Kako odabrati optimalan internetski paket za gamere

Pripadate li sve brojnijoj zajednici online gamera u Hrvatskoj, zanimat će vas kako odabrati internetski paket za igranje s osmijehom, a ne u suzama.

internet-za-gamere

Koliko što troši

Iako online gaming ne troši toliko podataka kao streaming servisi poput Netflixa i HBO-a, ne treba zaboraviti da se igrice (najčešće) trebaju downloadati, a sve su veće i veće. Primjera radi, Fortnite troši oko 100 MB po satu, Counter-Strike: Global Offensive do 300 MB a World of Warcraft oko 40 MB. U odnosu na Netflixov Ultra HD 4K streaming koji zna “pojesti” i do 7 GB po satu, igrice su ipak neusporedivo skromnije.

Na YouTube po rješenje, na Twitch po slavu

No, igrice ćete najčešće i kupovati online, a tu možete računati na desetke gigabajta prometa. Koristite li online servise poput Steama, situacija je nešto povoljnija. No, paketi s neograničenim prometom praktički se nameću ne kao najbolji, već kao jedini izbor. Gaming, vrijedi napomenuti, ne isključuje streaming – ako negdje zapnete, potražit ćete rješenje na YouTubeu, a ako ste vrhunski gamer, pohvalit ćete se na Twitchu, najpopularnijem servisu za streaming igara.

Koliko brzo ide

Dok svijetom ne zavlada 5G internet, a to bi moglo biti brže nego što očekujemo, kao prvi izbor nameće se optika s downloadom od 500 Mbps. Promet je neograničen, a dodatna prednost je i nizak ping. Niži ping znači bolji odaziv, a samim tim i bolje iskustvo online igranja.

Nedostupna optika

Najveća mana optičkog interneta krije se u njegovoj dostupnosti. Izgradnja optičke mreže financijski je dosta zahtjevna.  Operateri je grade tamo gdje je najveća koncentracija potencijalnih korisnika, a to su urbana područja. Živite li na selu, u manjem gradu ili rjeđe naseljenom dijelu grada, sva je prilika da vam optika nije dostupna, a pitanje je i hoće li biti.

Može i na ADSL

Sljedeća opcija je ADSL. Iako nije niti brz niti stabilan kao optika, još uvijek će poslužiti. Za online gaming potrebno je najmanje 3 Mbps u downloadu, 1 Mbps u uploadu i ping niži od 150 milisekundi. Podaci su to koji se odnose na jednog igrača. Ako vam je u kućanstvu nekoliko gamera, potrebno ih je pomnožiti. Trojica gamera, dakle, trebat će minimalno 9 Mbps u downloadu. To je još uvijek nezahtjevno.

Kako provjeriti ping

Naime, ADSL nudi maksimalnih 50 Mbps, iako u praksi uvijek treba gledati koja je minimalna garantirana brzina. Brzinu i ping možete provjeriti online, primjerice ovdje.

4G za mobilni gaming

Online gaming moguće je i putem mobilnog interneta, ali samo na području pokrivenom 4G signalom. Usto, s obzirom na to da mobilni internetski paketi najčešće nisu neograničeni, proučite postoje li dnevni/mjesečni limiti. Nakon njih se smanjuje brzina ili morate poslati poruku da bi vam se vratila. Vrijedi napomenuti i da je mobilni internet ipak manje stabilan od fiksnog, pa su moguća i pucanja veze.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber