Znate li čemu služi koja vrsta kreditne kartice?

Kreditna se kartica, definicijom, koristi kao instrument bezgotovinskog plaćanja, ali i kao sredstvo kratkoročnog potrošačkog kreditiranja. Kartica se izdaje na temelju pokrića na računu, odobrenog kredita ili boniteta korisnika kartice.

Znate li čemu služi koja vrsta kreditne kartice?

Početak kartica bilježi se prije Drugog svjetskog rata u SAD-u, nakon rata širi se njihova primjena na teritorij cijelog SAD-a, a kompjuterskom revolucijom koja drastično snižava troškove operacija s karticama dolazi do njihove ekspanzije. Pa se tako kasnih šezdesetih u kartičarsko poslovanje uključuju i banke. Prva je bila Diners Club, zatim American Express i Carte Blanche, a poznate bankarske kartice su BankAmericard, odnosno današnja VISA, i Mastercard. 

Postoji nekoliko vrsta kreditnih kartica, a to su:

  • Revolving
  • Charge
  • Co-branding
  • Debitne
  • Gotovinske
  • Prepaid

Revolving kreditna kartica je kartica s odobrenim osobnim limitom potrošnje koji predstavlja revolving, odnosno ‘samoobnavljajući’ kredit. Klijent sam odlučuje o iznosu kredita koji će koristiti, o načinu te o tempu vraćanja kredita. Ukoliko ne želite platiti troškove odjednom, nepodmireni računi postaju iskorišteni dio odobrenog kredita na koji plaćate kamatu. Kao izdavatelj kartice, banka utvrđuje minimalni postotak iskorištenog kredita koji se mora plaćati mjesečno, npr. 5 ili 10% iskorištenog kredita. Kreditna se kao i debitna kartica može koristiti za podizanje gotovine na bankomatu te za plaćanja u trgovačko-uslužnoj mreži.

Charge kreditne kartice su kartice čiji se utrošeni limit otplaćuje u jednom obroku. Primjerice, ukupna mjesečna potrošnja plaća se u sljedećem mjesecu. Charge karticama zbog toga nije svojstvena kamatna stopa.

Co-branding karticu banka izdaje u suradnji s tvrtkom partnerom čime se objedinjuje najbolje što obje institucije mogu pružiti. Korisnik kartice nagrađen je za svaku svoju transakciju tako što ostvaruje velik broj pogodnosti (pokloni, popusti, nagradni bodovi, sudjelovanje u nagradnim igrama,…).

Debitne kartice banke izdaju na osnovu raznih depozitnih računa. Iste klijentima služe za raspolaganje sredstvima po računu na koji se odnose, ali samo do iznosa sredstava na tom računu. To bi značilo da se radi o NEkreditnim karticama te da su transakcije koje se vrše ovim karticama gotovinske i transakcije kupovine. U pravilu nisu vezane uz kamatnu stopu i podliježi plaćanju određenih naknada, no većinom su debitne kartice besplatne.

Gotovinske kartice koriste se isključivo za podizanje gotovine na bankomatima ili blagajnama.

Prepaid kartice su platne kartice koje najčešće nisu vezane uz kreditni ili debitni račun. Obično je riječ o anonimnim karticama jer glase na donositelja, međutim mogu se personalizirati vezano za osobu. S obzirom na sam naziv vrste kartice, riječ je o unaprijed plaćenim karticama, tj. karticama koje su ili prethodno denominirane na neki iznos (primjerice telefonske kartice) ili se na karticu izvršava uplata određenog iznosa (punjenje) kojim se onda raspolaže bezgotovinski kao kod studentskih kartica za hranu.

Potražite povoljne uvjete kreditiranja ili štednje na kompare.hr financijama.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber