NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Astronomske kazne za neregistrirana vozila – saznajte koliko iznose

Trebate li riskirati i ne registrirati staro vozilo? Ili razmišljate jednostavno nastaviti voziti jer nećete stići obaviti registraciju na vrijeme? Savjetujemo da razmislite o drugim mogućnostima.

Kazna za neregistrirano vozilo je velika, a upravljanje i vlasništvo nad istim može sa sobom povući i druge astronomske troškove. Donosimo koliko oni mogu iznositi, ali i što učiniti kako biste ih izbjegli.

Mehaničar popravlja automobil

Kolika je kazna za neregistrirano vozilo u Hrvatskoj?

Kazna za upravljanje vozilom koje nije registrirano ili kojem je istekla valjanost prometne dozvole može iznositi do 260€ (~1,883.63 HRK). Međutim, vozači/vlasnici neregistriranih vozila mogu se suočiti i s drugim velikim troškovima, ovisno o situaciji.

Naime, neregistrirana vozila su najčešće i neosigurana, a za nesklapanje ugovora o osiguranju također je propisana zasebna kazna. Ona može iznositi od 660€ do čak 6,630€ (od ~4,972.77 HRK do ~49,953.74 HRK).
K tome, ako vozač neregistriranog ili neosiguranog vozila prouzroči štetni događaj (prometnu nesreću ili nezgodu), morat će sam pokriti i cjelokupno isplaćeni iznos štete. Za to odgovara cijelom svojom imovinom i upravo se tu skriva mogućnost najvećeg financijskog gubitka.

Svi novčani troškovi koje možete očekivati za neregistraciju vozila

🧐 Primjer izračuna konačnog iznosa kazni

Zbrojimo li iznose kazni za neregistriranje vozila i najmanje kazne za nesklapanje ugovora o osiguranju, dolazimo do iznosa od 920€. 

Kazna za upravljanje neregistriranim vozilom: 260€ (može biti i manja)
+ Najmanja kazna za nesklapanje ugovora o osiguranju: 660€
___________________________________________________

Konačan iznos: 920€ (~6,931.74 HRK)

Ako umjesto najmanje pribrojimo najveću propisanu kaznu za nesklapanje ugovora o osiguranju, konačan iznos se značajno povećava:

Kazna za upravljanje neregistriranim vozilom: 260€ (može biti i manja)
+ Najveća kazna za nesklapanje ugovora o osiguranju: 6,630€
___________________________________________________

Konačan iznos: 6,890€ (~51,912.71 HRK)

Naravno, tome nismo pribrojili eventualne troškove štete na vašem ili tuđem vozilu, kao i nematerijalne štete koje eventualno nanesete sudionicima u prometnoj nesreći.

Što vas čeka ako neregistriranim vozilom prouzročite prometnu nesreću?

Ako neregistriranim vozilom prouzročite prometnu nesreću, procedura izgleda ovako:

  1. Oštećena osoba će podnijeti odštetni zahtjev Hrvatskom uredu za osiguranje (HUO). 
  2. HUO će joj isplatiti odgovarajuće iznose naknade štete. 
  3. HUO od vas zatim može potraživati naknadu cjelokupno isplaćenog iznosa štete uvećanog za eventualne troškove te kamate od vlasnika, odnosno vozača neosiguranog vozila.

Prema HUO-ovim stranicama, iznosi štete mogu zaista biti astronomski. Navode dva zanimljiva primjera iz stvarnog života:

  • U jednom vozač mora sam snositi ukupno 89,000€ troškova kako bi nadoknadio štetu na vlastitom vozilu, na drugom oštećenom vozilu te štetu zbog pretrpljenih teških ozljeda dviju osoba iz drugog vozila.

U drugom primjeru je vozač prouzrokovao nesreću u kojoj je njegov suputnik poginuo. Ukupan iznos troškova koje mora sam snositi prelazi 130,000€.

⚠️ Vožnja u neregistriranom vozilu nije problematična samo za vlasnika i vozača, već i suputnike. Suputnici koji dragovoljno uđu u neregistrirano vozilo bez istaknutih registarskih oznaka tako neće imati pravo na naknadu štete od osiguranja u slučaju prometne nesreće. Pritom osiguratelj ipak mora dokazati da su suputnici bili upoznati s tim okolnostima.
Podsjetnik: za nesreću skrivljenu neregistriranim/neosiguranim vozilom odgovarate svom svojom imovinom

Kako izbjeći kazne?

Sad kad smo se, nadamo se, uvjerili da je bolje ne riskirati kazne i troškove odštete, pogledajmo kako možete izbjeći jedno i drugo:

  • Prije upotrebe motornog vozila, obavezno sklopite ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti.
  • Na vrijeme obnavljajte ugovor sve dok je motorno vozilo u prometu.
  • Ako vozilo ne namjeravate upotrebljavati, odjavite ga i vratite registarske pločice nadležnoj policijskoj upravi. 

Ako je potrebno, uzmite probne tablice za neregistrirano vozilo. Pokusne ili probne tablice možete, između ostalog, dobiti za vozila koja se kreću od mjesta u kojem su preuzeta do mjesta u kojem će biti registrirana te za obavljanje tehničkog pregleda. Izdaju se na maksimalan rok od 15 dana, odnosno rok od 3 dana za obavljanje tehničkog pregleda. Moguće ih je dobiti samo uz potvrdu o sklopljenom ugovoru osiguranja od automobilske odgovornosti.

Što ako vas uhvati policija?

Policija inače provodi nadzor nad kretanjem neregistriranih i neosiguranih vozila u Hrvatskoj. Ako vas “uhvati” u vožnji takvog vozila, policija može: 

  • Izdati obvezni prekršajni nalog protiv vlasnika vozila: Ako nije produžio važenje prometne dozvole nakon isteka roka od 15 dana, a niti odjavio svoje vozilo i vratio registarske pločice
  • Odjaviti vozilo bez prometne dozvole, knjižice vozila i registarskih pločica: Ako je prometna dozvola prestala važiti prije više od jedne godine.

Osim toga, podsjećamo da društvo za osiguranje također može utvrditi da je vlasniku vozila isteklo osigurateljno pokriće. Ako to i utvrdi, zakonski ima obvezu o tome obavijestiti nadležno tijelo unutarnjih poslova u roku od 15 dana. 

Dakle, nemojte misliti da će neregistrirano vozilo ostati tajna.

Nema ‘počeka’ za neregistrirane

Zabluda je i da će vam policija „oprostiti” ako upravljate neregistriranim vozilom, a registracija vam je istekla prije manje od 15 dana. Ta informacija je netočna – policija će vas kazniti ako vam je registracija istekla, pa makar i prije jednog dana.

Mit o “15 dana oprosta” vjerojatno potječe iz pravila o tehničkom pregledu. Naime, ako se na tehničkom pregledu utvrdi da vaše vozilo ima određene nedostatke koje ne možete otkloniti odmah u stanici, tad imate rok od 15 dana da to učinite. Međutim, niti u tom periodu ne smijete upravljati vozilom ukoliko je ono neregistrirano!

Doznajte što napraviti ako niste stigli obaviti tehnički pregled na vrijeme.

Koliko vrijedi 5 minuta?

Savjet: Upisivanje datuma registracije, tehničkog pregleda i isteka police auto osiguranja na pravi kalendar ili onaj u mobitelu uzet će vam 5 minuta vremena. Promatrano u financijskom kontekstu, tih 5 minuta vam može uštedjeti 920€ do 6,890€, ako ne i mnogo više.

A kad osigurate automobil putem Kompare servisa, možete biti sigurni da ćemo vas na vrijeme podsjetiti na istek vašeg osiguranja!

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi ponude osiguranja vozila