NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Bežični internet: Kako provjeriti (i pojačati) Wi-Fi signal

Kada vam otvaranje omiljene stranice traje čitavu vječnost, a video zapis s YouTubea uopće se ne želi pokrenuti, uzročnik je najčešće spora ili nikakva internetska veza.

router

Ako se na internet spajate preko routera, a na router preko Wi-Fi veze, postoje trikovi uz koje možete brzo i jednostavno poboljšati, odnosno ubrzati vezu.

Brzo i bezbolno mjerenje brzine

Prvo morate doznati je li vam veza uistinu spora. Postoji niz stranica na kojima možete izmjeriti brzinu kojom se spajate na net, a mi radi jednostavnosti i brzine očitavanja preporučamo www.fast.com. Ako je brzina koju dobijete bitno niža od one koju imate po ugovoru ili ako vam veza stalno puca, a iz nekog razloga ne želite ili ne možete kontaktirati tehničku službu, pokušajte neki od sljedećih koraka.

Resetiranje kao univerzalni lijek

Znate li kako informatičar popravlja automobil? Izađe iz njega, pa ponovno uđe. Kad god vam se komad elektronike počne čudno ponašati, isključite ga, ostavite desetak sekundi pa ga ponovno uključite. Najobičnije resetiranje moglo bi riješiti vaš problem. Možete ga napraviti preko IP adrese (najčešće je to 192.168.1.1) ili fizički, pritiskom na reset tipku. Naravno, ako ćete router resetirati jednom dnevno ili jednom u tjedan dana, ne oklijevajte javiti se operateru. Ili ga promijeniti, ako se problem nastavi.

Položaj routera

Router je najbolje zamisliti kao planinara željnog pažnje. Najbolje ga je smjestiti na sredinu sobe, na što višu poziciju i ne zaklanjati ga. Na toj poziciji signal će ići najdalje. Usto, pripazite imate li u blizini uređaje-odašiljače koji bi mogli ometati signal routera.

Nadogradite firmware

Ako vam router nije zaključan, a znate doći do administrativnog sučelja, preporučamo nadogradnju firmwarea. Prije je to bila znanost, a danas je obično dovoljno kliknuti na link za automatsku nadogradnju. Tijekom procesa najvažnije je da ne isključujete uređaj jer bi vam se mogao zamrznuti. Novije verzije firmwarea, čak i kada ne donose nove opcije, znaju osigurati stabilniju vezu.

Promijenite kanal/frekvenciju

Wi-Fi signal može se odašiljati na 2.4 GHz ili 5 GHz. Potonja nudi veće brzine prijenosa, ali i manji doseg. Novijeg je datuma, pa je još uvijek manje zagušena. Pogotovo zato što mnogi drugi uređaji, poput starih bežičnih telefona, garažnih vrata ili baby monitora koriste frekvencijski pojas od 2.4 GHz. Usto, router će vam automatski odabrati kanal kojim će odašiljati signal, no možete ga i odabrati ručno. Postoje programi poput WiFi analyzera koji će vam i u besplatnoj verziji (za Windows i Android) pružiti dovoljno informacija o Wi-Fi signalima u susjedstvu.

Pojačivač signala

Ako vam je Wi-Fi signal slab u pojedinim prostorijama, što se očituje naglim usporavanjem i pucanjem veze, razmislite o nabavci pojačivača signala, repeatera iliti range extendera. U svojim najjednostavnijim verzijama, uštekat ćete ga u struju i bez ikakvih podešavanja, osim unosa zaporke, pojačati signal. Uz postojeću, pojavit će vam se još jedna mreža na koju ćete se priključivati kada vam „originalna” veza postane preslaba.

Improvizirani repeater od isluženog routera

Oglasnici su puni starih, novijim tehnologijama pregaženih routera koji se relativno jednostavno mogu prenamijeniti u pojačivače signala. Proces obično uključuje „skidanje” firmwarea i poprilično jednostavno podešavanje.

Kada je vrijeme za novi router?

Ako ste isprobali sve do sad navedeno, uključujuči i razgovor s tehničkom službom, a niste uspjeli poboljšati brzinu i stabilnost veze, vjerojatno je vrijeme za nabavku novog routera. Pogotovo ako prema ugovornoj obvezi s operatorom koristite njihov uređaj, koji obično baš i nije ono najbolje što se nudi na tržištu.

Usporedite i odaberite najpovoljniji telekom paket! →