći i za 700-tinjak kuna, dok ćete za relativno dobar laptop trebati izdvojiti oko dvije tisuće kuna. Ne ulazeći u karakteristike svakog ranga proizvoda, tableti su ipak dosta jeftiniji.

2. Brzina

Tableti su tanji od laptopa, a kako bi se svi dijelovi smjestili na tako mali prostor, potrebni su određeni kompromisi. Jedan je od njih nedostatak kvalitetnog rješenja za odvod topline, zbog čega su u tabletima procesori koji troše manje električne energije kako se ne bi previše zagrijavali. U skladu s time, rezultat su slabije performanse od onih u laptopima.

3. Portabilnost

Tableti su tanji i lakši od laptopa pa ako vam je potreban uređaj koji ćete stalno negdje nositi, a bitan vam je svaki centimetar, odnosno gram, prednost je nedvojbeno na strani tableta. Odlično dođe kao pomoćno sredstvo u radu ili za hobi, poput čitanja i kuhanja prema receptima.

4.  Trajanje baterije

Iako baterije novijih generacija laptopa visoke klase na jednom punjenju mogu izdržati čak i do 20 sati (ako računamo modele s dvije baterije), tableti u prosjeku traju dulje. Razlog se krije upravo u slabijem procesoru. Ako vam je prioritet izdržljivost baterija, odnosno što dulji neprekidan rad bez napajanja, tablet se nameće kao bolji izbor.

5. Pohrana podataka

Ako vam je stalo do toga da imate što više prostora za pohranu podataka, bez puno razmišljanja ćemo se složiti da je laptop logičan izbor. Tableti obično dolaze s manje radne memorije (RAM) i memorije za pohranu (ROM). S druge strane, laptopi nude brze diskove čiji kapacitet sve više raste, a cijene poprilično padaju.

6. Multimedija

Iako i tableti i laptopi nude bežično spajanje na internet pa samim time i gledanje multimedijskih sadržaja online, prednost tableta je u utoru za SIM karticu. Na taj je način surfanje moguće i tamo gdje laptopi zapinju, odnosno moraju koristiti mobitele vlasnika kao hotspot. Uz to, tableti su praktičniji jer zauzimaju manje mjesta i mogu se držati jednom rukom.

7. Unos podataka

Iako je za većinu moguće kupiti tipkovnicu, tableti nisu zamišljeni kao uređaji u koje se podaci unose na takav način. Ako ne možete živjeti bez tipkovnice, a uređaj vam treba za uredski posao, laptop je bolji izbor.

8. Mogućnost nadogradnje

U neka davna vremena na laptopu ste mogli zamijeniti, odnosno nadograditi gotovo sve, uključujući čak i procesor. Napretkom tehnologije, popis takvih dijelova osjetno se smanjio. Štoviše, sveo se na mogućnost povećanja radne memorije (RAM) i memorije za pohranu (ROM). S druge strane, na tabletu ne možete ništa nadograditi.

Tablet ili laptop?

Dok su prednosti tableta cijena, portabilnost, multimedija i trajanje baterije, prednosti laptopa su brzina, unos i pohrana podataka i mogućnost nadogradnje. Izbor je na vama, ovisno o tomu što vam je važnije i za što vam uređaj treba.

Ako se ne dvoumite između laptopa i tableta, već vam samo treba bolja telekom usluga (fiksni internet, mobilni internet, trio paket i sl.), javite se Kompareovcima koji će vam u tomu rado pomoći. Od ponuda svih velikih operatora pronaći će vam najbolju opciju u skladu s vašim potrebama, a vi ćete sve obaviti brzo, jednostavno i online.

Za sva vaša pitanja dostupni smo na kontakt broj 01 555 0666 – radnim danom od 8 do 20 sati ili subotom od 9 do 14 sati.