NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Putno osiguranje – Iskoristi priliku i uštedi 50%!

Svako je putovanje avantura za sebe, ali putovanje bez putnog osiguranja avantura je koju ne želite doživjeti. Idete li na put, uz putovnicu i prtljagu obavezno bi sa sobom trebali ponijeti i policu za putno osiguranje. Razboljeti se ili doživjeti nezgodu u nepoznatoj državi, često baš u onoj čiji jezik ne poznajete, nije nešto što si želimo na odmoru. A kada bi nešto i pošlo po zlu, znamo li koliko bi nas to stajalo? Kada se ozbiljno pripremamo za putovanje u inozemstvo, proučit ćemo prometna pravila, pravila ponašanja u javnosti, cijene jela, pića, kulturnih i zabavnih sadržaja. Ali, malo tko proučava cjenike zdravstvenih usluga.

Zašto putno osiguranje?

U slučaju da vam se dogodi neki zdravstveni problem kada ste u inozemstvu, bit će vam drago što ste ugovorili putno zdravstveno osiguranje. Znate i sami da je bolje spriječiti nego liječiti, a kada treba liječiti u inozemstvu, troškovi mogu biti jako visoki. Izdvojili smo nekoliko najvažnijih informacija o putnom osiguranju pa provjerite o čemu je riječ.

Putno osiguranje ili Europska zdravstvena iskaznica?

Obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje nas štite u državi gdje imamo prebivalište, ali kada boravimo u drugoj državi, poslovno ili privatno, tada ista više ne vrijede. Svaki građanin RH koji ima obvezno zdravstveno osiguranje može besplatno zatražiti i Europsku zdravstvenu iskaznicu (EKZO).

Europska zdravstvena iskaznica:

  • vrijedi samo u zemljama Europske unije,
  • vrijedi isključivo u ugovorenim zdravstvenim ustanovama, ne i u privatnim,
  • pokriva sve troškove koji su nastali iz medicinski nužnih razloga,
  • kako navodi i HZZO: nije zamjena za putno zdravstveno osiguranje,
  • ne pokriva troškove spašavanja, prtljagu i troškove prijevoza

Kao što možete vidjeti, europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva puno toga. S druge strane, putno zdravstveno osiguranje pokriva troškove liječenja i lijekova za vrijeme boravka i puta u inozemstvo, troškove medicinskog prijevoza, troškove spašavanja u cijelom svijetu, stomatološke troškove s ciljem oslobađanja od nepodnošljive boli i troškove prijevoza iz inozemstva u Hrvatsku. Neke police mogu uključivati i pokriće za COVID-19.

Koje putno osiguranje odabrati?

Policu putnog osiguranja uvijek treba prilagoditi potrebama i karakteristikama puta. Lako se može dogoditi da zbog nepažnje ugovorite policu koja vas neće pokriti upravo u situacijama za koje postoji najveća vjerojatnost da će se dogoditi. Cijena police ovisi o lokaciji, trajanju puta, broju osoba, razlogu puta i samom sadržaju police. Sadržaj police, odnosno situacije za koje se osiguravamo, može se drastično razlikovati. Iznosi na koje se možete osigurati kreću se već od 10.000 EUR pa sve do 100.000 EUR. O tomu ovisi i cijena, ali neke zemlje (npr. Japan ili Kanada) vas neće ni pustiti u zemlju, ako niste osigurani. Često se događa i da je polica putnog osiguranja preduvjet za izdavanje vize.

Dodatno osiguranje daje veću sigurnost

Ako često putujete, vjerojatno će vam se najviše isplatiti ugovoriti godišnje putno osiguranje jer će vam takva polica vrijediti za bezbroj putovanja kroz godinu. Ovdje trebate uzeti u obzir da duljina trajanja pojedinačnog putovanja kod većine osiguravajućih kuća ne smije prelaziti mjesec dana. Kod većine osiguravajućih kuća dodatna se osiguranja ugovaraju zasebno, npr. za prtljagu, osiguranje od nezgode ili otkaza puta. To znači da ta osiguranja nisu uključena u standardni sadržaj police. Svaka osiguravajuća kuća nudi te opcije, a neke od najčešćih su:

Osiguranje prtljage

U pravilu se odnosi na osiguranje samo za vrijeme odlaska, a ne i za vrijeme boravka u inozemstvu i povratka pa na to svakako trebate obratiti pozornost. Također, ovo se osiguranje osim na gubitak može odnositi i na kašnjenje, ali isključivo u slučaju kada putujete sredstvom javnog prijevoza, npr. avionom ili vlakom.

Osiguranje od nezgode u slučaju invaliditeta ili smrti

Osigurani iznos možete birati, do 5.000 EUR, a u slučaju trajnog invaliditeta od 10.000 EUR pa na više. Ovo se osiguranje posebno preporučuje u situacijama kada se na putu bavite sportom, npr. skijanjem.

Sve ovo vam zvuči komplicirano?

Bez brige, ovdje smo da vam pomognemo sa svim nedoumicama. Kada kupujete dobrovoljna osiguranja, cijena je važna, ali je ipak važniji sadržaj police i prava koja ostvarujete. Prije nego se povedete za akcijama i popustima, obavezno usporedite cijene i konzultirajte se s našim stručnjacima. Za vas ćemo usporediti više ponuda i pronaći vam najbolju moguću kombinaciju cijene i pokrića, a sve što trebate je ostaviti svoje podatke i naš stručnjak za osiguranja će vam pomoći u odabiru.

Iskoristi priliku
Uštedi 50% na putnom osiguranju!