Tablet ili laptop – kako odabrati prema vlastitim potrebama

Ne tako davno, pri kupovini uređaja obično se dvojilo odabrati li prijenosnik (laptop) ili kućno računalo (desktop), a onda se na sceni pojavio novi igrač – tablet. Ipak živimo brže, putujemo češće, a tipkovnice koristimo sve manje. Zato danas najčešće biramo između laptopa i tableta, a odabir ovisi prvenstveno o namjeni uređaja.

Tablet ili laptop

1. Cijena

Cijene vrhunskih laptopa mogu dosegnuti čak i 20 tisuća kuna, dok i najskuplji tableti neće premašiti trostruko niži iznos. Jednako tako, novi tablet može se naći i za 700-tinjak kuna, dok ćete za laptop trebati izdvojiti oko dvije tisuće kuna. Ne ulazeći u karakteristike tog ranga proizvoda, treba reći da su tableti ipak jeftiniji.

2. Brzina

Tableti su tanji od laptopa, a kako bi se svi dijelovi smjestili na tako mali prostor, potrebni su određeni kompromisi. Jedan od njih je nedostatak kvalitetnog rješenja za odvod topline, zbog čega su u tabletima procesori koji troše manje električne energije kako se ne bi previše zagrijavali. Rezultat su slabije performanse od onih u laptopima.

3. Portabilnost

Tableti su tanji i lakši od laptopa, pa ako vam je potreban stroj kojeg ćete stalno negdje nositi, a bitan vam je svaki centimetar, odnosno gram, prednost je nedvojbeno na strani tableta. Odlično dođe kao pomoćno sredstvo u radu ili pak za hobi, poput čitanja i kuhanja po receptima.

4.  Trajanje baterije

Iako baterije novijih generacija laptopa visoke klase na jednom punjenju mogu izdržati čak i do 20 sati (ako računamo modele s dvije baterije), tableti u prosjeku traju dulje. Razlog se krije upravo u slabijem procesoru. Ako vam je prioritet izdržljivost baterija, odnosno što dulji neprekidan rad bez napajanja, tablet se nameće kao bolji izbor.

5. Pohrana podataka

Ako vam je stalo do toga da imate što više prostora za pohranu podataka, bez mnogo razmišljanja odabrat ćete laptop. Tableti obično dolaze s manje radne memorije (RAM) i memorije za pohranu (ROM), pri čemu tek najnoviji modeli dolaze s 64 GB ili više prostora za pohranu podataka, ne računajući desetke GB koje koriste za operativni sustav. Laptopi nude brze SSD čvrste diskove čiji kapacitet sve više raste, a cijene poprilično padaju. Tu su i dodatne memorijske kartice te mogućnost pohrane podataka na stickove.

6. Multimedija

Iako i tableti i laptopi nude bežično spajanje na internet, samim tim i gledanje multimedijskih sadržaja online, prednost tableta je u utoru za SIM karticu. Na taj način surfanje je moguće i tamo gdje laptopi zapinju, odnosno moraju koristiti mobitele vlasnika kao hotspot. Dodatno, tableti zauzimaju manje mjesta i mogu se držati jednom rukom.

7. Unos podataka

Tableti, iako je za većinu moguće kupiti tipsku ili original tipkovnicu, nisu zamišljeni kao uređaji u koje se podaci unose na takav način. Ako ne možete živjeti bez tipkovnice, a uređaj vam treba za uredski posao, laptop je bolji izbor. Treba spomenuti i da je sve veći broj laptopa opremljen ekranima na dodir.

8. Mogućnost nadogradnje

U neka davna vremena na laptopu ste mogli zamijeniti, odnosno nadograditi gotovo sve, uključujući čak i procesor. Napretkom tehnologije, popis takvih dijelova osjetno se smanjio. Štoviše, sveo se na mogućnost povećanja radne memorije (RAM) i memorije za pohranu (ROM). S druge strane, na tabletu ne možete nadograditi ništa.

Prednosti tableta

Cijena, portabilnost, multimedija, trajanje baterije

Prednosti laptopa

Brzina, unos i pohrana podataka, mogućnost nadogradnje

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber