Za neosiguran automobil kazna i do 15 tisuća kuna

Znate li kada vam je istek police osiguranja od automobilske odgovornosti? Ako ne znate ili niste sigurni, provjerite jer kazne za neosigurano vozilo mogu biti strašne.

Za saobraćajku do 50.000 kn kazne

Kazna za vožnju neosiguranog vozila, naime, iznosi od 5 do 15 tisuća kuna, što nije nimalo bezazlen iznos. S obzirom na to da istekla polica osiguranja obično „dolazi u paketu” s istekom registracije, odnosno tehnički neispravnim vozilom, kazne su još veće.

No, čak i spomenute vrtoglave cifre ispadaju smiješne ako neosiguranim vozilom skrivite prometnu nesreću.

Tada kazne mogu dosegnuti čak i 50 tisuća kuna, a u spomenuti iznos nije uračunata odšteta.

Neograničena odgovornost

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), tijekom 2014. godine 415 oštećenih osoba podnijelo je zahtjev za naknadu štete koju su učinili vozači neosiguranih vozila. Oštećenicima je isplaćeno 13,4 milijuna kuna, odnosno prosječno 32 tisuće kuna po zahtjevu.

Vozač neosiguranog vozila za nastalu štetu odgovara neograničeno, cjelokupnom svojom imovinom.

U slučaju teže prometne nesreće, dakle, može ostati bez svega.

Nema ‘počeka’ za neregistrirane

Zabluda je i da će vam policija „oprostiti” ako upravljate neregistriranim vozilom, a registracija vam je istekla prije manje od 15 dana. Ta informacija je netočna – policija će vas kazniti s dvije tisuće kuna ako vam je registracija istekla, pa makar i samo jedan dan.

Kaznu ćete platiti ako vam je prometna dozvola istekla za više od 15 dana.

15 dana za otklanjanje većeg nedostatka

Rok od 15 dana vrijedit će vam ako vam je na tehničkom pregledu uočen takozvani „veći nedostatak”.

Po novom pravilniku iz travnja ove godine, podsjetimo, nedostaci se dijele u tri kategorije: manji, veći i opasni. Ako imate manji nedostatak, proći ćete tehnički pregled, ali ga svejedno morate otkloniti.

Ako imate veći nedostatak, dobit ćete rok od 15 dana da ga otklonite, a nećete morati plaćati novi tehnički pregled (iznimka je EKO test čije će vas ponavljanje koštati 50 posto cijene tehničkog pregleda).

Kasnite na tehnički pregled? Evo što napraviti. 

Koliko vrijedi 5 minuta?

Savjet: Upisivanje datuma registracije, tehničkog pregleda i isteka police auto-osiguranja na pravi ili kalendar u mobitelu uzet će vam 5 minuta vremena. Zaboravite li registrirati automobil ili uplatiti policu osiguranja, prijete vam visoke kazne.

Promatrano na financijski način, tih 5 minuta može vam uštedjeti 5 do 15 tisuća kuna, ako ne i mnogo više.

A kad osigurate automobil putem kompare servisa, možete biti sigurni da ćemo vas na vrijeme podsjetiti na istek vašeg osiguranja.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber