Koji se auti najviše kradu?

Auti se kradu iz razno raznih razloga: preprodaja, korištenje ukradenog vozila za kriminalne aktivnosti, uzimanje dijelova i drugo. Od pomno planiranih akcija i praćenja navika vlasnika vozila koje se želi ukrasti, do slučajno izabrane mete za pojedini zločin, nitko nije imun na ovakve scenarije te se možda baš vaš automobil nađe na meti kriminalaca.

Koji se auti najviše kradu?

2013. godine u Hrvatskoj je ukradeno 498 osobnih automobila, a nađeno 391 prethodno otuđenih. Statistički podatci MUP-a o starosti ukradenih automobila govore da je ukradeno samo 15 auta starosti do 2 godine, 47 između tri i pet godina te 436 starijih od pet godina.

Noviji automobili rjeđe se kradu od starijih zbog naprednijih sustava zaštite, poput blokade pokretanja motora, a u većini slučajeva lopovi imaju narudžbu za određeni tip automobila. Ukoliko je ukradeno vozilo novije, veća je vjerojatnost da iza toga stoji organiziranija grupa.

Elektronsku zaštitu protiv krađe posjeduju skoro sva novija vozila te ih je gotovo nemoguće ukrasti bez odgovarajućih specijalno izrađenih elektronskih naprava kojima se priključuju na određene servisne ili druge konektore u vozilu, a moguće je uz zamjenu čitavog elektronskog sklopa ili centralne jedinice vozila startati motor bez odgovarajućeg ključa. Te elektronske naprave mogu biti izrađene ili preinačene iz postojećih servisnih uređaja ili programa.

Osim parkiranja na sigurnim, osvjetljenim i/ili privatnim lokacijama, možete se dodatno osigurati ugovaranjem police auto obveznog i kasko osiguranja na kompare.hr koja pokriva slučaj krađe automobila.

Ovo se ne odnosi na fizički ulazak u automobil, već i na pokretanje automobila. Mehaničkim putem s ruskim ključem je moguće provaliti vrata i ući u vozilo gdje je provalniku na raspolaganju sva imovina ostavljena unutar vozila. Za otuđenje takvog vozila sustav se mora hakirati, a oprema i podatci za krađu moraju biti sofisticirani i prilagođeni određenom modelu vozila.

Sve više novijih automobila koristi umjesto klasičnog kontakt ključa tipku za pokretanje motora što je svakako praktičnije rješenje, ali i lakši plijen za lopove. Ukoliko uspiju dekodirati kod za ulazak u vozilo, mogu ga i lakše pokrenuti. Kako bi se pokrenuo, nije više potrebna mehanička sila, već računalni programi i alati. Treba poslati odgovarajući signal glavnom računalu vozila kako bi se odblokirali sustavi zaštite od krađe.

Što kaže statistika ukradenih vozila? Za krađu novog automobila potrebno je i znanje i skuplji alati te je zbog toga oko 87% ukradenih auta starije od 5 godina, a većina se krađe mehaničkim putem, odnosno ruskim ključem.

Od 498 ukradenih, koji automobili su se najviše krali 2013. po markama?

 • Volkswagen 155
 • Fiat, Lancia, Alfa Romeo 84
 • Renault, Peugeot, Citroën 52
 • Opel 36
 • Audi 20
 • Ford 19
 • Mercedes 15
 • BMW 13
 • Porsche 1
 • terenska vozila (svih marki) 5
 • ostalo 98

[bctt tweet=”Od 498 ukradenih automobila 2013. godine, 155 ih je bilo marke Volkswagen!”]

Osim parkiranja na sigurnim, osvjetljenim i/ili privatnim lokacijama, možete se dodatno osigurati ugovaranjem police auto obveznog i kasko osiguranja na kompare.hr koja pokriva slučaj krađe automobila.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber