Odabir auta nekad i sad: Bitno da je iz Njemačke vs. bitno da ima internet

Prilikom kupovine novog automobila, mnogima je bitniji broj aplikacija koji ga krasi nego marka automobila. S druge strane, odabir auta nekad je ovisio isključivo o marki. Evo koji su kriteriji pri odabiru ostali isti, a koji su se promijenili.

odabir automobila

Nekada je vladala ogromna razlika između njemačkih vozila koja su bila pojam kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti, i svih drugih. Ljubav prema njemačkim markama i danas se zadržala, no više nikome ne pada na pamet s podsmijehom se odnositi prema japanskim i korejskim automobilima.

Odabir auta puno ovisi o gorivu

Iako nam i dalje nije potpuno svejedno hoćemo li kupiti novi VW, Kiu, Renaulta ili Mazdu, marka automobila više uopće nije na vrhu liste prioriteta prilikom odabira. S druge strane, pogonsko gorivo bilo je i ostalo bitno kod odabira automobila, ali i tu je došlo do velikih promjena.

Tko je radio veliku kilometražu, uzimao bi dizelaša, bez obzira na „traktorski” zvuk motora i povremene poteškoće s paljenjem tijekom zime. Za gradsku vožnju uzimali bi se benzinci, a o automobilima na plin razmišljali su tek rijetki. Naime, plin se prije mogao točiti samo u najvećim hrvatskim gradovima dok su stanovnici manjih mjesta bili osuđeni na plinske boce i pretakanje u vlastitom aranžmanu. Danas je u to poprilično teško povjerovati.

Nekad auti na plin, danas električni

Infrastruktura i visoke cijene baterija danas su glavna prepreka za veći proboj električnih automobila na tržište, ali i to bi se moglo uskoro promijeniti. Jednako kao i nekada s plinom, za vozila na električni pogon nedostaju punionice.

Kada je riječ o dodatnoj opremi, u odnosu na današnju se čini kao da prije nije ni postojala. Sve je završavalo na klima uređaju, radio aparatu, krovnom prozoru, kožnim sjedalima i kvalitetnijim zvučnicima. Danas i najslabije opremljeni automobili imaju brojne sigurnosne sustave, a paketi opreme nikada nisu bili šarolikiji.

Dodatna oprema danas je i pametna

Zračni jastuci, servo upravljač i ABS dio su standardne opreme, a u posljednje vrijeme sve je više pametnih uređaja koji će naglo zakočiti primijete li da vam se približava pješak ili vam prijeti sudar. Sva ta silna tehnologija prethodnica je autonomnoj vožnji koja se danas više uopće ne doima kao znanstvena fantastika.

Velika promjena dogodila se i u namjeni automobila. Dok smo prije imali gradske modele i limuzine, kao i karavanske izvedbe, danas nam je na raspolaganju mnogo više kategorija. Od minijaturnih Smartova sve do obiteljskih mini-kombija sa sedam sjedala koji mogu poslužiti i kao dostavna vozila.

Infotainment važniji od snage motora

Naime, njemačka tvrtka Bitkom je provela veliko istraživanje o prioritetima kupaca automobila i došla do zanimljivih zaključaka glede odabira automobila.

Čak 91 posto ispitanika, naime, prilikom novog automobila raspitivalo se o digitalnim servisima, infotainmentu, internetu i dostupnim aplikacijama.

Jednak postotak ispitanika raspitivao se o potrošnji goriva. Slijedili su udobnost (88 posto), tip pogona (84 posto), sustavi pomoći u vožnji (80 posto) te dizajn (79 posto). Detalji poput snage motora ili marke vozila novim kupcima više nisu važni, pokazalo je istraživanje.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber