Znate li čemu služi koja vrsta kreditne kartice?

Kreditna se kartica, definicijom, koristi kao instrument bezgotovinskog plaćanja, ali i kao sredstvo kratkoročnog potrošačkog kreditiranja. Kartica se izdaje na temelju pokrića na računu, odobrenog kredita ili boniteta korisnika kartice.

Znate li čemu služi koja vrsta kreditne kartice?

Početak kartica bilježi se prije Drugog svjetskog rata u SAD-u, nakon rata širi se njihova primjena na teritorij cijelog SAD-a, a kompjuterskom revolucijom koja drastično snižava troškove operacija s karticama dolazi do njihove ekspanzije. Pa se tako kasnih šezdesetih u kartičarsko poslovanje uključuju i banke. Prva je bila Diners Club, zatim American Express i Carte Blanche, a poznate bankarske kartice su BankAmericard, odnosno današnja VISA, i Mastercard. 

Postoji nekoliko vrsta kreditnih kartica, a to su:

  • Revolving
  • Charge
  • Co-branding
  • Debitne
  • Gotovinske
  • Prepaid

Revolving kreditna kartica je kartica s odobrenim osobnim limitom potrošnje koji predstavlja revolving, odnosno ‘samoobnavljajući’ kredit. Klijent sam odlučuje o iznosu kredita koji će koristiti, o načinu te o tempu vraćanja kredita. Ukoliko ne želite platiti troškove odjednom, nepodmireni računi postaju iskorišteni dio odobrenog kredita na koji plaćate kamatu. Kao izdavatelj kartice, banka utvrđuje minimalni postotak iskorištenog kredita koji se mora plaćati mjesečno, npr. 5 ili 10% iskorištenog kredita. Kreditna se kao i debitna kartica može koristiti za podizanje gotovine na bankomatu te za plaćanja u trgovačko-uslužnoj mreži.

Charge kreditne kartice su kartice čiji se utrošeni limit otplaćuje u jednom obroku. Primjerice, ukupna mjesečna potrošnja plaća se u sljedećem mjesecu. Charge karticama zbog toga nije svojstvena kamatna stopa.

Co-branding karticu banka izdaje u suradnji s tvrtkom partnerom čime se objedinjuje najbolje što obje institucije mogu pružiti. Korisnik kartice nagrađen je za svaku svoju transakciju tako što ostvaruje velik broj pogodnosti (pokloni, popusti, nagradni bodovi, sudjelovanje u nagradnim igrama,…).

Debitne kartice banke izdaju na osnovu raznih depozitnih računa. Iste klijentima služe za raspolaganje sredstvima po računu na koji se odnose, ali samo do iznosa sredstava na tom računu. To bi značilo da se radi o NEkreditnim karticama te da su transakcije koje se vrše ovim karticama gotovinske i transakcije kupovine. U pravilu nisu vezane uz kamatnu stopu i podliježi plaćanju određenih naknada, no većinom su debitne kartice besplatne.

Gotovinske kartice koriste se isključivo za podizanje gotovine na bankomatima ili blagajnama.

Prepaid kartice su platne kartice koje najčešće nisu vezane uz kreditni ili debitni račun. Obično je riječ o anonimnim karticama jer glase na donositelja, međutim mogu se personalizirati vezano za osobu. S obzirom na sam naziv vrste kartice, riječ je o unaprijed plaćenim karticama, tj. karticama koje su ili prethodno denominirane na neki iznos (primjerice telefonske kartice) ili se na karticu izvršava uplata određenog iznosa (punjenje) kojim se onda raspolaže bezgotovinski kao kod studentskih kartica za hranu.

Potražite povoljne uvjete kreditiranja ili štednje na kompare.hr financijama.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber