NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Otkrijte stomatološke usluge koje pokriva HZZO – i izbjegnite duplo plaćanje

Mnogi od nas još u potpunosti ne iskorištavaju benefite stomatoloških usluga koje pokriva HZZO, ponajprije jer uopće ne znamo koje su to usluge. Zato ih često plaćamo duplo; jednom preko osnovnog zdravstvenog osiguranja, a drugi put kod privatnika.  
No, osnovno zdravstveno osiguranje zaista pokriva već dosta širok spektar raznih stomatoloških zahvata i pomagala, a troškove dodatno možete smanjiti ugovaranjem dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Stomatolog u ordinaciji, sjedi na stolcu i gleda u kameru.

Koje stomatološke usluge možete dobiti na račun HZZO-a?

Dakle, kad su u pitanju stomatološke usluge, mnoge stvari su besplatne zahvaljujući osnovnom zdravstvenom osiguranju. Jedini trošak koji imate je participacija, no i to možete izbjeći ugovaranjem dopunskog osiguranja. 
(Inače, sad je pravo vrijeme da to učinite jer od 2024. cijena participacije drastično raste.)

📖 Potpun popis svih stomatoloških usluga koje pokriva HZZO možete pronaći u Pravilniku o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja, dok ćemo ovdje izdvojiti samo neke najpopularnije.

Spomenimo još i da pokrivene usluge često ovise o vašoj dobi. Određene usluge su tako besplatne samo za osiguranike mlađe od 18 godina ili samo za osiguranike između 18 i 65 godina ili, pak, samo za osiguranike starije od 65 godina. Druge su besplatne za sve osiguranike.

1. Umjetni zubi preko HZZO

Jesu li mogući “besplatni zubi” preko HZZO-a? Odgovor ovisi o vrsti umjetnih zubi koje želite ili trebate. 

Naime, iako često u razgovoru koristimo frazu “umjetni zub”, ona kod stomatologa ne znači puno.

Ona zapravo može podrazumijevati različite usluge i nadomjestke (različitih cijena i načina provedbe), ovisno o tome nedostaje li vam samo dio zuba, cijeli zub, ili njih više. Neke od tih usluga i nadomjestaka financira HZZO, a neke ne.

Dakle, pogledajmo koji tip “umjetnih zubi” vam zapravo treba te koji od njih pokriva osnovno ZO:

Vaša situacijaNajvjerojatnije rješenjeFinanciranje od strane HZZO-a?
Nedostaje vam samo dio zubaPlombe (u slučaju manjeg oštećenja) ili krunice (u slučaju većeg)
Da, za sve osigurane osobe.
Nedostaje vam jedan ili manji broj cijelih zubijuZubni implantant s krunicom (češće ako nedostaje jedan zub) ili most (češće ako nedostaje više zubi)🤏
Ne u potpunosti, ali može financirati izradu krunice. U ovom slučaju bi se vjerojatno primjenjivale krunice od kovine.
Nedostaje vam više zubijuProteza✅Da, za sve osigurane osobe. Dostupne: Akrilatna (za sve) i lijevana metalna proteza (samo za osiguranike iznad 18 godina)

Dakle, umjetni zubi preko HZZO-a su mogući u nekim, ali ne svim slučajevima.

2. Vađenja zuba preko HZZO

Na sreću, besplatno je i vađenje zuba preko HZZO-a, i to za sve osiguranike bez obzira na dob. Tu spada sve od vađenja mliječnih zubiju, jednokorijenskih i višekorjenskih zubiju pa sve do kompliciranog vađenja zubiju (uključuje vađenje zuba kod rizičnih bolesnika).
Osim vađenja zuba, za osiguranike je besplatno i vađenje fragmenata ili zaostalog korijena zuba te vađenje starih punjenja iz korjenskih kanala.

3. Uklanjanje plaka sa zuba preko HZZO

Plak je ljepljiva bijela naslaga koja nastaje konzumacijom hrane i pića. Ona se stvara svaki dan, a osim što je estetski nepoželjna, može biti i loša za zdravlje zubi. Naime, plak nas čini podložnijama zubnom kamencu, upali i bolesti zubnog mesa te propadanju cakline.

Srećom, njegovo uklanjanje također je pokriveno osnovnim zdravstvenim osiguranjem.

4. Manji brusni ispravci po zubu preko HZZO

HZZO također pokriva i manje brusne ispravke po zubu, u što spadaju postupci poput poliranja i izbjeljivanja zubiju.

5. Skidanje zubnog kamenca preko HZZO

Sustavno subgingivalno skidanje zubnog kamenca i poliranje korijena (po sekstantu – ručno) je također pokriveno osnovnim zdravstvenim osiguranjem, a štiti nas od bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa.

Gdje možete napraviti ove postupke preko HZZO-a? 

Potrebno je otići na Tražilicu ugovorenih postupaka HZZO-a. Tamo ćete odabrati postupak koji želite — npr. DP006 Totalna akrilatna zubna proteza – gornja — a možete (iako ne morate) odabrati i regionalni ured i naselje. Dostupna su ukupno 4 regionalna ureda:

  • RU Zagreb
  • RU Split
  • RU Osijek
  • RU Rijeka

Primjerice, odabirom RU Zagreb, dobivamo sljedeći popis ustanova u kojima možemo napraviti DP006 preko HZZO-a:

2 zablude o dopunskom zdravstvenom osiguranju i stomatološkim uslugama

Jedna od najčešćih zabluda je da ugovaranjem dopunskog osiguranja možete besplatno ‘srediti zube’. Takva polica dopunskog osiguranja – koja bi u potpunosti pokrivala troškove svih stomatoloških usluga – u Hrvatskoj nažalost ne postoji

Druga zabluda je da dopunsko zdravstveno osiguranje vrijedi kod svih privatnih stomatologa. Niti ovo nije točno; ono vrijedi samo kod stomatologa koji su HZZO ugovoreni partneri.

Pa, što pokriva polica pokriva polica dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Kao što samo ime kaže, dopunsko zdravstveno osiguranje je nadopuna obveznom zdravstvenom osiguranju. Ono pokriva dio troška zdravstvene zaštite koji ne pokriva obvezno ZO, a konkretno se radi o:

  • participaciji za liječničke preglede, 
  • troškovima boravka u bolnici i
  • izdavanju lijeka po receptu.

K tome, određene police dopunskog zdravstvenog osiguranja pokrivaju i B listu lijekova. B lista lijekova obuhvaća lijekove koje možete dobiti na knjižicu (iskaznicu obveznog zdravstvenog osiguranja), ali troškove istih ne pokriva u potpunosti HZZO.  

Ti lijekovi su često skuplji od onih na A listi, a među njima su uobičajeni lijekovi, poput raznih Voltarena i ibuprofena, specijalizirani lijekovi, dodaci prehrani, antidepresivi i još mnogo toga.

Za primjer, Generali dopunsko osiguranje pokriva do 200€ godišnjih troškova za lijekove s B liste.

I vi možete pregledati ponude raznih osiguravatelja za sebe koristeći naš besplatni kalkulator!

P. S. Cijene prikazane iznad neće nužno biti iste za vas jer ovise prvenstveno o vašoj dobi.

Ugovorite dopunsko zdravstveno osiguranje i dodatno smanjite troškove

Ugovaranjem dopunskog osiguranja možete dodatno smanjiti troškove stomatoloških i drugih zdravstenih usluga — pogotovo sada kad je najavljeno značajno poskupljenje iznosa participacija.

Na primjer, cijena dana bolničke zdravstvene zaštite skočit će s 13,29€ na 17,70€ — što je skoro 3 puta skuplje od jedne mjesečne premije za Uniqa osiguranje prikazano gore na slici! 

Uniqa mjesečna premija (primjer)Bolnička zdravstvena zaštita u 2024.
Cijena po danu~0.22€17.70€

Naposljetku, ne zaboravimo što zaista kupujete ugovaranjem dopunskog: miran san. Ako to zvuči kao nešto što želite, kontaktirajte naše Kompareovce i besplatno usporedite ponude gotovo svih osiguratelja u Hrvatskoj.

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi cijene svih dopunskih osiguranja