fbpx

Skijanje u Italiji u 2022. godini – nemoguće bez osiguranja

Ako početkom 2022. godine planirate skijanje u Italiji, imajte na umu da će vam trebati osiguranje.

Od 1. siječnja 2022. svako skijalište u Italiji tražit će vas policu za osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama. Osiguranje će trebati svima koji koriste skijaške staze, tj. za sve snježne sportove. Osim skijanja, to uključuje snowboardanje, sanjkanje i slične aktivnosti.

U slučaju da nemate osiguranje, najmanja novčana kazna će biti 100 eura, a uz to će vam oduzeti i skijašku kartu.

skijanje

Što je osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama?

Osiguranje od privatne odgovornosti prema trećim osobama je zaštita od štete koju ste nenamjerno učinili drugima. To osiguranje pokriva vašu odgovornost za smrt, ozljede tijela ili zdravlja ili uništenje/oštećenje stvari treće osobe.

Ovo se osiguranje preporučuje svim fizičkim osobama, pogotovo onima koji se rekreativno bave sportom, roditeljima s malom djecom i vlasnicima kućnih ljubimaca.

Osim vaše, osiguranje pokriva i odgovornost vaše djece do 28. godine života i vašeg partnera koji žive s vama na istoj adresi. Ako nemate istu adresu prebivališta, svatko bi trebao imati svoju policu.

Budući da se (nažalost) nesreće na skijaškim stazama ne događaju rijetko, svakako je pametno imati ovo osiguranje. Osim za skijanje u Italiji gdje će biti obavezno, preporučujemo ga i za druge zemlje.

Također, ovo je osiguranje dobro imati i inače, a ne isključivo za skijališta, s obzirom na to da u puno slučajeva vi ili netko iz vaše obitelji može nenamjerno prouzročiti štetu trećoj osobi. Na primjer, ako vam slučajno padne mobitel vašeg kolege i razbije se staklo, ako dijete nehotice biciklom udari i ošteti susjedov auto i slično, ovo će vam osiguranje jako dobro doći.

Kako se možete osigurati za skijanje u Italiji?

Ako idete na izlet, tj. na skijanje na nekoliko dana, osiguranje od privatne odgovornosti na skijalištima možete kupiti kao dodatak kada kupujete “ski pass”. Možete ga kupiti jedino u vrijeme kada kupujete kartu te može vrijediti za isti period kao karta.

Na primjer, na talijanskom skijalištu Kronplatz možete kupiti to osiguranje za 3 eura dnevno. Ako se radi o četveročlanoj obitelji koja na 6 dana ide na skijanje na upravo to skijalište, sveukupni će trošak iznositi 540 kn te će vrijediti isključivo za taj izlet.

S druge strane, ako se pobrinete o tomu prije odlaska na skijanje i za 490 kn ugovorite osiguranje uz Kompare, proći ćete puno bolje. Osim toga što će vam osiguranje vrijediti za cijelu obitelj, za cijelu godinu i za različite situacije u cijelom svijetu, iznos osiguranja je milijun kuna. Takva se polica osiguranja ugovara do otkaza ili kao višegodišnja.

Ako već imate policu za putno osiguranje, provjerite imate li uključeno i to pokriće. Ako nemate, sigurno ćete proći jeftinije ako ga ugovorite u polici za kratkoročno putno osiguranje, nego da ga kupujete posebno na skijalištima. Na ovom linku možete ugovoriti putno osiguranje s dodatkom privatne odgovornosti s 10 % popusta. Naravno, takva ranije ugovorena polica će vam vrijediti za više skijališta, što će vam na kraju ispasti puno povoljnije i nećete morati voditi brigu o tomu pri posjetu različitim skijalištima.

Ako želite ugovoriti osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama, kliknite na PDF s ponudom i podacima za uplatu. Izradu police prepustite Kompareovcima i nakon toga bezbrižno putujte kamo god želite.