Kako spasiti mobitel koji je pao u vodu

Sjećate li se onog trenutka kada ste na vlastitom primjeru naučili da nije dobro držati mobitel na rubu kade? Razgovarati držeći ga zaglavljenog između ramena i uha iznad punog umivaonika ili, u gorem slučaju, wc školjke?

potopljeni mobitel

Iako mobiteli raspolažu sa širokim rasponom primjena, rijetki su oni koji dolaze s vodootpornim kućištima i zadovoljavaju IP68 standard, što znači da mogu biti potopljeni u vodi. Dio modela izdržat će blaže zapljuskivanje vodom, pa ćete ih moći koristiti za snimanje na moru ili bazenu, no najviše je onih kojima su tekućine smrtni neprijatelji.

 

Potopljeni mobitel – kako izbjeći nepovratnu štetu

Šanse da “oživite” potopljeni mobitel nisu velike, stoga treba izbjegavati sve ono što bi ih moglo dodatno umanjiti.

 

1) Ne uključujte

Ako se mobitel isključi, instinktivno ćete ga poželjeti uključiti. Ako ne radi sad, neće ni kasnije, pomislit ćete i prevariti se. Mobitel treba uključiti tek nakon što se riješite vlage, a to može potrajati.

 

2) Ne pušite

Još jedna pogrešna instinktivna radnja. Puhanjem ćete vlagu odvesti točno tamo gdje ne treba, na mjesta do kojih je nemoguće doprijeti.

 

3) Ne stišćite

Što je mobitel noviji, ima manje raznoraznih gumbića, na svakom ćete pronaći tipku za uključivanje/isključivanje uređaja te onu za pojačavanje/stišavanje zvuka. Ne dirajte ih.

 

4) Ne drmajte

Iako mobitel sve više postaje čovjekov najbolji prijatelj, ne treba ga sušiti drmanjem, kao što to čine psi. Jednako tako, nemojte tapkati, svajpati i upražnjavati ostale pokrete uobičajene za upravljanje mobitelom

 

5) Nemojte grijati

Sušenje potopljenog mobitela sušilom za kosu može oštetiti elektroniku, a grijanje u mikrovalnoj ili konvencionalnoj pećnici da ne spominjemo.

 

Oživljavanje u 5 koraka

 

Postoje metode za oživljavanje mobitela koje možda neće uspjeti, ali mu neće ni dodatno naštetiti.

 

1) Izvadite mobitel iz tekućine što prije

Što je duže potopljen, to će je više upiti, a vjerojatnost da ćete ga uspjeti spasiti bit će manja. Uređaj držite uspravno kako bi dopustili tekućini da pobjegne.

 

2) Skinite sve što možete

Ne mislimo na vašu odjeću i obuću, nego na opremu uređaja. Izvadite SIM kartice, memorijske kartice i zaštitnu navlaku. Ako imate odvojivu bateriju, i nju skinite.

 

3) Obrišite mobitel

Upotrijebite materijal koji upija, poput odjeće ili papirnatog ručnika. Bitno je da se tekućina upije. Ne dopustite da se proširi po uređaju i završi na teško dostupnim mjestima.

 

4) Upotrijebite rižu

Riža ima fantastično svojstvo upijanja koje ćete iskoristiti da se riješite vlage koju ne možete obrisati ni na koji način. Zatvorite mobitel u vrećicu s rižom na dan-dva. Bitno je da u vrećicu ne ulazi vanjski zrak, kako bi riža mogla upiti samo vlagu iz mobitela, a ne i onu iz vanjskog svijeta.

 

5) Budite strpljivi

Za vrijeme sušenja, ne otvarajte vrećicu i ne isprobavajte je li mobitel proradio. Na taj način smanjujete si šanse da potopljeni mobitel proradi i na neki način, sav prethodni trud bacate u vodu. Što i nije baš najsretnije pogođena usporedba.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber