Koji se auti najviše kradu?

Auti se kradu iz razno raznih razloga: preprodaja, korištenje ukradenog vozila za kriminalne aktivnosti, uzimanje dijelova i drugo. Od pomno planiranih akcija i praćenja navika vlasnika vozila koje se želi ukrasti, do slučajno izabrane mete za pojedini zločin, nitko nije imun na ovakve scenarije te se možda baš vaš automobil nađe na meti kriminalaca.

Koji se auti najviše kradu?

2013. godine u Hrvatskoj je ukradeno 498 osobnih automobila, a nađeno 391 prethodno otuđenih. Statistički podatci MUP-a o starosti ukradenih automobila govore da je ukradeno samo 15 auta starosti do 2 godine, 47 između tri i pet godina te 436 starijih od pet godina.

Noviji automobili rjeđe se kradu od starijih zbog naprednijih sustava zaštite, poput blokade pokretanja motora, a u većini slučajeva lopovi imaju narudžbu za određeni tip automobila. Ukoliko je ukradeno vozilo novije, veća je vjerojatnost da iza toga stoji organiziranija grupa.

Elektronsku zaštitu protiv krađe posjeduju skoro sva novija vozila te ih je gotovo nemoguće ukrasti bez odgovarajućih specijalno izrađenih elektronskih naprava kojima se priključuju na određene servisne ili druge konektore u vozilu, a moguće je uz zamjenu čitavog elektronskog sklopa ili centralne jedinice vozila startati motor bez odgovarajućeg ključa. Te elektronske naprave mogu biti izrađene ili preinačene iz postojećih servisnih uređaja ili programa.

Osim parkiranja na sigurnim, osvjetljenim i/ili privatnim lokacijama, možete se dodatno osigurati ugovaranjem police auto obveznog i kasko osiguranja na kompare.hr koja pokriva slučaj krađe automobila.

Ovo se ne odnosi na fizički ulazak u automobil, već i na pokretanje automobila. Mehaničkim putem s ruskim ključem je moguće provaliti vrata i ući u vozilo gdje je provalniku na raspolaganju sva imovina ostavljena unutar vozila. Za otuđenje takvog vozila sustav se mora hakirati, a oprema i podatci za krađu moraju biti sofisticirani i prilagođeni određenom modelu vozila.

Sve više novijih automobila koristi umjesto klasičnog kontakt ključa tipku za pokretanje motora što je svakako praktičnije rješenje, ali i lakši plijen za lopove. Ukoliko uspiju dekodirati kod za ulazak u vozilo, mogu ga i lakše pokrenuti. Kako bi se pokrenuo, nije više potrebna mehanička sila, već računalni programi i alati. Treba poslati odgovarajući signal glavnom računalu vozila kako bi se odblokirali sustavi zaštite od krađe.

Što kaže statistika ukradenih vozila? Za krađu novog automobila potrebno je i znanje i skuplji alati te je zbog toga oko 87% ukradenih auta starije od 5 godina, a većina se krađe mehaničkim putem, odnosno ruskim ključem.

Od 498 ukradenih, koji automobili su se najviše krali 2013. po markama?

 • Volkswagen 155
 • Fiat, Lancia, Alfa Romeo 84
 • Renault, Peugeot, Citroën 52
 • Opel 36
 • Audi 20
 • Ford 19
 • Mercedes 15
 • BMW 13
 • Porsche 1
 • terenska vozila (svih marki) 5
 • ostalo 98

[bctt tweet=”Od 498 ukradenih automobila 2013. godine, 155 ih je bilo marke Volkswagen!”]

Osim parkiranja na sigurnim, osvjetljenim i/ili privatnim lokacijama, možete se dodatno osigurati ugovaranjem police auto obveznog i kasko osiguranja na kompare.hr koja pokriva slučaj krađe automobila.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber