NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Još nemate dopunsko osiguranje? Brzo ga ugovorite!

Doktor osigurava obitelj

Što je dopunsko zdravstveno osiguranje?

Dopunsko zdravstveno osiguranje vrsta je dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Zapravo, to je dopuna obveznog zdravstvenog osiguranja.

Ono pokriva troškove svih vrsta doplata u obveznom zdravstvenom osiguranju, a sve punoljetne osobe mogu same odabrati osiguratelja kod kojeg će ugovoriti dopunsko zdravstveno osiguranje ili pri HZZO.

Osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje prilikom korištenja usluge zdravstvene zaštite (posjet liječničkoj ordinaciji) moraju platiti 0,30% proračunske osnovice, odnosno 10 kuna za svaki pregled, što se naziva i trošak participacije. Da biste izbjegli te i druge troškove, ugovorite na vrijeme dopunsko zdravstveno osiguranje po vašoj mjeri.

Moram li imati dopunsko osiguranje?

Obzirom da predstavlja vrstu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, svatko za sebe odabire hoće li i kakvu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja ugovoriti.

Važno je znati da s dopunskim zdravstvenim osiguranjem pokrivate

  • troškove liječničkih pregleda,
  • troškove lijekova u ljekarni s A i B liste,
  • ortopedska pomagala,
  • boravak u bolnici i drugo.

Ako vam ikada zatreba nešto od navedenog, a vrlo vjerojatno hoće, bez dopunskog osiguranja troškove participacije podmirujete sami.

Treba li mi dopunsko osiguranje ako ne idem često doktoru?

Najčešća pomisao kod ljudi bez dopunskog zdravstvenog osiguranja jest da je dopunsko osiguranje samo za starije ljude koji često idu doktoru. Svi mi, prije ili kasnije, posjećujemo liječnika opće prakse, stomatologa, ginekologa ili u ljekarni trebamo neki lijek.

Za svaku od tih usluga plaća se participacija ako nemate dopunsko osiguranje, a ona može predstavljati značajan financijski izdatak.

Na ulasku u bolnicu očekuje vas pitanje: ,,Imate li dopunsko?’’

Ako, kojim slučajem, morate u bolnicu, pri samom ulasku će vas upitati imate li dopunsko zdravstveno osiguranje.

Ako je vaš odgovor na to pitanje negativan, u slučaju bolničkog liječenja morat ćete sami podmiriti dio troškova liječenja koji nije obuhvaćen obveznim zdravstvenim osiguranjem, a iznos participacije tada može dosegnuti i do nekoliko tisuća kuna.

Što je B lista lijekova?

Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva i B-listu lijekova koje kupujete preko liječničkog recepta. Dopunska ili B-ista lijekova obuhvaća lijekove višeg cjenovnog razreda u odnosu na osnovnu A-listu, a u pravilu su na njoj originalni, ne generički lijekovi.

Lista sadržava i lijekove poput Sumameda, Voltarena i Klavocina, kao i većinu lijekova za tlak, kontracepciju itd.

Ako imam dopunsko osiguranje, dodatno mi ne treba?

Dopunskom i dodatnom zdravstvenom osiguranju zajedničko je samo to što spadaju pod dobrovoljna osiguranja. Svaka sličnost tu prestaje, jer se njihove namjene potpuno razlikuju. Dopunsko osiguranje pokriva dio troškova iznad limita obaveznog zdravstvenog osiguranja, a dodatno osiguranje predstavlja viši standard zdravstvene zaštite i veći opseg prava osiguranika nego što je u sustavu obveznog zdravstvenog osiguranja.

Stoga je najbolje da za kompletnu uslugu odaberete i jedno i drugo, kako biste bili sigurni da nećete plaćati visoke troškove lijekova i liječenja u slučaju nezgode ili bolesti.

Dodatnim zdravstvenim osiguranjem možete zaštititi sebe i svoje bližnje, te iskoristiti mogućnosti popusta na pakete zdravstvenih usluga ugovaranjem preventivnih pretraga i kurativne medicinske zaštite.

Sjećate li se poslovice: „Bolje spriječiti nego liječiti!“? Ugovorite dobrovoljno zdravstveno osiguranje na vrijeme i vodite brigu o svom zdravlju kako biste spremni dočekali privatne i poslovne izazove koje život nosi!

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi cijene svih dopunskih osiguranja