Koliko memorije na mobitelu vam je zaista potrebno

Svaka nova generacija mobitela dolazi s poboljšanim karakteristikama. Memorija na mobitelu svakako je jedna od karakteristika koja najviše zanima korisnike.

memorija na mobitelu

Kada kupujete mobitel, svakako obratite pažnju na količinu gigabajta radne memorije, RAM-a i slično. Naime, za razliku od ROM-a, stalne memorije koja ostaje pohranjena i kada se mobitel ugasi, RAM memorija koristi se za trenutačne procese. To znači za surfanje internetom, aktivnost na društvenim mrežama i slično. Evo koliko vam je iste te memorije na mobitelu potrebno.

Memorija na mobitelu diktira brzinu surfanja

Proizvođači mobitela rado povećavaju kapacitet RAM-a jer je riječ o relativno malom trošku. Za njih je mali trošak, a na papiru, odnosno računu, cifre automatski skaču jer kapacitet RAM-a poboljšava karakteristike mobitela, a time i njegovu cijenu.

Kad vam mobitel zastajkuje i muči se s, recimo, otvaranjem novih prozora tijekom surfanja internetom, najčešće je riječ o starijem modelu koji nema dovoljno RAM-a. Međutim, ako je memorija na vašem mobitelu mala, nemojte odustajati od mobitela. Uvijek postoje kreativni načini kako možete oživjeti svoj stari mobilni uređaj.

Sretno s aplikacijama ako je memorija na mobitelu mala

Više gigabajta RAM-a obično znači i veću cijenu mobitela pa je dobro znati koliko vam je memorije ustvari potrebno. Kako bismo najbolje opisali čemu služi RAM, poslužit ćemo se primjerom iz realnog života.

Zamislite da vam u trenutku dok igrate svoju omiljenu video-igru zazvoni telefon. Ako vam mobitel ne raspolaže s dovoljno memorije, napredak u igri bit će izbrisan istog trenutka kada se javite jer napredak neće imati gdje biti pohranjen. Također, što je manje memorije, to ćete manje aplikacija moći imati otvoreno istovremeno.

S druge strane, operativni sustavi mobitela dizajnirani su tako da se većina aplikacija, jednom kada ih prestanete koristiti, automatski gase.

Mala memorija na mobitelu? Nema ni surfanja

U praksi, mobiteli s dna cjenovne ljestvice kreću s 2 GB RAM memorije. Ta bi vam količina memorije mogla biti nedostatna ako koristite društvene mreže poput Facebooka ili Instagrama. Naime, te se aplikacije ne gase kada ih ne koristite.

Minimum za dobar mobitel su 4 GB RAM-a

Kao minimum, stručnjaci preporučuju modele s 4 GB RAM-a. To bi vam trebalo omogućiti normalno surfanje, igranje, fotografiranje i snimanje video zapisa, ali i ugodan boravak na društvenim mrežama. Međutim, ako ste napredni korisnik, trebali biste razmisliti o još jačim modelima.

Kompare_HAKOM_izmjene

6 giga RAM-a je optimum

Kada su se prvi puta pojavili mobiteli sa 6 GB RAM-a, vrlo brzo našli su se na meti kritičara. Ta silna količina memorije smatrala se marketinškim trikom jer navodno nije imala svrhu. Ista ta količina memorije danas je standard u višoj klasi mobitela i preporučuje se korisnicima koji često koriste mobitele, odnosno onima koji koriste napredne funkcije mobitela. Ako obrađujete fotografije i video zapise ili obavljate više poslova istovremeno, trebat će vam što više RAM-a.

Možda ulažete u budućnost?

Danas na tržištu postoje i modeli s 8, pa čak i s 12 GB RAM-a. Ako se pak odlučite na kupnju takvih modela, vjerojatno ulažete u budućnost s obzirom na to da je danas zbilja teško iskoristiti svu tu dodatnu memoriju.

Treba gledati i šire od memorije

Treba reći da memorija predstavlja tek dio veće slagalice koja rezultira brzim, sporim ili neuspješnim izvršenjem zadataka. Primjerice, iPhone uređaji imaju tradicionalno brže procesore i kvalitetniji operativni sustav. Zbog toga se može dogoditi da iPhone mobiteli brže ponovno uključe aplikaciju nego što će to učiniti Android mobilni uređaji.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber