NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Vožnja tuđeg auta u Hrvatskoj: Treba li vam punomoć?

Prijatelj ili ujak iz inozemstva kupio je novi auto i jedva ga čekate testirati? Ili, pak, trebate posuditi tuđi automobil na duže staze? Ovisno o situaciji, moguće je da će vam za to trebati punomoć za upravljanje vozilom. 
Sličan dokument trebat će vam i ako planirate poduzimati druge radnje, na primjer, odvesti auto na registraciju, odjaviti ga ili naplatiti štetu na vozilu od osiguravatelja. U nastavku donosimo sve situacije u kojima vam punomoć može zatrebati, a i primjer punomoći koji možete iskoristiti za vlastite potrebe.

Muškarac s ljubičastom košuljom vozi automobil

Vožnja tuđeg auta u Hrvatskoj i punomoć

Pa, treba li punomoć za vožnju tuđeg auta u Hrvatskoj? Odgovor je ne, ako je vozilo registrirano u RH. U suprotnom, ako vozite vozilo registrirano u inozemstvu, trebali biste imati ne samo punomoć već i službenu dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu.

Pojasnimo to na dva primjera. Zamislimo da u oba slučaja želite voziti tuđi automobil u Hrvatskoj.

Primjer #1
Vaš prijatelj ima novog limenog ljubimca za testiranje. Auto je registriran u Hrvatskoj, a i vi ste sami državljanin RH. 
✔️ Vozilom možete upravljati bez punomoći
Primjer #2
Vaš ujak se vratio iz Irske s novim Mercedesom. Ujak je registrirao auto u Dublinu; vi ste državljanin RH.
✖️ Vozilom ne možete upravljati bez punomoći 

U Hrvatskoj dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu izdaje HAK. Pritom HAK dozvolu izdaje samo hrvatskim državljanima čija su vozila registrirana u RH. No, u svakom slučaju se ona izdaje na tri jezika: engleskom, francuskom i jeziku zemlje u kojoj je izdana.

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu

Za izdavanje ove dozvole bit će vam potrebna ovjerena punomoć za vožnju automobila, čiji primjer donosimo u nastavku.

Ipak, postoje slučajevi u kojima će vam trebati punomoć za automobil čak i ako je registriran u RH. Idemo malo detaljnije proučiti takve situacije.

Kad vam treba punomoć za automobil?

Iako vam, dakle, punomoć ne treba za upravljanje vozilom registriranom u RH (naravno, pod uvjetom da ga i vozite u RH, a ne inozemstvu), ona vam ipak može zatrebati u drugim situacijama. One uključuju:

Drugu se osobu može opunomoćiti za neke od ovih ili sve ove poslove. U prvom slučaju se radi o specijalnoj punomoći kojom se opunomoćenik ovlašćuje za izvršavanje točno određenih pravnih poslova. U drugom se slučaju radi o općoj punomoći kojom se opunomoćenika ovlašćuje za sve pravne poslove.

Također, za neke od ovih pravnih poslova ne treba vam nužno pismena punomoć. Na primjer, Zakonom o obveznim odnosima propisano je da ugovor o kupoprodaji mora biti pisano sklopljen samo kad je riječ o nekretninama, a ne i pokretninama poput auta. Stvar slično stoji i s darovnim ugovorom.
Dakle, budući da ni sami ugovori ne moraju biti pismeno, već samo usmeno sklopljeni, za sklapanje istih može biti dovoljna i samo usmena punomoć. Naravno, ovo je puno riskantnija opcija. Primjerice, kako ćete danas-sutra nekome dokazati da vam je punomoć bila usmeno data ili da ste ju sami dali?

Pismena punomoć je uvijek bolja alternativa od usmene punomoći

Punomoć za upravljanje tuđim vozilom u Hrvatskoj: Primjer

Donosimo vam primjer punomoći koji možete prilagoditi svojim potrebama. 

  • Navedeno je nekoliko vrsta ovlaštenja; slobodno obrišite ona koja vam ne trebaju ili dodajte nova iza riječi “Može”. 
  • Odlučite želite li trajno ili privremeno ovlaštenje te sukladno tome ostavite samo jednu rečenicu koja se tiče trajnosti punomoći.
  • Definirajte tko snosi odgovornost za eventualne posljedice radnje s vozilom i u kojim situacijama.

Podebljali smo dijelove na koje trebate obratiti pažnju i eventualno izmijeniti kako bi odgovarali vašim potrebama.

P U N O M O Ć

Ovlašćujem: _________________ (ime i prezime) 

Iz: _____________ (mjesto),  _____________ (adresa)

OIB: ___________________, Datum: _____________________________

da mojim motornim vozilom

Registarskih oznaka: _______________
Vrsta vozila: ____________
Marka: ____________
Tip: ______________
Broj šasije: ______________
Godina proizvodnje: _________________

Može: 

– Upravljati u zemlji i inozemstvu

– Izvršiti tehnički pregled i registraciju vozila

– Prijaviti i/ili odjaviti vozilo

– Izvršiti prijenos vlasništva na svoje ime

– Prodati ga i prenijeti vlasništvo na ime kupca

– Naplatiti osiguranje nastale štete kod osiguravajuće kuće

Ovo ovlaštenje je trajno i neopozivo./Ovo ovlaštenje je trajno, ali opozivo./Ovo ovlaštenje je privremeno i završava zaključno s __________ (datum).

Vlasnik: _________________________________

Adresa: _________________________________

OIB: ___________________________________

Svu odgovornost oko upravljanja vozilom/prodaje vozila/nečeg trećeg i eventualne posljedice proizašle iz te radnje snosi ___________________________.

Potpis opunomoćitelja

______________________________________

Može li se punomoć za auto opozvati?

Punomoć za auto može se opozvati i to u bilo kojem trenutku. Dobro je definirati kako se to čini pri samom davanju punomoći kako biste izbjegli eventualna iznenađenja. Također, kako ne biste opunomoćeniku morali odgovarati za eventualne štete, pazite da opozivanjem punomoći ne povrjeđujete nikakav drugi ugovor sklopljen s opunomoćenikom.
Osim opoziva, moguće je i sužavanje punomoći. U tom se slučaju opunomoćeniku oduzimaju određene ovlasti, a druge ostavljaju. Savjetujemo da u slučaju suženja ponovno potpišete ili dobijete pisanu punomoć.

Kada punomoć za auto prestaje biti valjana?

Punomoć za auto prestaje biti valjana u sljedećim slučajevima:

  • Istekao je rok naveden na samoj punomoći — u slučaju da je punomoć data privremeno;
  • Opunomoćenik je preminuo ili više ne postoji pravna osoba-opunomoćenik;
  • Opunomoćitelj je preminuo ili više ne postoji pravna osoba-opunomoćitelj.

No, nije nužno da i u ovim situacijama punomoć automatski ističe. Recimo, punomoć može nastaviti vrijediti i nakon smrti opunomoćitelja ako je tako navedeno pri samom davanju punomoći ili, pak, ako priroda potrebnih radnji zahtjeva da punomoć nastavi vrijediti.

Također, spomenimo i da punomoć za auto može biti nevaljana od samog početka pod određenim uvjetima. Na primjer, ako je opunomoćitelj maloljetna osoba, punomoć neće imati nikakvog pravnog učinka.

Ne zaboravite da odgovarate za one koji upravljaju vašim vozilom

Naposljetku, podsjetimo i da je vlasnik vozila odgovoran za osobe koje upravljaju njegovim vozilom, osim u slučaju da je vozilo “posuđeno” bez njegova znanja. Na primjer, ako se ispostavi da osoba koja upravlja vozilom nema vozačku dozvolu ili, pak, da upravlja neosiguranim vozilom, vlasnik vozila za to može i odgovarati.
Stoga, ako posuđujete svoje vozilo drugima, svakako ugovorite obvezno auto osiguranje, a razmislite i o kasku. Tako ćete i sebe i opunomoćenika osloboditi briga. Različite police kasko osiguranja jednostavno usporedite ovdje. 

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi ponude osiguranja vozila