Kako odabrati optimalan internetski paket za gamere

Pripadate li sve brojnijoj zajednici online gamera u Hrvatskoj, zanimat će vas kako odabrati internetski paket za igranje s osmijehom, a ne u suzama.

internet-za-gamere

Koliko što troši

Iako online gaming ne troši toliko podataka kao streaming servisi poput Netflixa i HBO-a, ne treba zaboraviti da se igrice (najčešće) trebaju downloadati, a sve su veće i veće. Primjera radi, Fortnite troši oko 100 MB po satu, Counter-Strike: Global Offensive do 300 MB a World of Warcraft oko 40 MB. U odnosu na Netflixov Ultra HD 4K streaming koji zna “pojesti” i do 7 GB po satu, igrice su ipak neusporedivo skromnije.

Na YouTube po rješenje, na Twitch po slavu

No, igrice ćete najčešće i kupovati online, a tu možete računati na desetke gigabajta prometa. Koristite li online servise poput Steama, situacija je nešto povoljnija. No, paketi s neograničenim prometom praktički se nameću ne kao najbolji, već kao jedini izbor. Gaming, vrijedi napomenuti, ne isključuje streaming – ako negdje zapnete, potražit ćete rješenje na YouTubeu, a ako ste vrhunski gamer, pohvalit ćete se na Twitchu, najpopularnijem servisu za streaming igara.

Koliko brzo ide

Dok svijetom ne zavlada 5G internet, a to bi moglo biti brže nego što očekujemo, kao prvi izbor nameće se optika s downloadom od 500 Mbps. Promet je neograničen, a dodatna prednost je i nizak ping. Niži ping znači bolji odaziv, a samim tim i bolje iskustvo online igranja.

Nedostupna optika

Najveća mana optičkog interneta krije se u njegovoj dostupnosti. Izgradnja optičke mreže financijski je dosta zahtjevna.  Operateri je grade tamo gdje je najveća koncentracija potencijalnih korisnika, a to su urbana područja. Živite li na selu, u manjem gradu ili rjeđe naseljenom dijelu grada, sva je prilika da vam optika nije dostupna, a pitanje je i hoće li biti.

Može i na ADSL

Sljedeća opcija je ADSL. Iako nije niti brz niti stabilan kao optika, još uvijek će poslužiti. Za online gaming potrebno je najmanje 3 Mbps u downloadu, 1 Mbps u uploadu i ping niži od 150 milisekundi. Podaci su to koji se odnose na jednog igrača. Ako vam je u kućanstvu nekoliko gamera, potrebno ih je pomnožiti. Trojica gamera, dakle, trebat će minimalno 9 Mbps u downloadu. To je još uvijek nezahtjevno.

Kako provjeriti ping

Naime, ADSL nudi maksimalnih 50 Mbps, iako u praksi uvijek treba gledati koja je minimalna garantirana brzina. Brzinu i ping možete provjeriti online, primjerice ovdje.

4G za mobilni gaming

Online gaming moguće je i putem mobilnog interneta, ali samo na području pokrivenom 4G signalom. Usto, s obzirom na to da mobilni internetski paketi najčešće nisu neograničeni, proučite postoje li dnevni/mjesečni limiti. Nakon njih se smanjuje brzina ili morate poslati poruku da bi vam se vratila. Vrijedi napomenuti i da je mobilni internet ipak manje stabilan od fiksnog, pa su moguća i pucanja veze.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber